PS.: Co w Oborach? Namierzyliście tego puszczyka?
Luty 2011
Napisano 19 lutego 2011 - 07:59
PS.: Co w Oborach? Namierzyliście tego puszczyka?
(Marcin Jędrzejczak)
Napisano 19 lutego 2011 - 08:15
Monastor, cycu55, - chyba się nie zrozumieliśmy
, nie próbowałem przekonać że moja kopia zdjęcia jest super itp, a jedynie polecić oprogramowanie jedno z wielu dostępnych na rynku. Poleciłem akurat PS EL 8 z uwagi na niską cenę licencji a dość duże możliwości programu.
pozdrawiam
Dodam coś od siebie, tak sobie czytam i mi się nasunęło
Popieram pomysł z PS8 też go używałem do niedawna, w kolejnej odsłonie PSE 9 jest nawet na stałe wtyczka CameraRaw więc odpada kolejny element no i bardzo łatwo w pasku "zapisz dla internetu" zmniejszyć do rozmiarów forum 800x600 czy 900x730 jak ktoś woli i nawet ciężar do 200kb,
Sorki że się wymądrzyłem i nic na poparcie mojej teorii nie wrzucam ale niestety siedzę w robocie też przy "laptoku"
U mnie na monitorze laptopa też lepiej wygląda kopia UBI, ale pewnie na domowym będzie przerysowana ostro, myślę że kolega trochę przesadził (chyba celowo z kontrastem)
Pozdrawiam
Pegaz
(Arkadiusz)
Napisano 19 lutego 2011 - 08:21
Popieram pomysł z PS8 też go używałem do niedawna, w kolejnej odsłonie PSE 9 jest nawet na stałe wtyczka CameraRaw...
Pegaz, chyba czegoś nie rozumiem
(Robert)
Napisano 19 lutego 2011 - 08:24
co do bagna całowanie to oczywiście damy znać ale to jeszcze troszkę poczekamy na jakieś widoczne oznaki wiosny
UWAGA TV
dla Tych co jeszcze nie wiedzą a mogą być zainteresowani podaję że dzisiaj o godz
16.15 w TVP 1 będzie pierwsza część filmu przyrodniczego "PUCHACZ. TAJEMNICZY ŁOWCA W MROKU"
pozdrawiam
Napisano 19 lutego 2011 - 08:30
Ja do Obór się znów wybieram w połowie marca, to możemy się umówić.
Taki film w telewizji, a ja znów w pracy... :|
(Robert)
Napisano 19 lutego 2011 - 08:42
(Marcin Jędrzejczak)
Napisano 19 lutego 2011 - 08:47
Popieram pomysł z PS8 też go używałem do niedawna, w kolejnej odsłonie PSE 9 jest nawet na stałe wtyczka CameraRaw...
Pegaz, chyba czegoś nie rozumiem. Używam PSE od wersji 4 i CameraRaw jest w każdej wersji tego programu. Można ją aktualizować, ale tylko do pewnego momentu, potem zgodnie z polityka Adobe należy kupić nowszą wersję PSE/PS.
Może ja coś źle robiłem, domorosły ze mnie fachman od komputerów, ale do wszystkich poprzednich wersji trzeba było ściągać ze strony adobe plugina CameraRaw i instalować, a w wersji PSE 9 wszystko działa z automatu, znaczy klikając na surowego rawa prosto z aparatu otwiera się automatycznie w PSE9, w poprzednich wersjach trzeba było jak wcześniej pisałem ........ , i na dodatek coś tam kopiuj - wklej w jakieś foldery w MójKomputer/Dokumenty/Adobe/PS/Plugin/RAW/ coś tam, coś tam i dopiero po tych zabiegach można było Rawa otworzyć, przy okazji wiem od znajomych że w różnych systemach Windows różnie się to robiło i mieli z tą wtyczką problemy.
Napisano 19 lutego 2011 - 10:22
Napisano 19 lutego 2011 - 14:13
Jakby Ktoś krytycznie spojrzał to mile widziane, bo zastanawiam się nad kupnem LR3.
430. ( drugie życie fotografii )

