Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Zdjęcie

Grudzień 2008

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
554 odpowiedzi w tym temacie

#201 Mikouak

Mikouak

Napisano 11 grudnia 2008 - 12:11

Spoko, Bodzio, to absolutnie nie była osobista uwaga. :flowers:
Z tego co pamiętam, nie ma żadnego zapisu na ten temat w regulaminie. Po prostu tak sobie dumałem. A fota nieregulaminowa jeżeli chodzi o wagę. ;-)
7D; 10-20; 50/1,8; 55/1,4; 100/2,8; 400/5,6
...:: http://www.jakzobrazka.pl ::...

#202 awilus

awilus
  • Użytkownik
  • 515 postów

Napisano 11 grudnia 2008 - 12:28

Bodzio, którym sposobem wyostrzasz zdjęcia? I jakim programem. Muszę przyznać, że twoja wersja zdjęcia jest dużo lepsza :clap2:

#203 tomek_80 (Tomasz)

tomek_80
  • Użytkownik
  • 210 postów

Napisano 11 grudnia 2008 - 12:31

Mikouak, to w sumie wyszło masło maślane... Najpierw napisałeś że się Tobie to nie podoba, a post wyżej że jest ok... Może należało poczekać żeby najpierw autor zdjęcia ustosunkował się do tego... Bodzio, wstaw numerek np. 84a.
Tomek

#204 Mikouak

Mikouak

Napisano 11 grudnia 2008 - 12:45

Nie napisałem ani że jest ok, ani że mi się nie podoba.
Moja uwaga dotyczyła ogólnie pomysłu ze zmienianiem cudzych zdjęć, kiedy komuś się wydaje, że mogłyby wyglądać lepiej. Jeżeli kogoś bym o to poprosił albo ktoś by mnie zapytał, czy może zmienić moją fotkę, ok, ale tylko tak. Bodzio i Cosford będą się dogadywać między sobą ;-)

#205 cosford

cosford

Napisano 11 grudnia 2008 - 13:11

Bodzio i Cosford będą się dogadywać między sobą

Pewnie, że będą się dogadywać - nie ma problemu - artysta nie zastrzegł sobie praw itd itp :mrgreen: Wersja Bodzia jest rzeczywiście bardziej wyrazista, wymaga mz odszumienia co zrobiłem i chyba jest jeszcze lepiej. Nie zapodaję, żeby oszczędzić widzom ogladania poraz kolejny tej samej fotki. To jednak robi spory bałagan i może lepiej było by stworzyć osobny, edukacyjny dział - "do poprawy " czy coś w tym stylu.

Pozdrowienia

#206 tomek_80 (Tomasz)

tomek_80
  • Użytkownik
  • 210 postów

Napisano 11 grudnia 2008 - 13:20

może lepiej było by stworzyć osobny, edukacyjny dział - "do poprawy " czy coś w tym stylu.

moim zdaniem świetny pomysł. Zdjęcie, pod nim kto jest autorem, a dalej jak zostało poprawione...
Tomek

#207 miszak

miszak

Napisano 11 grudnia 2008 - 13:24

cosford ja bym takie zdjęcia pchał do tematycznych narażając się na konstruktywną krytykę jesli taka by była ;-)

#208 robkiz

robkiz

Napisano 11 grudnia 2008 - 13:36

Nie zapodaję, żeby oszczędzić widzom ogladania poraz kolejny tej samej fotki. To jednak robi spory bałagan i może lepiej było by stworzyć osobny, edukacyjny dział - "do poprawy " czy coś w tym stylu....

