VII Warszawski Mini-Plener Fotoprzyroda - fotorelacja...
Napisano 26 stycznia 2009 - 23:20

http://picasaweb.goo...com/foto.pawelb
Napisano 27 stycznia 2009 - 01:08
Paoollo, ...po tylu dniach "pluchy" to było jak w letni dzień

Mam wrażenie, że pozostałe dwa są troche zbyt ciemne - możnaby je rozjaśnić.
Norbius, dzięki
Michał.Z niezłą minę ma na 26, prawie jak ilustracja hasła "trochę techniki i się gubię"

może jeszcze kilka kadrów znad Wisły:
27 mrocznie na starorzeczu

28 trawki

29 rzeka z rzeki

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano 27 stycznia 2009 - 08:06

i jeszcze trzy...
30.

31.

32.

(Michał)
Napisano 27 stycznia 2009 - 09:30

KrzysiekG - 29 super
Napisano 27 stycznia 2009 - 10:31

a teraz już wracając do tematu:
33

Napisano 27 stycznia 2009 - 14:23
paoollo, żałuj - ale na następny raz to Cie choćby przemocą wyciągnę :->
trochę spóźniony ze zdjęciami - niestety efekt uboczny plenerku to...chrypka, katar i wysypka (na wysypki są zasypki, na katary są napary

Sporo pieknych kadrów, naprawde udany plenerek nam wyszedł...
34. przed świtem

35. kolorki

36. stąpając po lodzie:

Napisano 27 stycznia 2009 - 17:37

Toron27 podoba mi się kadr 33. Odnośnie syfków to pozostaje wystemplowanie tych kropek w programie graficznym a na syfki to już nie ma rady poza chyba serwisem (gdy porządna grucha nie daje rady).
Aha...nie widać zbiorówki w pierwszym poście.
37.
38.
Pozdrawiam, Norbert
Napisano 27 stycznia 2009 - 19:05
toron27, 33. podoba się, fajnie wyszła struktura lodu.Odradzam czyszczenia matrycy własnoręcznie, sam się podjąłem tego zadania przy poprzednim aparacie i ... musiałem zmienić puszkę

Norbius,37. bardzo fajny ciasny kadr
Widać po zdjęciach ,że mieliście fajną zabawę ze światełkiem, które było jak na zamówienie.
Napisano 27 stycznia 2009 - 19:20
To mój pierwszy post na tym forum.
Również byłem na tym plenerze.
To ten kolega MarioW -> Marcin (zdjęcie 7.)

Wrzucę więc i kilka moich fotek.
39.
40.
41.
Napisano 27 stycznia 2009 - 20:05

Napisano 27 stycznia 2009 - 20:28
No to przeniosłem czwarte zdjęcie do kolejnego posta.
Dzięki za uwagi.
42.
(Karolina Myroniuk)
Napisano 27 stycznia 2009 - 20:33

Norbius, Twoje fotki są charakterystyczne takie, hmm ciepłe .... to sposób obróbki czy stosujesz jakiś filtr. Wyrażnie dwa ostatnie kadry wyróżniają się sposród pozostałych szarych i zimnych.
"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."
Albert Schweitzer (1875 - 1965)
Napisano 27 stycznia 2009 - 20:46
Faja, witaj na forum

( pamiętaj o 3 zdjęciach w poście, ale chyba Moderator w debiucie wybaczy

Norbius, świetne 37, moim zdaniem byłoby rewelacyjne, gdyby spróbować trochę przesunąć pień w lewo i "schować" drzewo z drugiego planu pod zaokrągleniem konara, z drugiej strony nie wiem, czy miałeś taką możliwość..
Michał.Z, coś cisza u Ciebie, dojechałeś szczęśliwie

August, duuużo zdrówka, z drugiej strony, jak się szalało jak poniżej to jakieś straty muszą byćtrochę spóźniony ze zdjęciami - niestety efekt uboczny plenerku to...chrypka, katar i wysypka (na wysypki są zasypki, na katary są napary
) - i areszt domowy na lekach.

43 Królestwo Augusta

44 jeszcze mały eksperyment ze starorzecza..

45 ..i przenoszę się na kampinoskie sawanny..