430.a Oryginał
"Najbardziej na świecie oprócz przyrody kocham moją żonę KASIĘ, Ciućka i Lelka------ Oni też są przyrodą". ![]()
www.rudarawka.blogspot.com
(Paweł Wróblewski)
Napisano 19 lutego 2011 - 14:15
Napisano 19 lutego 2011 - 14:28
"Najbardziej na świecie oprócz przyrody kocham moją żonę KASIĘ, Ciućka i Lelka------ Oni też są przyrodą". ![]()
www.rudarawka.blogspot.com
(Arkadiusz)
Napisano 19 lutego 2011 - 14:56
Pegaz, chyba czegoś nie rozumiem. Używam PSE od wersji 4 i CameraRaw jest w każdej wersji tego programu. Można ją aktualizować, ale tylko do pewnego momentu, potem zgodnie z polityka Adobe należy kupić nowszą wersję PSE/PS.
Może ja coś źle robiłem, domorosły ze mnie fachman od komputerów, ale do wszystkich poprzednich wersji trzeba było ściągać ze strony adobe plugina CameraRaw i instalować, a w wersji PSE 9 wszystko działa z automatu, znaczy klikając na surowego rawa prosto z aparatu otwiera się automatycznie w PSE9, w poprzednich wersjach trzeba było jak wcześniej pisałem ........ , i na dodatek coś tam kopiuj - wklej w jakieś foldery w MójKomputer/Dokumenty/Adobe/PS/Plugin/RAW/ coś tam, coś tam i dopiero po tych zabiegach można było Rawa otworzyć, przy okazji wiem od znajomych że w różnych systemach Windows różnie się to robiło i mieli z tą wtyczką problemy.
Pegaz, to dlatego, że model aparatu był młodszy od wtyczki. Używam PSE7, pliki z D90 otwieram bez problemów, ale tych z D7000 już nie otworzę, co gorsze nie mogę zaktualizować CameraRaw do nowszej wersji bo, nie jest kompatybilna z PSE7. Mimo, że w zupełności wystarcza mi PSE7 to, musze kupić nowszą wersję bo...bo taka jest polityka Adobe. Nadmienić należy także, że PSE dysponuje okrojoną wersją CameraRaw w porównaniu do PS.
Brudny_Hurry, wersja LR3 lepsza bez dwóch zdań. Ja też używam LR3, jeżeli jesteś studentem lub nauczycielem możesz kupić ten soft za ok. 350pln.
Marzy mi się taka scena jak na Twojej fotografii
(Robert)
Napisano 19 lutego 2011 - 15:13
pozdrawiam
Napisano 19 lutego 2011 - 16:47
Aha i tak samo jak Ark marzy mi się taka scena utrwalona na mojej matrycy
Edit
Już wiem
... jest wolna chwila??? No to czas do lasu ![]()
Canon EOS 5D III, C 24-105 f/4.0 L IS USM, C 300 f/2.8L EF IS II USM, TC EF 2.0x III, C 100-400mm L IS USM, "pośredniaki" - Manfrotto 055XPROB
(Marcin Jędrzejczak)
Napisano 19 lutego 2011 - 17:34
Pegaz, to dlatego, że model aparatu był młodszy od wtyczki. Używam PSE7, pliki z D90 otwieram bez problemów, ale tych z D7000 już nie otworzę, co gorsze nie mogę zaktualizować CameraRaw do nowszej wersji bo, nie jest kompatybilna z PSE7. Mimo, że w zupełności wystarcza mi PSE7 to, musze kupić nowszą wersję bo...bo taka jest polityka Adobe. Nadmienić należy także, że PSE dysponuje okrojoną wersją CameraRaw w porównaniu do PS.
Może i jest tak jak mówisz
Brudny Hurry wersja z LR3 o niebo lepsza od poprzedniej, ja bym tylko trochę wyostrzył nawet kosztem szumu bo pewnie z tego oryginału tak by wyszło, ale to tylko moje zdanie
(Michał)
Napisano 19 lutego 2011 - 17:37
Napisano 19 lutego 2011 - 18:02
Jeżeli zaś chodzi o zdobycze zdjęciowe to mam coś tam z podchodu (ciężko było
431. - wrócę tu na wiosnę...
432. w poziomie

433.

434. lodowa biżuteria
... jest wolna chwila??? No to czas do lasu ![]()
Canon EOS 5D III, C 24-105 f/4.0 L IS USM, C 300 f/2.8L EF IS II USM, TC EF 2.0x III, C 100-400mm L IS USM, "pośredniaki" - Manfrotto 055XPROB
(Wojtek Smagała)
Napisano 19 lutego 2011 - 18:19
435.
436.

Będę wdzięczny za rady i krytykę.
PS. Wiem, że światła nie ma
(Paweł Wróblewski)
Napisano 19 lutego 2011 - 18:21
MUSTANG_71, - sucho u Ciebie, ten wodospadzik wydaje się że ta woda już mu się kończy ;p
(Wojtek Smagała)
Napisano 19 lutego 2011 - 18:24