Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Styczeń 2011

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1218 odpowiedzi w tym temacie

#901 Fotoamator

Fotoamator
  • Użytkownik
  • 997 postów

Napisano 26 stycznia 2011 - 09:09

A to moje gnioty ze spaceru.
594.
Dołączona grafika

595.
Dołączona grafika
I tyle ją widziałem :-P

#902 enkoder (Paweł)

enkoder
  • Użytkownik
  • 1 337 postów

Napisano 26 stycznia 2011 - 11:19

Szybka akcja na przystanku tramwajowym, jak to dobrze sprzęt zawsze nosić przy sobie :->

596. Pełzacz ogrodowy
Dołączona grafika

#903 carrie (Karolina)

carrie

Napisano 26 stycznia 2011 - 12:51

Szybka akcja na przystanku tramwajowym, jak to dobrze sprzęt zawsze nosić przy sobie :->

nie znasz dnia ani godziny, gdy dobry moment do uchwycenia może się trafić ;-)

Pentax K200D, Kit 18-55mm + manualna szklarnia

#904 plpiero

plpiero
  • Małomówny
  • 17 postów

Napisano 26 stycznia 2011 - 14:15

Mam pytanko do kolegi Harvestera odnośnie postu dwie strony wcześniej. Dlaczego pogonili was myśliwi?
Nikon D80;MB-D80;N18-55;N70-300 VR;Raynox250;GoldPhotoYH314

#905 Dratwa (Paweł Szydło)

Dratwa

Napisano 26 stycznia 2011 - 16:02

widzę, że nie tylko u mnie brak słońca i ciemnica. ale widać, że walczycie. ja walczę od soboty z futrzakami ale mierne efekty. a poza tym trochę mi ich żal bo skorupa pokryła śnieg więc podejść nijak a zwierz się kaleczy, więc odpuściłem chwilowo.

w czasie długiej odwilży postawiłem sobie taką prowizorkę budy którą miałem zamiar śniegiem wzmocnić; na takie igloo stylizować ale i to komuś przeszkodziło więc odpuściłem całkowicie ten sezon.

Dlaczego pogonili was myśliwi?

bo byli w kiepskim humorze z racji niskiego ciśnienia ;-) na drugi raz muszą się lepiej maskować ;-)

#906 nemos_22

nemos_22

Napisano 26 stycznia 2011 - 18:50

z myśliwymi tak to bywa.... a lesnicy czesto patrza czy na plecach drzewa nie wynosisz...;)
Pentax k10d, kit 18-55, SMC A Pentax 70-210/4, pentacon 300/4

#907 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 26 stycznia 2011 - 19:06

a lesnicy czesto patrza czy na plecach drzewa nie wynosisz...;)

Dziwisz im sie...? Jak ma sie czyste sumienie to nie ma sie czego obawiac :-)

#908 Tadeo

Tadeo

Napisano 27 stycznia 2011 - 10:29

Dzisiaj z kumplem chodziłem 8,5 godziny po lesie i po polach. Ze zwierzem cienko było, 2 jelenie, kilka saren i raz pogonili nas mśliwi :-P Fajnie było.

Pogonili a to czemu :) może skłusować coś chcieli , znam i takie przypadki.
Gdyby mnie taki kolo pogonił to nie jestem mściwy ale ambonę bym mu podpiłował :evil:

#909 Ark (Arkadiusz)

Ark
  • Użytkownik
  • 2 221 postów

Napisano 27 stycznia 2011 - 10:38

Gdyby mnie taki kolo pogonił to nie jestem mściwy ale ambonę bym mu podpiłował

:mrgreen: Fakt, nie jesteś mściwy ;-)
Pewnie Harvester, z kumplem szwendali się po ambonach dlatego ich pogonili ;-)

...spokój grabarza...