Wydaje mi sie to byc swietnym pomyslem. Watek w stylu porady wujka zenka jak uratowac fotke. Bardzo wiele zdjec prezentowanych na forum cierpi tyle samo z powodu obrobki po spuszczeniu migawki jak i gapiostwa przed nacisnieciem spustu.
Wywolywanie raw, odszumianie wyostrzanie sposobow na to i racji za stosowaniem wybranych jest od cholery.
Moze warto sie nimi podzielic. Co myslicie decydenci?

pozdrawiam

PS. mysle cosford ze przeczytales tyle pochwal ze juz nie daj sie prosic dluzej i wrzuc do galerii :D.
Robert

#209 Ataman

Ataman
  • Użytkownik
  • 592 postów

Napisano 11 grudnia 2008 - 13:41

Moim zdaniem jednak to "poprawiacz" powinien skontaktowac sie z autorem, i ew autor może wstawić poprawione z komentarzem kto i jak, czy tez wywołać do tablicy "poprawiacza"...

#210 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 11 grudnia 2008 - 13:49

Moim zdaniem jednak to "poprawiacz" powinien skontaktowac sie z autorem, i ew autor może wstawić poprawione z komentarzem kto i jak, czy tez wywołać do tablicy "poprawiacza"...

tak jak w moim przypadku zrobił to Atman, poza tematem nie zdążyłam odpisać że dziękuję za porady :->

Ja też jestem za nowym tematem odnośnie poprawiania i porad w stylu jak obrobić dane zdjęcie.

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#211 Bodzio

Bodzio
  • Użytkownik
  • 248 postów

Napisano 11 grudnia 2008 - 16:12

Ale wywołałem burzę :-) może i dobrze na przyszłość. Większość z nas się wypowie, a admini się ustosunkują.
A było tak - oglądam te ptaki i takie mydło jakieś, czytam sugestie aby je do tematycznych, no ale autor sam decyduje, czy do tematycznych, czy do miesięcznych. Z drugiej strony fota za ładna aby tu siedziała i do tematycznych nie trafiła. Warta jest tego !!! - brawo dla autora. To było na szybko, 30 sekund zabawy - oczywiście zaznaczone czyja fota.

A fota nieregulaminowa jeżeli chodzi o wagę

Nie dotyczy - fotka linkowana z mojego serwera

Bodzio, którym sposobem wyostrzasz zdjęcia? I jakim programem

Pracuję w Linuxie, do obróbki tylko Gimp - mam zasady, nie toleruję piractwa... hmmm może za stary jestem :-P

Bodzio, wstaw numerek np. 84a

Nie, bo to nie moja fota, to tylko przykład przeróbki. Wszelkie prawa, łącznie z tą fotą należą do autora.

Pewnie, że będą się dogadywać - nie ma problemu

Będziemy się dogadywać - przeprosiny wysłane na PW

.... może lepiej było by stworzyć osobny, edukacyjny dział - "do poprawy " czy coś w tym stylu.

jestem ZA - sam się bardzo dużo nauczyłem od Was (praca na warstwach) za co serdecznie dziękuję

#212 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 11 grudnia 2008 - 16:32

warto, warto pomyśleć nad tym "Kacikiem PSucia" :mrgreen:

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#213 Dunadan

Dunadan

Napisano 11 grudnia 2008 - 17:28

Przemyślimy to ;-)

:ninja:

#214 cosford

cosford

Napisano 11 grudnia 2008 - 18:13

cosford ja bym takie zdjęcia pchał do tematycznych narażając się na konstruktywną krytykę jesli taka by była ;-)

No rzeczywiście było by lepiej ;-) Wstawiłem do galerii jednego myszaka żeby nie dublować w tematycznych. Wygląda na to, że doszliśmy do jakiejś konkluzji. Nie poprawiamy fotek bez uzgodnienia, Administracja przemyśli ewentualnie pomysł z działem PS_ucia, nikt się na nikogo nie obraził, koniec bicia piany - czekamy na następne relacje z grudnia.

