Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

LUTY2009

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
617 odpowiedzi w tym temacie

#261 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 14 lutego 2009 - 21:49

Morav fantastyczny klimat i siksa niczego sobie, widziała u siebie 2 sztuki kilka dni temu, niestety dziś nie chciały mnie odwiedzić.

Pazdzioch kadrowo nie mam nic do zarzucenia, zimowa aura jak ta lala, ale ciemno jak i u mnie :-)

Niemar 170 do tematycznych ale już

U mnie dziś gwarno pod stołówką, niestety gatunki które mnie interesują siedzą 5 metrów dalej na pobliskim krzewie a właściwie wyrośniętej śliwie. Pod karmnikiem rządzą na całego mazurki, nie dopuszczają do jadła sikor. Od kiedy się pojawiły chmarą mazurki to sikorki zniknęły z pola widzenia. Swoją drogą ciekawe jak się to roznosi. Najpierw nie było ich wcale, potem 3 sztuki a dziś oblężenie chyba z 15. Dosyć odważnie zajadały się jery. Trznadle sztuk dwie i zdaje się czyżyk ale ten nie śmiał podlecieć na wysokość karmnika, wyjadał mi ziarna spomiędzy nóg. Pojawiły się sójki jedna wylądowała prawie, że na moim bucie i byłą zdziwiona nie mniej niż ja. Pojawiły się jeszcze dwa razy ale nie odważyły się przy mnie na jedzenie. Sroki obstawiały krzewy po drugiej stronie. Pokazała się para gili ale tylko za płotem. Grubodzioby też tylko krzak dalej i rudzik na którego poluję ale niestety jest daje się tylko sztuk raz i ciężko go złapać na jedzeniu. Podleciał też dzięcioł i wylądował jakieś 3 m ode mnie, może i bym zaostrzyła ale jak na złość ktoś za mną otworzył okno i się biedak spłoszył. Całkiem odważne dziś były biorąc pod uwagę to że siedziałam tylko na taborecie przykryta prześcieradłem, które wiatr co chwilę podwiewał.

Co do szkła to tak jak mówił fotosc nie żałuje ani złotówki wydanej na to cacko. Procentowo z braku ostrości pożegnałam się może z 15 – 20 % zdjęć z czego większość po prostu z winy GO (np. dziób nie zmieścił się w ostrościach lub mojego ślamazarnego zaostrzania. Jakieś 60 % wyleciało do kosza z powodu kadrowania (ucięty ogon albo jakiś nieostry łeb nie tam gdzie powinien), pozostałe 20 % mam nadzieję jakoś obrobić, choć pewnie z 15 % i tak będzie do kosza. Z całej serii 4 GB koło 10 – 15 zdjęć jest na poziomie który mnie zadowala. Do reszty mam uwagi i to już na szczęście nie ze strony technicznej jak to było w przypadku sigmy a do mojej nieuwagi (patrz okropny słup w tle na większości zdjęć). Wiem, że to szkło mi jeszcze wiele pokaże.

Jutro chyba rozłożę się po drugiej stronie siatki na drodze dojazdowej do posesji. Jest niedziela więc mam nadzieję, że ruch mały i za dużo osób nie będzie się pukać w czoło. Kicha będzie z perspektywa bo większość ptaków żeruje na jezdni. Położyć się nie mam szans bo rodzice doskonale widzą to miejsce z okna (pierwsze piętro). A chyba nie trzeba mówić co sądzą nie zarażeni foto o leżeniu na śniegu w taka pogodę. Będą mi potem suszyć głowę. Zobaczę czy chociaż coś przyleci jak się rozłożę pod śliweczką. Teraz priorytetem są gile i grubodzioby skoro się pojawiły.

174.
Dołączona grafika

175.
Dołączona grafika

176.
Dołączona grafika

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#262 Mikouak

Mikouak

Napisano 14 lutego 2009 - 21:56

Qelka, Twoje foty robią wrażenie. Masz, babo, talent i wygląda na to, że to rzeczywiście stary sprzęt Cię ograniczał albo po prostu z nowymi zabawkami dostałaś niezłego kopa :-D
7D; 10-20; 50/1,8; 55/1,4; 100/2,8; 400/5,6
...:: http://www.jakzobrazka.pl ::...

#263 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Napisano 14 lutego 2009 - 21:58

Qelka - śliczne te Twoje ptaszyny. Wcześniej je wabisz, czy tak z marszu? Z jakiej odległości je focisz? Ja jeszcze swojej 400-ki nie wypróbowałem, nie mam podwórka a w lesie ciemnica.
Pozdrawiam
Piotr

#264 Rosa

Rosa

Napisano 14 lutego 2009 - 22:27

Qelka jaki kupiłaś obiektyw, piękne zdjęcia :-D
Udanych łowów

#265 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 14 lutego 2009 - 22:35

Mikouak, naoglądałam się przez rok forum to i czegoś od siebie wymagam, nie mogę was zawieść :-P zresztą jak ktoś siedzi nałogowo jak ja i ty to do cegoś zobowiązuje :mrgreen: proszę mi tak nie słodzić, tylko zrypać bo jeszcze spocznę na laurach a nawet dobrze sprzętu nie opanowałam.

