JohnyH, dnia 18 Wrze 2017 - 12:11, napisał: 
Już przeszło 2 lata bawię się w fotografowanie ptaków za pomocą Canona 40D + C400 5,6.
JohnyH, dnia 18 Wrze 2017 - 12:11, napisał: 
Sporo czytałem o 7D i 1D mk. III.
Miałem wszystkie te aparaty a nawet obiektyw.
Matryca z 7d nie rozpieszcza, ale dla mnie przeskok z 40d na 7d był naprawdę duży jeśli chodzi o foto przyrodnicze. Przede wszystkim nareszcze działające autoISO, samo ISO po wywołaniu do 1200px wydawało się mniejsze niż na 40d, zdjęcia były jak by ostrzejsze. Zresztą 40d to nie jest król ostrości, pomimo że lubiłem ten aparat. Następnie konfigurowalnu AF i jego większa ilość punktów która przy ptakach w locie była zdecydowanie lepsza niż jeden centralny.
1dIII to też fajna pucha, jej główny minus, podobnie jak i 1dIV, to że można wybrać tylko 1 punkt AF lub wszystkie. Fakt że jest ich więcej jako pomocniczych, ale aktywny jest tylko jeden, a nie jak w 5dIII, czy 7D grupa 9.
Martyca 1dIII tez nie rozpieszcza, a przy wyższych ISO nie ma z czego ciąć bo szum cholerny wyłazi. AF za to działa błyskawicznie i był skuteczny. Powiedział bym że niewiele ustępuje temu z 1dIV.
Co do pracy na większych plikach to niestety, ale komputer spowolnił odczuwalnie na imporcie przy przejściu z 40d na 7d.
jak chcesz mieć cropa to pomyśl albo o 1dIV albo 7dII