Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

CANON EOS 7D

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
395 odpowiedzi w tym temacie

#201 Norbius

Norbius
  • Użytkownik
  • 2 121 postów

Napisano 02 września 2010 - 11:30

Możesz sobie ściągnąć 15to dniowego triala Pinacle
http://www.pinnacles...icSite/uk/Home/
Program stosunkowo prosty w obsłudze i wystarczy dla domowych potrzeb.
Podstawowa wersja kosztuje około 300pln.

#202 1507

1507

Napisano 02 września 2010 - 14:11

no, i odrazu inna rozmowa :-D

#203 TOMeS

TOMeS
  • Użytkownik
  • 1 129 postów

Napisano 02 września 2010 - 22:42

Za comatus :thumbsup:
sniper565, stare hasło cały czas aktualne: mierz siły na zamiary !

pozdrawiam,

TOMeS

Zapraszam na mój profil na FB:  http://www.facebook....ynskiFotografia  ;) 

#204 Monastor

Monastor

Napisano 05 września 2010 - 17:57

Twój wybór, w takim razie musiałbyś wydać ~2000pln

Można też zwędzić aparat ze sklepu i zaoszczędzić kolejnych parę tysięcy :roll: :-?

#205 Yamaya

Yamaya
  • Małomówny
  • 28 postów

Napisano 07 września 2010 - 17:49

Pytanie do użytkowników 7D , czy macie też tyle problemów z AF jak opisują w necie? Bo po przeczytaniu paru wątków o tym jak był/jest niecelny o ogromnym FF/BF ( do 10m nawet ) i kłopotach z Polskim servisem zacząłem się ponownie zastanawiać czy aby to dobry wybór a akurat za mieś mam kupować aparat.

#206 1507

1507

Napisano 07 września 2010 - 18:15

Pytanie do użytkowników 7D , czy macie też tyle problemów z AF jak opisują w necie? Bo po przeczytaniu paru wątków o tym jak był/jest niecelny o ogromnym FF/BF ( do 10m nawet ) i kłopotach z Polskim servisem zacząłem się ponownie zastanawiać czy aby to dobry wybór a akurat za mieś mam kupować aparat.

moje 7d było w serwisie 3 godziny i działa już poprawnie.

#207 moby dick

moby dick

Napisano 07 września 2010 - 19:37

1507, z jakiego powodu wysyłałeś aparat do serwisu?
Mój nie był i też działa super....
Canon 7D; C 400/5.6 L; Benro gh-2; Patrol GR

#208 1507

1507

Napisano 07 września 2010 - 19:38

z powodu AF

#209 moby dick

moby dick

Napisano 07 września 2010 - 19:44

z powodu AF

A możesz tak troszkę dokładniej, jest wielu wahających się przed zakupem tego body i dla nich taka informacja może być bardzo cenna, ja również chętnie poczytam. Może mam problem ale sobie nie zdaję z niego sprawy (serio). Tak więc napisz jaki to był problem.

#210 1507

1507

Napisano 07 września 2010 - 19:54

kalibrowałem body ponieważ miałem zbyt duży odsetek nietrafień, do body skalibrowałem szkło i tc, w serwisie mówili że raczej wszstkie body są do kalibrowania, a napewno większość

#211 moby dick

moby dick

Napisano 07 września 2010 - 20:03

Ile kosztuje taka kalibracja? Moje chyba nie wymaga kalibracji, ale gdy będę w Warszawie to poświęcę trochę czasu i pojadę na Żytnią, niech fachowcy sprawdzą.

