Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Zdjęcie

Październik 2010

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
908 odpowiedzi w tym temacie

#721 kucharzewski (Piotr Kucharzewski)

kucharzewski

Napisano 24 października 2010 - 20:43

a tak na poważnie to jak Ty zimujesz w tym namiocie?

Pod namiotem mam sianko, a całość pokryta jest dodatkowo plandeką samochodową i na to maskowanie, jest ok, jak nachucham to jest ciepło, dzisiaj nawet buty zrzuciłem ;) najważniejsze że nigdzie nie podwiewa.

#722 maciejowy (Maciej Smolarczyk)

maciejowy

Napisano 24 października 2010 - 20:55

Witam wszystkich,

ja niestety cierpie na gigantyczny deficyt czasowy :-(. Ale i swiatelko w tunelu sie trafilo, a nawet caly snop swiatla. I to nie pedzacy pociag s Sigma 150-500 :-). Wlasnie od wczoraj jestem jej szczesliwym posiadaczem. Super obiektyw. Nie rozumiem, jak mozna na niego narzekac. Za te pieniadze ???? Ponizej pierwsze kadry 'sigmowe', niestety brak czasu pozwolil jedynie na maly rekonesans w lazienkach.

442.
Dołączona grafika

443.
Dołączona grafika

444.
Dołączona grafika

445.
Dołączona grafika
nikon d90 + nikkor 18-105 VR II + nikkor 70-300 VR II + sigma 150-500 APO DG HSM OS + 10 mm f/2.8 EX DC FISHEYE HSM
http://msmolarc.republika.pl

#723 adamotl

adamotl
  • Użytkownik
  • 1 039 postów

Napisano 24 października 2010 - 20:58

To jeszcze raz przypomnę ten niesamowity spektakl przyrody, który już przeszedł do historii. Odwiedziłem wiele miejsc podczas rykowiska, były to przeważnie pory nocne, w których koncerty byków są jeszcze bardziej spektakularne a ich sylwetki snujące się po łąkach bardzo tajemnicze. Niezapomniane widowisko miałem podczas nocnego koncertu w Mszanie(koło Dukli). Ryk byków był słyszany wszędzie " Otwieram okno w pokoju i słyszę" jak to opisał mi przyjaciel. Około 21 w sobotę byłem na miejscu jelenią w odbywaniu rykowiska nawet nie przeszkadzała muzyka z sali domu ludowego. Pełnia sprawiała ,że ta noc była taka o jakiej marzyłem od zawsze. Jelenie były wszędzie...
446.
Dołączona grafika

następnego dnia postanowiłem poszukać jeleni u siebie i ku mojemu zdumieniu na łąkę wyszła spora chmara jeleni w tym kilka chłystków...
447
Dołączona grafika
oraz byka stadnego...
448
Dołączona grafika
Myślałem że doczekam się również potyczki ale jakoś te byki były spokojne i nie chciały wychodzić zbyt często zza tej górki przede mną..,
449
Dołączona grafika
A na koniec taki szpicak ale już sarna:)
450
Dołączona grafika

„Tu z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pół, srebro jezior i rzek. Tu śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo, po polsku…” Jan Paweł II

#724 Mustang_71

Mustang_71

Napisano 24 października 2010 - 22:38

Pod namiotem mam sianko

No to już pewnie wiesz dlaczego masz myszki :mrgreen:
A tak na poważnie to trzymam kciuki za udane sesyjki z myszakami i innym stworzeniami w zimie przy twojej czatowni.

pol badylek rzeczywiście extra - mnie dzisiaj Qelka "zjechała" za mojego. Muszę poszukać coś podobnego do Twojej scenografii.

maciejowy, niech ci nowa sigma służy jak najlepiej :-)

... jest wolna chwila??? No to czas do lasu :)
Canon EOS 5D III, C 24-105 f/4.0 L IS USM, C 300 f/2.8L EF IS II USM, TC EF 2.0x III, C 100-400mm L IS USM, "pośredniaki" - Manfrotto 055XPROB

#725 carrie (Karolina)

carrie

Napisano 25 października 2010 - 15:06

445. piękna wiewióreczka ;-)

Pentax K200D, Kit 18-55mm + manualna szklarnia

#726 turbol

turbol

Napisano 25 października 2010 - 17:50

451.kowalik ;-)
Dołączona grafika

#727 enkoder (Paweł)

enkoder
  • Użytkownik
  • 1 337 postów

Napisano 25 października 2010 - 17:55

turbol, 451 świetne kolory

#728 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Napisano 25 października 2010 - 18:00

turbol, wbijasz mnie w kompleksy ;-)
maciejowy, to wreszcie mięso dla myszaków będziemy mogli zgodnie wyłożyć na 400mm
:mrgreen:

#729 Iroslav

Iroslav
  • Użytkownik
  • 761 postów

Napisano 25 października 2010 - 19:18

maciejowy , gratuluje zakupu i smigaj w plener , aby pokazac co te szkielko potrafi :beer:

Poziom fotek taki wysoki , ze az czasami galy wychodza za zdziwienia . Gratuluje wszystkim i zdrowko wszystkich :beer2:

452.
Dołączona grafika

Czesc Irek

D5+ N500/4G VR

#730 Harvester (Tomek J. Kierkowicz)

Harvester

Napisano 25 października 2010 - 19:20

Iroslav, Jak zwykle cudo, jak ja Ci zazdroszcze. :-D

FB

tomaszkierkowicz.manifo.com

#731 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 25 października 2010 - 19:28