http://www.listkiewicz.eu

#910 Girdian

Girdian

Napisano 27 stycznia 2011 - 12:09

Myśliwy nie może nikogo wygonić z lasu, chyba że akurat prowadzą polowanie zbiorowe i chcesz wejść na teren polowania a ich obowiązkiem jest zabezpieczenie terenu polowania tak aby nikt niepowołany tam nie wszedł. I Radzę poczytać ustawę o lasach a dokładniej

Zasady udostępniania lasów

Art. 26.
1. Lasy stanowiące własność Skarbu Państwa, z zastrzeżeniem ust. 2 i 3, są udostępniane dla ludności.
2. Stałym zakazem wstępu objęte są lasy stanowiące:
1) uprawy leśne do 4 m wysokości,
2) powierzchnie doświadczalne i drzewostany nasienne,
3) ostoje zwierząt,
4) źródliska rzek i potoków,
5) obszary zagrożone erozją.
3. Nadleśniczy wprowadza okresowy zakaz wstępu do lasu stanowiącego własność Skarbu Państwa, w razie gdy:
1) wystąpiło zniszczenie albo znaczne uszkodzenie drzewostanów lub degradacja runa leśnego,
2) występuje duże zagrożenie pożarowe,
3) wykonywane są zabiegi gospodarcze związane z hodowlą, ochroną lasu lub pozyskaniem drewna.
4. Lasy objęte stałym lub okresowym zakazem wstępu, z wyjątkiem przypadków określonych w ust. 2 pkt 1, oznacza się tablicami z napisem "zakaz wstępu" oraz wskazaniem przyczyny i terminu obowiązywania zakazu. Obowiązek ustawiania i utrzymywania znaków ciąży na nadleśniczym w stosunku do lasów będących w zarządzie Lasów Państwowych oraz na właścicielach pozostałych lasów.
5. Minister właściwy do spraw środowiska określi, w drodze rozporządzenia, wzór znaku zakazu wstępu do lasu oraz zasady jego umieszczania.
Art. 27.
1. Lasy stanowiące własność Skarbu Państwa są udostępniane, z uwzględnieniem zakazów zawartych w art. 26 i art. 30, do zbioru płodów runa leśnego:
1) na potrzeby własne,
2) dla celów przemysłowych, z zastrzeżeniem ust. 2 i 3.
2. Zbiór płodów runa leśnego dla celów przemysłowych wymaga zawarcia umowy z nadleśnictwem.
3. Nadleśniczy odmawia zawarcia umowy, w przypadku gdy zbiór runa leśnego zagraża środowisku leśnemu.
4. Lokalizowanie pasiek w lasach stanowiących własność Skarbu Państwa jest nieodpłatne.
5. Minister właściwy do spraw środowiska określi, w drodze rozporządzenia, szczegółowe zasady ochrony i zbioru płodów runa leśnego oraz zasady lokalizowania pasiek na obszarach leśnych.
Art. 28.
Właściciel lasu nie stanowiącego własności Skarbu Państwa może zakazać wstępu do lasu, oznaczając ten las tablicą z odpowiednim napisem.
Art. 29.
1. Ruch pojazdem silnikowym, zaprzęgowym i motorowerem w lesie dozwolony jest jedynie drogami publicznymi, natomiast drogami leśnymi jest dozwolony tylko wtedy, gdy są one oznakowane drogowskazami dopuszczającymi ruch po tych drogach. Nie dotyczy to inwalidów poruszających się pojazdami przystosowanymi do ich potrzeb.
1a. Jazda konna w lesie dopuszczalna jest tylko drogami leśnymi wyznaczonymi przez nadleśniczego.
2. Postój pojazdów, o których mowa w ust. 1, na drogach leśnych jest dozwolony wyłącznie w miejscach oznakowanych.
3. Przepisy ust. 1 oraz art. 26 ust. 2 i 3, a także art. 28, nie dotyczą wykonujących czynności służbowe lub gospodarcze:
1) pracowników nadleśnictw,
2) osób nadzorujących gospodarkę leśną oraz kontrolujących jednostki organizacyjne Lasów Państwowych,