#212 1507

1507

Napisano 07 września 2010 - 20:10

Ile kosztuje taka kalibracja? Moje chyba nie wymaga kalibracji, ale gdy będę w Warszawie to poświęcę trochę czasu i pojadę na Żytnią, niech fachowcy sprawdzą.

na gwarancji gratis, poprzednie body kalibrowałem, miałem 2 szkła bez gwarancji, to liczyli od sztuki kalibrowanego sprzętu 160zł./ Jak wyślesz pocztą to kilka dni będziesz bez sprzętu, ale jak się umówisz i pojedziesz do W-wy to tego samego dnia odbierzesz

#213 moby dick

moby dick

Napisano 07 września 2010 - 20:17

na gwarancji gratis, poprzednie body kalibrowałem, miałem 2 szkła bez gwarancji, to liczyli od sztuki kalibrowanego sprzętu 160zł./ Jak wyślesz pocztą to kilka dni będziesz bez sprzętu, ale jak się umówisz i pojedziesz do W-wy to tego samego dnia odbierzesz

Piękne dzięki, mój sprzęt jeszcze jest na gwarancji, ale jak mówiłem na moje oko wszystko jest OK, tym nie mniej sprawdzę w serwisie, gdy nadarzy się okazja.

#214 1507

1507

Napisano 07 września 2010 - 20:20

Piękne dzięki, mój sprzęt jeszcze jest na gwarancji, ale jak mówiłem na moje oko wszystko jest OK, tym nie mniej sprawdzę w serwisie, gdy nadarzy się okazja.

szkło na gwarancji masz? Musisz mieć ostęplowaną gwarancję i podpisaną oraz kopię rachunku

#215 moby dick

moby dick

Napisano 07 września 2010 - 21:47

1507, na gwarancji mam tylko body, szkło jest już po gwarancji. Myślę, że w moim przypadku kalibracja nie bedzie potrzebna. Ostatnio pozyczałem koledze 7D na wesele i z jego szklami (17-40, 50/1.4, 85/1.4, 100/2.8) korpus również pracował bez zarzutu. Jedynym obiektywem, który dawał koszmarne pomyłki AF i to we wszystkie możliwe strony, czyli losowo FF-BF, był Tamron 28-75/2.8, ale jego już nie mam i raczej nigdy nie wrócę do szkieł tej firmy. Może to przesada z mojej strony i lekkie "zwichnięcie" ale wolę doplacić do szkieł systemowych.

#216 Yamaya

Yamaya
  • Małomówny
  • 28 postów

Napisano 08 września 2010 - 07:15

w serwisie mówili że raczej wszstkie body są do kalibrowania, a napewno większość

A to akurat dla mnie niefajna informacja bo mam bliżej do Berlina niż do W-awy a wysyłać body do kalibracji z każdym nowym kupionym szkłem jest troszkę...hmm upier....e nie wspominając o tym że jak się kupi używane szkło po gwarancji to trzeba od razu doliczyć koszty przesyłki + kalibracji no i ryzyko w jakim stanie wróci sprzęt z serwisu ( spedycja )

#217 krzych

krzych

Napisano 08 września 2010 - 07:40

To mikroregulacja AF nie załatwi sprawy ew. błędów?
Mimo wszystko przymierzam się do 7ki ;-)

#218 moby dick

moby dick

Napisano 08 września 2010 - 10:55

krzych, myślę, że przy stałce mikroregulacja załatwi sprawę, ale przy zoomach może być gorzej. tak miał mój kolega w 50D, na jednaj ogniskowej super na innej lipa.

Kupuj 7-kę, na pewno bedziesz zadowolony...

#219 1507

1507

Napisano 08 września 2010 - 11:06

krzych, myślę, że przy stałce mikroregulacja załatwi sprawę, ale przy zoomach może być gorzej. tak miał mój kolega w 50D, na jednaj ogniskowej super na innej lipa.

Kupuj 7-kę, na pewno bedziesz zadowolony...

dokładnie tak jak piszesz

#220 Yamaya

Yamaya
  • Małomówny
  • 28 postów

Napisano 08 września 2010 - 13:16

To mikroregulacja AF nie załatwi sprawy ew. błędów?
Mimo wszystko przymierzam się do 7ki ;-)

Z tego co czytałem to nie, co dziwne w "jUSA" takie problemy mieli tylko po premierze a teraz jakoś zniknęły za to w Polsce nadal są, ostatnio pisał ktoś kto kupował 7D mieś temu i też ma problemy z AF , ciekawi mnie jedno czy dlatego C zrezygnował z nowego systemu AF w 60D , może warto poczekać i kupić 60D zamiast 7D :)