P.S. Bardzo ciekawa rozmowa na temat brudnych matryc, moim zdaniem jak już "syfki" są na zdjęciach to już jest po ptakach, zostaje tylko stemplowanie, a matrycy sam nie odważę się czyścić, wolę oddać aparat do serwisu...kieszeń będzie bardziej pusta, ale co zrobić ( zresztą wkrótce mnie to czeka

Pozdrawiam
Krzysiek
edycja: skorzystałem z Waszej rady w temacie ostrzenia po kompresji ( dzięki

Napisano 27 stycznia 2009 - 21:03
KrzysiekG czy podostrzasz zdjęcia po zmniejszeniu? Wydaje mi się, że warto zawsze po zmniejszeniu fotki użyć w jakimś stopniu funkcji ostrzenia.

Odnośnie drzewa to owszem mogłem coś pokombinować ale miałem założone 180mm, nie chciało mi się zmieniać szkła więc się cofałem, cofałem, cofałem.... aż sobie ubrudziłem kurtkę o drzewo, wnerwiłem się i poszedłem dalej

Zdjęcia są ocieplone (wywoływane z RAWa) przez np. podbicie temperatury barwowej z 5500K do 5900-6000K. Wolę jak jest cieplej niż zimniej (chociaż nie zawsze).
Wracając do syfów to ja powoli mam uwalony wizjer a na matrycy widać tylko jak mam przysłonę powyżej 10

ps. Mnie coś chyba powoli bierze

Pozdrawiam, Norbert
Napisano 27 stycznia 2009 - 21:18
Norbius, no to kolejne straty po Auguście..duuużo zdrowiaKrzysiekG czy podostrzasz zdjęcia po zmniejszeniu? Wydaje mi się, że warto zawsze po zmniejszeniu fotki użyć w jakimś stopniu funkcji ostrzenia.
![]()
ps. Mnie coś chyba powoli bierze....cała rodzina w domu chora...

..ciekawe, co piszesz o ostrzeniu, nigdy tego nie robiłem..od razu do Imageshacka..choć już kilka razy zauważyłem, że on zniekształca zdjęcia przy "ładowaniu", nie wiem czy to przez niego, ale też cały czas mam kłopot z "ciemnością" zdjęć, kilka razy już kombinowałem z monitorem w domu..jakoś nie mogę trafić w ustawienia - w domu jasne, w pracy i w opiniach na forum ciemne..

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano 27 stycznia 2009 - 21:28

Bardzo dużo ładnych kadrów pokazujecie, czekam na wiecej i przypominam o wątku w Galerii - widziałem że już kilka dobrych kadrów tam się pojawiło

Krzychu Twoje zdjęcia moim zdaniem są nieco za ciemne. postaram coś Ci podesłać do czego warto ustawić monitor, tylko to znajdę w sieci.
A to może już po przeliczeniu na 35mm.że to 18mm
Napisano 27 stycznia 2009 - 21:45
postaram coś Ci podesłać do czego warto ustawić monitor, tylko to znajdę w sieci.
Roby czy ja też mogę prosić? bo jakoś nie mogę dać sobie rady z kalibracją...

Napisano 27 stycznia 2009 - 21:48
Norbius napisał/a:
że to 18mm
A to może już po przeliczeniu na 35mm.
No to tak -> 18mm * crop (~1,5) = ~27mm
Napisano 27 stycznia 2009 - 22:03
tak właśnie myślałem, że kogoś nam tu brakuje po plenerze i właśnie to Michała.Michał.Z, coś cisza u Ciebie, dojechałeś szczęśliwie
Co się z nim dzieje, zaczynam się martwić, bo w grudniu zaraz się zameldował.
MichałZ odezwij się-kontrola łącznosci!!!
46

47

48

Napisano 27 stycznia 2009 - 22:11
Słuchajcie, no to tutaj dam prosty link do kalibrowania na odcienie szarości, wg mnie to się sprawdza, są oczywiście bardziej skomplikowane sposoby, ale ten też da efekt. Są też nieco lepsze tabelki z większą ilości odcieni szarości, ale teraz nie mogę na szybko znaleźć.jakoś nie mogę dać sobie rady z kalibracją...
Kalibracja na odcienie szarości
Właśnie co z MichałemZ jak się nie odezwie wyślę smsa do niego.
Ps.Sprawdziłem Michał był dziś na forum, więc chyba jest dobrze, moze po prostu nie ma chwilowo czasu.