3) osób zwalczających pożary oraz ratujących życie lub zdrowie ludzkie,
4) funkcjonariuszy Straży Granicznej chroniących granicę państwową oraz funkcjonariuszy innych organów odpowiedzialnych za bezpieczeństwo i porządek publiczny,
5) osób wykonujących czynności z zakresu gospodarki łowieckiej oraz właścicieli pasiek zlokalizowanych na obszarach leśnych,
6) właścicieli lasów we własnych lasach,
7) osób użytkujących grunty rolne położone wśród lasów,
8) pracowników leśnych jednostek naukowych, badawczo-rozwojowych i doświadczalnych, w związku z wykonywaniem badań naukowych i doświadczeń z zakresu leśnictwa i ochrony przyrody,
9) wojewódzkich konserwatorów przyrody oraz pracowników Służb Parków Krajobrazowych,
10) osób sporządzających plany urządzenia lasu, uproszczone plany urządzenia lasu lub inwentaryzację stanu lasu, o której mowa w art. 19 ust. 3.
4. Imprezy sportowe oraz inne imprezy o charakterze masowym organizowane w lesie wymagają zgody właściciela lasu.
Art. 30.
1. W lasach zabrania się:
1) zanieczyszczania gleby i wód,
2) zaśmiecania,
3) rozkopywania gruntu,
4) niszczenia grzybów oraz grzybni,
5) niszczenia lub uszkadzania drzew, krzewów lub innych roślin,
6) niszczenia urządzeń i obiektów gospodarczych, turystycznych i technicznych oraz znaków i tablic,
7) zbierania płodów runa leśnego w oznakowanych miejscach zabronionych,
8) rozgarniania i zbierania ściółki,
9) wypasu zwierząt gospodarskich,
10) biwakowania poza miejscami wyznaczonymi przez właściciela lasu lub nadleśniczego,
11) wybierania jaj i piskląt, niszczenia lęgowisk i gniazd ptasich, a także niszczenia legowisk, nor i mrowisk,
12) płoszenia, ścigania, chwytania i zabijania dziko żyjących zwierząt,
13) puszczania psów luzem,
14) hałasowania oraz używania sygnałów dźwiękowych, z wyjątkiem przypadków wymagających wszczęcia alarmu.
2. Przepisy ust. 1 pkt 3 i 5 nie dotyczą czynności związanych z gospodarką leśną, a pkt 12-14 nie dotyczą polowań.
3. W lasach oraz na terenach śródleśnych, jak również w odległości do 100 m od granicy lasu, zabrania się działań i czynności mogących wywołać niebezpieczeństwo, a w szczególności:
1) rozniecania ognia poza miejscami wyznaczonymi do tego celu przez właściciela lasu lub nadleśniczego,
2) korzystania z otwartego płomienia,
3) wypalania wierzchniej warstwy gleby i pozostałości roślinnych.
4. Przepisy ust. 3 nie dotyczą działań i czynności związanych z gospodarką leśną, pod warunkiem że czynności te nie stanowią zagrożenia pożarowego.
Art. 31.
W przypadku lasu będącego w użytkowaniu wieczystym na podstawie odrębnych przepisów lub wchodzącego w skład zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa zadania i kompetencje określone w art. 10 ust. 1 pkt 1, art. 13 ust. 3 pkt 1, art. 26 ust. 3 i 4 oraz art. 30 ust. 1 pkt 10 i ust. 3 pkt 1 wykonują odpowiednio użytkownik wieczysty albo Agencja Własności Rolnej Skarbu Państwa. Ilekroć w tych przepisach jest mowa o:
1) nadleśnictwie - należy przez to rozumieć jednostkę organizacyjną użytkownika wieczystego albo Agencji Własności Rolnej Skarbu Państwa powołaną do prowadzenia gospodarki leśnej,
2) nadleśniczym - należy przez to rozumieć kierownika jednostki organizacyjnej, o której mowa w pkt 1.

