Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Lipiec 2010

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
883 odpowiedzi w tym temacie

#241 marcinm

marcinm
  • Użytkownik
  • 851 postów

Napisano 07 lipca 2010 - 22:07

slawoj, jak dla mnie tło jest oki, a co do odległości hmmm jak na moje oko to za blisko.dla pewnośći wytnij kartke wielkości zimka ,przymocuj i wtedy sie okaże.
Logiełka, całkiem przyjemne kadry
Olympus E-510 Sigma 135-400mm Fotografia to zabawa

#242 enkoder (Paweł)

enkoder
  • Użytkownik
  • 1 337 postów

Napisano 07 lipca 2010 - 22:07

Logiełka, 252 czad!

#243 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 07 lipca 2010 - 22:15

To może spytam inaczej ;-) Jaka ma być odległość między ptakiem a szkłem o ogniskowej 300mm (x 1,5, bo crop)? 3,5 m będzie ok?

#244 enkoder (Paweł)

enkoder
  • Użytkownik
  • 1 337 postów

Napisano 07 lipca 2010 - 22:20

Jak robiłem zięby z 8-10m ogniskową 300mm, wydawało się że za mało, w Twoim przypadku 3,5m będzie spoko, zgaduję że masz 70-300 VR więc zawsze możesz sobie ustawić 200mm.

#245 PatrykGala

PatrykGala

Napisano 07 lipca 2010 - 22:21

enkoder, on ma 300/4 af-s ;-) stopkę usunął :-P
Patryk, Pozdrawiam

#246 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 07 lipca 2010 - 22:21

enkoder, w tym problem, że mam stałkę ;-) afs 300/4 ;-)

EDIT: Patryk mnie wyprzedził ;-) No racja, niedawno usunąłem stopkę ;)

#247 enkoder (Paweł)

enkoder
  • Użytkownik
  • 1 337 postów

Napisano 07 lipca 2010 - 22:24

A to sorki, ale porównaj sobie, zdjęcie wróbla z odległości 4-5m, pełny kadr, ogniskowa 300mm

255.
Dołączona grafika

#248 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 07 lipca 2010 - 22:29

Już sam nie wiem :-/
Jutro robię czatownię, obfocę dokładniej patyka, zanęcę i życzcie mi powodzenia w zmaganiach z zimkiem ;-)

#249 Mustang_71

Mustang_71

Napisano 07 lipca 2010 - 23:09

slawoj, ja już trzymam kciuki. Chyba też nad moim poidełkiem wstawię patyka na zimka :mrgreen: ;-)
Logiełka obie serie jak zawsze bardzo udane. Pliszki za chemikiem do tematycznego.

Ja jak zapowiedziałem wcześniej - wybrałem się do poidełka. Jednak z wyprawy to chyba uzupełnienie wody było najbardziej udane :-/ bo ptaki cosik nie chciały dzisiaj współpracować. Może dlatego, że wczoraj za dnia i w nocy trochę popadało tak więc z pragnieniem radziły sobie pewnie w innych miejscach, a zresztą temperatura nie była aż tak wysoka.
Za to w drodze powrotnej odwiedziłem miejsce z puszczykami. Robiłem taki sobie rekonesans po okolicy i nagle spod wysokiego i dość rozłożystego świerka odleciały dwa puszczyki. Pomyślałem, że chociaż obejrzę sobie to drzewo i ściółkę pod nim, aby sprawdzić czy może to ich miejsce częstszego przebywania. Podszedłem ze 4 kroki i schyliłem się aby wejść pod gałęzie i nagle zobaczyłem, że mam jednego na wprost siebie na odległość 4-5 metrów :!: :!: :!: Czyli jak na dłoni - ale niestety aparat był na statywie z wypuszczonymi nogami i nie miałem żadnych szans na ustawienie go :-/ . Przez chwilę napawałem się widokiem i spotkaniem tak blisko. Po momencie, podczas próby ustawienia statywu - młodzian odleciał kilkanaście metrów dalej, na sąsiednie drzewa, pełne liści, które go skutecznie zasłaniały :-/
Jednak specjalnie dla kucharzewskiego wrzucę to co wyszło - żeby nie myślał, że zapomniałem o jego życzeniu :mrgreen:
256. - troszkę nie trafione z ostrością :oops:
Dołączona grafika

... jest wolna chwila??? No to czas do lasu :)
Canon EOS 5D III, C 24-105 f/4.0 L IS USM, C 300 f/2.8L EF IS II USM, TC EF 2.0x III, C 100-400mm L IS USM, "pośredniaki" - Manfrotto 055XPROB

#250 kucharzewski (Piotr Kucharzewski)

kucharzewski

Napisano 08 lipca 2010 - 06:34

MUSTANG_71, Ty to jesteś :mrgreen: :beer:

257
Galopujące prawie Mustangi :mrgreen:
Dołączona grafika

#251 MaciejR

MaciejR
  • Użytkownik
  • 176 postów

Napisano 08 lipca 2010 - 06:40

Fotka na szybko zimkowego patyka;)

a co to jest zimek? :?: już szykujesz patyka na zime??????? :shock: :-/
Jak nie brak czasu, to brak słońca......
H50-->E520-->C600D
http://www.garnek.pl/macroz

#252 Saint (Jakub Szymkowiak)

Saint

Napisano 08 lipca 2010 - 06:46

To żart, którego nie wyczuwam, czy poważne pytanie? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Jeśli żart, to przepraszam za moje zachowanie - dopiero wróciłem z terenu i mogę nie kontaktować.
Jeśli prawdziwe pytanie - zimek, to potoczna nazwa zimorodka :-P

jakubszymkowiak.wordpress.com

Nikon D200 + Nikon D7200 + Nikkor 18-105 mm + Tamron 24-70 mm + Tamron 150-600 mm

#253 MaciejR

MaciejR
  • Użytkownik
  • 176 postów

Napisano 08 lipca 2010 - 06:53

Acha. nie skojarzyłem :-P :oops:
Jak nie brak czasu, to brak słońca......
H50-->E520-->C600D
http://www.garnek.pl/macroz

#254 gergosz

gergosz
  • Małomówny
  • 29 postów

Napisano 08 lipca 2010 - 07:07

slawoj, oczyma wyobraźni już widzę tego zimka... sam muszę się na takie polowanie "zasadzić"
MUSTANG_71, zazdrościłeś mi błotniaka, a ja zdecydowanie mogę pozazdrościć Ci spotkań z tymi puszczykami - w życiu nie widziałem "na żywo" żadnej sowy, choć puszczyki wielokrotnie słyszałem nie mogąc zasnąć w nocy (oczywiście najbardziej zazdroszczę poidełka - ja wykonałem takowe, ale ani razu nie widziałem przy nim choćby najmniejszego ptaka)
kucharzewski, baaardzo fajny galop

#255 niemek

niemek

Napisano 08 lipca 2010 - 07:41

Slawoj przecież to proste, modelik sobie wytnij. Zimorodek jest ptakiem o raczej pionowych pozach, ma ok 17 cm do czubka dzioba, więc jego sylwetka będzie miał w pionie gdzieś ok 13cm. Jak ci się w pionie ładnie zmieści to o poziom nie ma co się martwić. I radziłbym zawsze jednak brać kadr minimalnie szerszy o zamierzonych.

A TU masz kalkulator, można sobie dopasować ( nie wiem czy to dobrze działa, nie sprawdzałem).

A TU jeszcze jeden.

Krzysztof Niemczewski C7D, C 100-300 4.5-5.6 USM, C 400 5.6L,

#256 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Napisano 08 lipca 2010 - 08:32

Dzięki ;-)
MUSTANG_71, wygląda jak jakiś obcy zza tych krzaków ;-)
kucharzewski, jak obrazek ;-)

#257 adamotl

adamotl
  • Użytkownik
  • 1 039 postów

Napisano 08 lipca 2010 - 08:46

kucharzewski ładnie się ustawiły wielkością poroża od największego do najmniejszego:)gratuluje spotkania

„Tu z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pół, srebro jezior i rzek. Tu śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo, po polsku…” Jan Paweł II

#258 Judyta

Judyta
  • Użytkownik
  • 2 223 postów

Napisano 08 lipca 2010 - 08:58

kucharzewski- pięknie :-D

#259 Mustang_71

Mustang_71

Napisano 08 lipca 2010 - 09:45

257
Galopujące prawie Mustangi :mrgreen:

Bardzo ładna "trojka" jeszcze trochę śniegu, sanie z mikołajem i pocztówka świąteczna jak się patrzy :-P
Dzięki za piwko ;-) - następnym razem ja postawię :mrgreen:

MUSTANG_71, wygląda jak jakiś obcy zza tych krzaków ;-)

Najgorsze że to ja dla nich jestem jak OBCY :-/ , ale może w końcu się przyzwyczają ;-)

MUSTANG_71, zazdrościłeś mi błotniaka, a ja zdecydowanie mogę pozazdrościć Ci spotkań z tymi puszczykami - w życiu nie widziałem "na żywo" żadnej sowy, choć puszczyki wielokrotnie słyszałem nie mogąc zasnąć w nocy (oczywiście najbardziej zazdroszczę poidełka - ja wykonałem takowe, ale ani razu nie widziałem przy nim choćby najmniejszego ptaka)

Trzymam kciuki za udane fotki poidełkowe - w końcu po wykonanej pracy przy poidełku takie się należą - "jak ptakom woda" :mrgreen:
Ja sowy też pierwszy raz w życiu dopiero od miesiąca mam okazję widzieć. Wierzę, że i ty wkrótce na nie trafisz :-)

... jest wolna chwila??? No to czas do lasu :)
Canon EOS 5D III, C 24-105 f/4.0 L IS USM, C 300 f/2.8L EF IS II USM, TC EF 2.0x III, C 100-400mm L IS USM, "pośredniaki" - Manfrotto 055XPROB

#260 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 08 lipca 2010 - 10:30

Dziękuję Wam koledzy za rady :-) :beer:

Gratuluje wszystkim tych udanych i mniej udanych (bo także spotkanie sie liczy ;-) ) zdjęć :-)