Iroslav, już nie bądź taki profi i nie umieszczaj tak fajnych fot w BŁ :mrgreen: ;-)

#732 maciejowy (Maciej Smolarczyk)

maciejowy

Napisano 25 października 2010 - 19:35

turbol, kadr ciekawy. dla mnie kolory za zimne, ale moze tak powinno byc ???

maciejowy, to wreszcie mięso dla myszaków będziemy mogli zgodnie wyłożyć na 400mm

tak wlasnie :-). a kiedy w koncu zajmiemy sie czatwonia? moze w te sobote? co prawda przed swietem, ale potem moze byc juz coraz gorsza pogoda...
nikon d90 + nikkor 18-105 VR II + nikkor 70-300 VR II + sigma 150-500 APO DG HSM OS + 10 mm f/2.8 EX DC FISHEYE HSM

#733 WildRoses

WildRoses

Napisano 25 października 2010 - 19:55

maciejowy, wiewiórka z 445 wygląda bardzo "optymistycznie" w tych jesiennych kolorkach, widać, że nowe szkło Ci służy. Możesz krótko napisać jak wypada porównanie z nikonem 70-300?

Iroslav, skoro wstawiasz takie zdjęcia do BŁ to nie ma się co dziwić, że poziom systematycznie rośnie :-)
Nikon i klamoty

#734 maciejowy (Maciej Smolarczyk)

maciejowy

Napisano 25 października 2010 - 20:48

carrie, dziekuje :-)

maciejowy, wiewiórka z 445 wygląda bardzo "optymistycznie" w tych jesiennych kolorkach, widać, że nowe szkło Ci służy. Możesz krótko napisać jak wypada porównanie z nikonem 70-300?

roznica pierwsza: masa
roznica druga: rozmiar
roznica trzecia: ogniskowa

;-)

a powazniej:

AF - wg mnie dziala szybciej niz w nikkorze

OS - dziala inaczej niz w nikkorze, bardzo szybko sie wlacza i dziala jeszcze dlugo po zdjeciu palca z migawki. ogolnie wydajnie i po pierwszej probie focenia bez OS, dziekuje za stabilizacje. do OS trzeba sie przyzwyczaic, bo jezeli nacisniesz spust przed ustabilizowaniem obiektywu, to wszystko dziala troche dziwnie.

HSM - cichszy niz SWM w nikkorze

pierwsze wrazenie:
dobre szklo, wdzieczne przy odpowiednim traktowaniu. swiatlo 6.3 na samym koncu to nie cud, ale za te pieniadze nie narzekam (ja mam sprowadzone z USA, wiec wyszlo mnie ponizej 3 tyś. :-)).
masa jednak robi swoje i bez monopodu mozna zapomniec o dobrych zdjeciach. chyba ze z pozycji lezacej, dobrze podpartej.

do robienia zdjec z taka ogniskowa trzeba sie przyzwyczaic, zupelnie inna para kaloszy niz 70-300. inna polka problemow, ale radocha z ogniskowej 500 niesamowita :-)

#735 kucharzewski (Piotr Kucharzewski)

kucharzewski

Napisano 25 października 2010 - 22:25

maciejowy, gratulacje z zakupu, patrząc na jakość fot grzechem byłoby narzekać.
MUSTANG_71, na pewno miejscówka lepsza niż w tamtym roku, bardzo urozmaicony teren, łąka, pole uprawne a wszystko poprzetykane sporymi wyspami drzew i bajorek.
turbol, ja bym dał kowalika do tematu, klasyczne ładne ujęcie.
Iroslav, Raj masz z tymi danielami, nikt ich jeszcze chyba nie pokazywał tak jak Ty.

Iroslav, już nie bądź taki profi i nie umieszczaj tak fajnych fot w BŁ

- właśnie :)

jeszcze taki duecik zamieszczę z niedzieli, strasznie ciężko takie czarne się fotografuje.

453
Dołączona grafika

A tak sobie przygotowałem scenę, teraz tylko pozostaje cierpliwie czekać

454
Dołączona grafika

#736 buteo

buteo

Napisano 25 października 2010 - 22:46

kucharzewski, scena mi sie podoba, tło z prześwitami jest ok,kolorystycznie fajnie,choć to zależeć będzie również od słońca.
A sroka ze sójką ,jak zobaczyłem je wspólnie,to poczułem się jak u siebie :mrgreen: . Ta para,to standard ;-)

#737 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 26 października 2010 - 13:22

451. klasyka - do tematycznych go...
http://chemik12.blogspot.com/
http://krahel.cba.pl/

Canon 40D + C 50/1.8 ,C 400/5.6, T 17-50/2,8

#738 Tomek_K

Tomek_K
  • Użytkownik
  • 3 087 postów

Napisano 26 października 2010 - 13:29

kucharzewski scena fajna,tylko trochę zarośnięta.

#739 Iroslav

Iroslav
  • Użytkownik
  • 761 postów

Napisano 26 października 2010 - 14:11

Iroslav, skoro wstawiasz takie zdjęcia do BŁ to nie ma się co dziwić, że poziom systematycznie rośnie :-)

Slicznie dziekuje za mile slowa , ja jestem tylko malenka czastka tego wspolnego , rozwijajacego sie tortu .
Wasze zdrowko :beer2:

Czesc Irek

D5+ N500/4G VR

#740 nightelf

nightelf
  • Użytkownik
  • 108 postów

Napisano 26 października 2010 - 14:57

kucharzewski - fajne ujęcie sroczki i przygotowana scena też świetna :-)