Pozdrawiam

#215 Mikouak

Mikouak

Napisano 11 grudnia 2008 - 19:11

Ależ dotyczy jak najbardziej, bo chodzi o drugi koniec, że tak powiem, czyli ludzia, który próbuje obejrzeć kolejną stronę forum na łączu 256Kb albo jeszcze słabszym i nie może, bo jest na niej w sumie 58Mb fotek (linkowanych z dowolnego serwera) ;-)

(...)nikt się na nikogo nie obraził, koniec bicia piany - czekamy na następne relacje z grudnia.Pozdrawiam

Jakiej piany? :sorry: Phi. Ledwo se człowiek głośno pomyśli, już pianę wietrzą :grin:

W potencjalnym wątku psujo-poprawkowym kluczowym elementem powinien być komentarz/tutorial mówiący, w jaki sposób został osiągnięty ostateczny efekt.

#216 tomek_80 (Tomasz)

tomek_80
  • Użytkownik
  • 210 postów

Napisano 11 grudnia 2008 - 19:31

W potencjalnym wątku psujo-poprawkowym kluczowym elementem powinien być komentarz/tutorial mówiący, w jaki sposób został osiągnięty ostateczny efekt.

- zgadzam się.
MSZ najlepiej byłoby założyć wątek w którym użytkownik zechce podzielić się z nami jak zePSuł przede wszystkim swoje zdjęcie, a jeśli ktoś będzie miał ochotę zePSuć zdjęcie innego autora, najpierw wyśle do niego zapytanie na PW, a później po otrzymaniu zgody pokaże nam jak to zrobił. Reguły jasne i jednakowe dla wszystkich... ;-)
Tomek

#217 Bodzio

Bodzio
  • Użytkownik
  • 248 postów

Napisano 11 grudnia 2008 - 19:44

Albo inaczej - wrzucam do takiego wątku swoje zdjęcie i niech się inni nad nim pastwią :-)
Każdy z nas ma zapas takich co prawie, prawie są dobre ale "coś" im brakuje. Z założenia w tym wątku z góry zgadzamy się na ingerencję innych. Tylko w tym wątku.

#218 tomek_80 (Tomasz)

tomek_80
  • Użytkownik
  • 210 postów

Napisano 11 grudnia 2008 - 19:48

wrzucam do takiego wątku swoje zdjęcie i niech się inni nad nim pastwią

- też dobry pomysł... Wtedy autor zdjęcia sam decydowałby czy chce aby ktoś PSuł jego zdjęcie...
Tomek

#219 rycerz

rycerz
  • Użytkownik
  • 153 postów

Napisano 11 grudnia 2008 - 20:32

tak i będziemy sie bawic w obróbke zamiast fotografowac...jestem przeciwny postulowanemu działowi ! :evil:
to form przyrodnicze jest a nie sprzętowe! i niech tak zostanie...
długi i przymusowy URLOP :( :(

#220 michalv (Michał Vogelgesang)

michalv

Napisano 11 grudnia 2008 - 21:37

Mikouak napisał/a:

A to ciekawe... :hmmm:

Albo inaczej - wrzucam do takiego wątku swoje zdjęcie i niech się inni nad nim pastwią
Każdy z nas ma zapas takich co prawie, prawie są dobre ale "coś" im brakuje. Z założenia w tym wątku z góry zgadzamy się na ingerencję innych. Tylko w tym wątku.

Wydaje mi się, ze tylko taka forma jest do przyjęcia.

tak i będziemy sie bawic w obróbke zamiast fotografowac...jestem przeciwny postulowanemu działowi !
to form przyrodnicze jest a nie sprzętowe! i niech tak zostanie...

Nie chodzi o sprzęt, ale o obróbkę, która jest nieodłącznym elementem fotografii cyfrowej.
Chcemy prezentować nasze prace na szerokim forum, więc zadbajmy o widza starannie obrabiając zdjęcia. Jak to zrobić? Niewiele osob to potrafi. Może dzięki takiemu wątkowi nauczymy się czegoś nawzajem?
Ja jestem za, choć boję się, że ruch będzie niewielki, no ale to się okaże.

Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka