wacha123, on 20 Oct 2012 - 10:56, said:
Moim zdaniem nie ma sensu wybierać jakiejkolwiek wersji 2.8 oprócz tych już z vr i powlokami nano. Mówię to jako 3 letni użytkownik af-s 300 f 2.8. Jest to szkło bardziej plastyczne niż af-s f/4 ale w kwestii ostrości i kontrastu różnice sa znikome i powiem szczerze. Nie warte ryzyka. Poza tym są to szkła ciężkie i duzo mniejporeczne niż f/4 co wiąże się z zakupem solidniejszej głowicy i statywu i pracy na nich. Z ręki sie da zrobić zdjęcie ale 3 kg szkła powodują ze spacery z nim są duzo mniej przyjemne. Współpraca z tc 1.4 nie jest zła i w wzasadzie na f 5 jest juz dobra ostrość która niestety nie zmienia sie znacznie po dalszym przymknieciu. Problemem jest wyraźny spadek kontrastu z tc i xi mocno objawilo sie na matryca d7000 która juz jest dość wymagająca. To był mój powód sprzedaży tego szkła. Gdybym miał wracac do 300mm a mysle o czymś w miarę porecznym to wybrał bym afs f)4.
Ja mam 300/2,8 VR II - jeśli chodzi o jakoś optyczną, szybkość AF, współpracę z tele konwerterami to 300/4 do pięt mu nie dorasta, za to ma 2 wady, pierwsza to cena, a druga to waga ale coś za coś. 
Maxx-69, on 23 Nov 2013 - 15:07, said:
Dobra cena na allegro za 300/2,8 bez VR chcą ok 10 tyś.