Logiełka, ja też nie mam podwórka bo mieszkam w bloku na 3 piętrze i karmnik na moim mini balkonie okazał się porażką. Wisiał dobre 3 tygodnie i nic sie nie pojawiło za wyjątkiem pary gruchaczy, które mają gniazdo metr od balkonu i krakajacych od 6 rano kawek. Karmnik stoi u moich rodziców na podwórku. Mają kawałek trawy pzed domem. Miejsce jest fajne bo to koniec miasta , zadupie totalne tzw. stara lecznica). Widok z okna na pola. Więc trochę się tego kręci (mam na mysli ptaki) swego czasu pod oknami pasły sie sarny, ale od dwóch lat nie widziałam ani jednej sztuki w okolicy. Ptaki dokarmiane są regularnie od początku zimy. Wcześniej miałam mieszankę na bazie kukurydzy, słonecznika i zyta. Żyto to będzie do pasa w tym roku na podwórku bo to najmniej chodliwy towar był. Poszedł tego dobry worek szmaciany (taki jak sie kupuje od rolnika ziemniaki - nie wiem ile tam kilo). Ostatnio mieszam słonecznik, kasze gryczaną , jaglaną, bułkę tartą i ryż o i płatki owsiane. Jak jest ciepło znika słonecznik a kasze spokojnie czekają na gorsze czasy. Odkąd zasypało śniegiem wymiatają wszystko. Pod oknem i na drugim karmniku wisi sonina. Więc wybór maja spory. Największy ruch jest właśnie w taka pogode jak teraz. Jak tylko śnieg znika i trochę poświeci. Wszystko zika na najbliższych polach.

Wczoraj były jeszcze ptaki, których nie potrafię nazwać. Ciut wieksze od trznadla, szare, gładkie i z cytrnowożółtymi końcówkami skrzydeł i zdaje się zażółconą górą łebka. Potrafi ktoś po moim opisie określić gatunek ? Dzisiaj ich niestety nie było

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

#266 Dunadan

Dunadan

Napisano 14 lutego 2009 - 23:04

Qelka, ja pierdziu, jakie foty... nieźle wymiatasz... ten jer ze 176 jest cudny - słać je na konkurs! :-P

:ninja:

#267 morav

morav

Napisano 14 lutego 2009 - 23:35

morav, czym robione ?

Magicznym sprzętem na literę C :naughty:
A magicznym dlatego, że tego dnia przez kilka godzin ściekała po nim woda i nadal działa :-)

Po ostatnich zdjęciach widać brak słoneczka, według mnie w taka pogodę pięknie wychodzą zielenie, tylko trzeba je trochę rozjaśnić. Unikam w kadrach nieba i śniegu.

#268 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 14 lutego 2009 - 23:40

ciężko teraz uniknąć sniegu ;-)

#269 fotosc

fotosc

Napisano 15 lutego 2009 - 01:40

177
exif powinien byc a go nie ma
Dołączona grafika

178
Dołączona grafika

#270 fotosc

fotosc

Napisano 15 lutego 2009 - 01:55

Qelka, patrzac na Twoje zdjecia moge Ci tylko podpowiedziec abys tak sie ustawila aby w tle nie bylo bialego , moglabys przestawic pomiar swiatla na pkt , ale wtedy snieg moze byc przepalony , wiec lepiej postaraj sie o inne tlo i zacznij robic zdjecia a nie kotlety :)

#271 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 15 lutego 2009 - 07:40

ciekawe jak mam się pozbyć białego tła jak w tle jest zaśnieżone pole :-?

#272 August

August

Napisano 15 lutego 2009 - 07:48

o qulka Qelka, widać, że wymiana sprzętu nie poszła na marne....
coraz piękniej Ci te ptaszynki wychodzą, nie sprawdzałem, czy 176 jest już w tematycznych? JAk nie to powinno, zresztą tak samo jak 177 i 178....ale to już inna historia....
<p>Nikon FX i Olympus m4/3

#273 michalv (Michał Vogelgesang)

michalv

Napisano 15 lutego 2009 - 08:11

177
exif powinien byc a go nie ma

A ja go widzę.
Śliczne fotki.

Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka

#274 niemar

niemar

Napisano 15 lutego 2009 - 09:43

...niemar - podnieś znacząco ISO - a będziesz miał krótsze czasy

Zależało mi na rozmyciu spadającego śniegu.

#275 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 15 lutego 2009 - 10:28

179. mazur

Dołączona grafika

#276 unkas

unkas
  • Użytkownik
  • 791 postów

Napisano 15 lutego 2009 - 10:32

179. Ekstraaa!
Qelka, od dziś jesteś moją ulubioną Qelką :-D, znaczy się wpisuję Cię do grona forumowiczów, których posty zawsze przeglądam i ich szukam w pierwszej kolejności.
Widać, że fotosc się nie mylił - ten zestaw ma POTĘŻNE możliwości. Z Twoim podejściem do tematu będzie gorąco na forum.
Fuji s5600 (50d + Sigma 100-300 f/4 w fazie testów...).

#277 Norbius

Norbius
  • Użytkownik
  • 2 121 postów

Napisano 15 lutego 2009 - 11:25

Piękne to ostatnie.

Jak widać szkło jednak ROBI RÓŻNICĘ w jakości i poraz kolejny potwierdza się, że 400/5.6 jest świetnym szkiełkiem....

#278 Michał.Z

Michał.Z

Napisano 15 lutego 2009 - 12:21

Ten Mazur to normalnie może dziobem monitor zarysować.
http://foto.nadjeziorkiem.eu/ Moja galeria, serdecznie zapraszam

http://nadjeziorkiem.eu/ Tu odpoczniesz i sfotografujesz dziką przyrodę

#279 Dunadan

Dunadan

Napisano 15 lutego 2009 - 12:50

Qelka, 179. :shock:

Dziś idę wysypać ziarno, jutro wstaje o 7 i będę czatował - spróbuję się zmierzyć z Qelką 8-) :hihi:

:ninja:

#280 kocoor

kocoor

Napisano 15 lutego 2009 - 12:57

179. Bomba

spróbuję się zmierzyć z Qelką

myślę, że będzie to nierówna walka :roll:
notoryczny brak czasu

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych