Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Zdjęcie

Maj 2009

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
534 odpowiedzi w tym temacie

#101 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 06 maja 2009 - 19:08

masko, sóweczki zazdroszczę. Ja tylko ją słyszałem, a ty masz zdjęcie!
krzych, zdjęcie świstunki dobre jak nie powiedzieć bardzo dobre. Ja jakoś nie mam do niej szczęścia (z zrobieniem zdjęcia :-P )
http://chemik12.blogspot.com/
http://krahel.cba.pl/

Canon 40D + C 50/1.8 ,C 400/5.6, T 17-50/2,8

#102 miszak

miszak

Napisano 06 maja 2009 - 19:41

76, 83 to chyba spokojnie do tematycznych mogą iść. Kowalik w sumie też niezły jest, może ciut przekontrastowany. Gdyby to ode mnie zależało to takie foty jak 84 trafiałyby do tematycznych. Pokazują bardzo ważne zachowania danego gatunku i nie powinny znknąć w bezkrwawych.

87

Dołączona grafika

#103 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 06 maja 2009 - 19:50

87. Duży crop?
http://chemik12.blogspot.com/
http://krahel.cba.pl/

Canon 40D + C 50/1.8 ,C 400/5.6, T 17-50/2,8

#104 niemar

niemar

Napisano 06 maja 2009 - 19:53

Widzę pięknie sobie poczynacie w maju. gratki wszystkim!

Canon 5DIV, 6DII, 7DII, 50D, 40D, EF 17-40L, EF 400/5.6L, EF 70-200/4L, EF 24-70L, 85/1.8, YH324C.

#105 Marcin D.

Marcin D.

Napisano 06 maja 2009 - 19:56

Marcin.D, Twój trójpalczak na 70 to jak pewnie wiesz samiczka a te całkiem dobrze się wabią, próbowałeś? Nie chciała zejść niżej? Popróbuj, bo gra warta świeczki - gatunek niebanalny.

Wiem, wiem. Mam już kilka lepszych fot trójpalczaka. Trójpalczak u mnie jest jak dzięcioł duży ;-) Stały element każdej przechadzki po górach ;-) Tego nie chciałem niepokoić ponieważ nieopodal miał dziuple :-)

Nie wiem czy wiesz ale Twój kowalik (77.) to kowalik z podgatunku S. e. europaea czyli taki właśnie z białym brzuszkiem, który występuje w Skandynawii i Zachodniej Rosji ;-) Zdarzają się też na podlasiu :-)

masko, muszę Cię zmartwić ale Twój przedniak z fot 80,81,82 to dorosły orlik krzykliwy :-)
http://onephoto.net/...ser=52696&gal=1 Kilka moich zdjęć;-) Zapraszam!
Marcin Dyduch

#106 robkiz

robkiz

Napisano 06 maja 2009 - 20:05

88
Wypiłem wódkę, wypiłem wódkę, może nawet dwieeeee
Dołączona grafika

89
Zenek! Zawracaj, tam jest szyba!
Dołączona grafika

90
Najtrudniejsza ze sztuk.
Dołączona grafika

91
Co sie gapisz?!
Dołączona grafika
Robert

#107 miszak

miszak

Napisano 06 maja 2009 - 20:39

87. Duży crop?

No niestety duży ale i tak to była najmniejsza odległośc na jaka udało mi się podejść do siedzącego bielika.

#108 straznick

straznick
  • Małomówny
  • 38 postów

Napisano 06 maja 2009 - 20:51

krzych jak dla mnie to wszystkie trzy twoje foty kwalifikują się spokojnie do tematycznych-jestem pod wrażeniem, przy moim sprzęcie takie wyniki są niestety nieosiągalne raczej :-(
masko też pięknie choć środowiskowo ;-)
Sony A300, Sigma 70-300 APO Macro DG f/4 - 5,6

#109 masko

masko

Napisano 06 maja 2009 - 21:12

Marcin D. - dzięki za info, możesz powiedzieć, po czym dokładnie go poznałeś?

#110 krzych

krzych

Napisano 06 maja 2009 - 21:25

krzych, zdjęcie świstunki dobre jak nie powiedzieć bardzo dobre. Ja jakoś nie mam do niej szczęścia (z zrobieniem zdjęcia :-P )

Znajdź chwilę żeby wpaść do P.Białowieskiej, zaprowadzę Cię pod taką która siada prawie na obiektywie :) mam z nią 3 całkiem udane sesje.

Wiem, wiem. Mam już kilka lepszych fot trójpalczaka. Trójpalczak u mnie jest jak dzięcioł duży ;-) Stały element każdej przechadzki po górach ;-) Tego nie chciałem niepokoić ponieważ nieopodal miał dziuple :-)

Szczęściarz :) ja obserwuje od kilku lat kilka rewirów trójpalczaków ale dziupli za chiny nie mogę znaleźć :)

Nie wiem czy wiesz ale Twój kowalik (77.) to kowalik z podgatunku S. e. europaea czyli taki właśnie z białym brzuszkiem, który występuje w Skandynawii i Zachodniej Rosji ;-) Zdarzają się też na podlasiu :-)

Marcinie, rozpoznałem go zaraz jak podleciał pod obiektyw. A ten jak najbardziej z Podlasia, namierzyłem gniazdo, bo już karmi :)

#111 straznick

straznick
  • Małomówny
  • 38 postów

Napisano 06 maja 2009 - 22:30

no to na koniec dnia ja też podrzuce swoje skromne bardzo (w porównaniu z poprzednikami) foteczki..

92.prawie się udało..

Dołączona grafika

93.
Dołączona grafika
Sony A300, Sigma 70-300 APO Macro DG f/4 - 5,6

#112 miszak

miszak

Napisano 06 maja 2009 - 22:39

Ja nie Marcin ale może potwierdzę swoją wiedzę - biały pas nad ogonem ( przedni młody ma szeroki), podwójny przecinek przy przegubie (orzeł nie ma wcale), układ dłoni ch-ny dla orlików, jasny łeb i barki ( orzeł tylko łeb) no i generalnie wygląda jak orlik ;-)

#113 Mikouak

Mikouak

Napisano 07 maja 2009 - 07:54

robkiz, dzwońce fajowe, nieźle się uśmiałem :lol:
straznick, z pliszką rzeczywiście blisko było...
94. 3..2..1.. AKCJA! :mrgreen:

Dołączona grafika

7D; 10-20; 50/1,8; 55/1,4; 100/2,8; 400/5,6
...:: http://www.jakzobrazka.pl ::...

#114 miszak

miszak

Napisano 07 maja 2009 - 08:39

Mikoauk, miałeś dobre miejsce na bataliony. Trzeba było się położyć i poleżeć ze 3 godzinki to by coś przyleciało. Jak było nad Biebrzą?

#115 Mikouak

Mikouak

Napisano 07 maja 2009 - 08:48

Było super, niestety nie miałem pełnej swobody (ograniczenie teścio-babo-transportowe :mrgreen:). Bataliony były blisko tylko pierwszego dnia wieczorem. Nazajutrz o 5 rano były totalne puchy :-/ Mogłem tylko pooglądać sparingi przez lunetę ;-)
7D; 10-20; 50/1,8; 55/1,4; 100/2,8; 400/5,6
...:: http://www.jakzobrazka.pl ::...

#116 buteo

buteo

Napisano 07 maja 2009 - 10:36

masko,Sóweczka piękna,Lis też bardzo fajny :-)
robkiz, wesoło ... :lol: :lol:
Mikouak, dobry strzał :mrgreen:

Mnie się przytrafiło takie spotkanie,gdy pomyliłem leśne dróżki (na szczęście)...
Bałem się podejść bliżej,bo pasiaki się kręciły ... i słyszałem ciężki oddech w świerkach :roll:

95.
Dołączona grafika

#117 niemar

niemar

Napisano 07 maja 2009 - 15:56

Dzisiaj wybralem sie zobaczyć jak zmieniły się tereny, gdzie miałem zimą czatownię na myszaki. Nie żałuję, bo niespodziewanie spotkałem ptaka, który był dla mnie tylko atlasowym ozdobnikiem, nigdy go nie widziałem, nawet nie marzyłem, ze spotkam.
Kiedy siadał na gałęzi zatrzymywałem samochód, z myślą o zrobieniu od tak zdjęcia sójki (bo tak oceniłem ptaka w locie). Kiedy już siedział podjechałem, aby wyminąć gałąż, bez chili zastanowienia pstryknąłem. Niestety był to strzał prosto pod słońce, ale wartościowy dokument, bo nigdy nie sądziełem, że dudek żyje w tych stronach. Może później dorzucę RAW do cyfrowej ciemni, bo być może zmasakrowałem obróbkę, a chciałbym mieć miły dokument. ;-) Kto wie kiedy go jeszcze spotkam?

96.

Dołączona grafika

#118 Marcin D.

Marcin D.

Napisano 07 maja 2009 - 16:26

Ja nie Marcin ale może potwierdzę swoją wiedzę - biały pas nad ogonem ( przedni młody ma szeroki), podwójny przecinek przy przegubie (orzeł nie ma wcale), układ dłoni ch-ny dla orlików, jasny łeb i barki ( orzeł tylko łeb) no i generalnie wygląda jak orlik ;-)

;-)
No właśnie, można jeszcze dodać, że przedniak ma długi ogon a u ptaka na Twoich zdjęciach jest krótki :mrgreen: Poza tym sylwetka typowo orlikowa. Przedniak ma inne ubarwienie, ptak dorosły ma jednolicie ciemne podwozie a orlik krzykliwy jasne pokrywy z ciemnymi lotkami (odwrotnie u grubodziobego).

#119 niemar

niemar

Napisano 07 maja 2009 - 19:58

I jeszcze jedno, tym razem ze zwiedzania nowych terenów. Co ciekawe, skubany chował głowę, że go nie odnalazłem. Jak tylko oderwałem oko od wizjera, to pofrunął.

97.
Dołączona grafika

#120 zyga (Karol Niemiec)

zyga
  • Użytkownik
  • 463 postów

Napisano 07 maja 2009 - 21:59

Codziennie rano o 4:30 budził mnie dudek.Aż się chciało wstawać...

98.
Dołączona grafika

99.
Dołączona grafika