Konstruktywna krytyka Ciebie nie kosztuje NIC, mi może pomóc w dalszym rozwoju :-)
D7100/D200+N300/4 AF+K1.4 DGX stoi to na Benro
http://www.tomaszwalkowiak.art.pl/

#911 jotewu

jotewu
  • Małomówny
  • 40 postów

Napisano 27 stycznia 2011 - 18:34

Kilka fotek z wtorkowego wyskoku na zachodni brzeg Miedwia
597
Dołączona grafika
598
Dołączona grafika
599
Dołączona grafika

pzdr

#912 Szczepan

Szczepan

Napisano 27 stycznia 2011 - 18:45

jotewu, na 599 masz tam troche zwierza :mrgreen:

https://www.facebook.com/Klejbuk
EOS R + EOS 6D2 + C 400 2.8 IS + TC 1.4III +TC 2.0III + C70-200/2.8 + C24-105/4 + C RF35/1.8 STM + C50/1.8 STM + C 85/1.8 + Manfrotto 055XPROB+Benro GH-3

#913 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 27 stycznia 2011 - 19:04

a ja w tym roku żadnego rudla nie widziałem....
jakieś pojedyncze sztuki, jedynie koza z koźlakami.
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#914 jotewu

jotewu
  • Małomówny
  • 40 postów

Napisano 27 stycznia 2011 - 20:31

Fajnie stado wyglądało jak powolnym krokiem schodziło z wzniesienia :)

#915 Mustang_71

Mustang_71

Napisano 27 stycznia 2011 - 20:54

a ja w tym roku żadnego rudla nie widziałem....
jakieś pojedyncze sztuki, jedynie koza z koźlakami.

Ale za to jaką chmarę jeleni masz na koncie zaliczoną :shock:
Ech - styczeń się kończy a tu dopiero 61 stron :-/
Mimo wszystko gratki za zdobycze :-)

... jest wolna chwila??? No to czas do lasu :)
Canon EOS 5D III, C 24-105 f/4.0 L IS USM, C 300 f/2.8L EF IS II USM, TC EF 2.0x III, C 100-400mm L IS USM, "pośredniaki" - Manfrotto 055XPROB

#916 kalinek123

kalinek123
  • Użytkownik
  • 2 041 postów

Napisano 27 stycznia 2011 - 20:58

jotewu,599-ale ich tam jest ;D
Szkoda że tak daleko były;/
Eos 450D/Sigma 120-400/EF 18-55 mm IS/Canon EF 50 f/1.8 II/Helios/StatywBenro+Głowica Benro

http://piotrkalinowski.manifo.com/

Sprzedam Głowice Manfrotto 700RC2!

#917 nightelf

nightelf
  • Użytkownik
  • 108 postów

Napisano 27 stycznia 2011 - 21:26

jotewu, gratuluję takiego spotkania :-)

#918 jotewu

jotewu
  • Małomówny
  • 40 postów

Napisano 27 stycznia 2011 - 22:05

Przy okazji dowiedziałem się co to jest rudel (dzięki Kurdeniewiemco) pzdr

#919 Dratwa (Paweł Szydło)

Dratwa

Napisano 28 stycznia 2011 - 02:20

dowiedziałem się co to jest rudel

:lol:

kurdeniewiemco, ja także nie widziałem tej zimy nawet rudelka. zawsze jak widzę takie wielkie rudle na fotkach to się gapię z niedowierzaniem. ale chyba nizinne tak mają. u mnie nawet w okresach srogich zim łączą się w zaledwie kilkuosobnicze stadka bytujące w lesie a stare kozły i tak chodzą osobno, chociaż w pobliżu rudla. a w tym roku zima pluchowata ale lekka raczej.

#920 carrie (Karolina)

carrie

Napisano 28 stycznia 2011 - 08:56

Nareszcie mam słońce :-D
Sosenka z dzisiejszego poranka

600.
Dołączona grafika

Pentax K200D, Kit 18-55mm + manualna szklarnia