Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Marzec 2009

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
649 odpowiedzi w tym temacie

#421 szycho (Tomasz Szyszko)

szycho

Napisano 22 marca 2009 - 11:49

...
kiedys kiedys jak zaczynalem przygode z fotografia , kolega mnie uczyl , podpowiadal , poprawial moje bledy , no i w koncu powiedzial tak ;
za brak ostrosci 5$ do skarbonki ,
za perspektywe 5$
za zly kadr 1$
za zle swiatlo 1$
...

Kurcze, że ja nie pomyślałem o takim programie motywacyjnym :lol:

O to jak raniuchy potrafią być ciekawskie i siadać tam gdzie nie trzeba i w dodatku trawie na soczewce:( W dodatku robią to tak szybko, że nawet "pompką" nie nadąży się zmienić kadru.

363.
Dołączona grafika

#422 Fotoamator

Fotoamator
  • Użytkownik
  • 997 postów

Napisano 22 marca 2009 - 11:58

Jak tu można nie rozmawiać o łowiectwie kiedy psy przeszkadzają nam w fotografowaniu na moim terenie taki obraz to nic dziwnego.
364.
Dołączona grafika

#423 Vulpes (Marek Skruch)

Vulpes

Napisano 22 marca 2009 - 12:04

Fotoamator, to że nam przeszkadzają to jeszcze nic. Problem w tym, że bardziej jeszcze przeszkadzają zwierzynie. Ileż to zasiadek kiedy zamiast upragnionej sarny w kadrze mieliśmy wiejskiego burka? A takie sceny jak na Twojej fotce to norma w polskich warunkach. Ludzie na wsi często też szczują sarny czy jelenie psami, jeśli tylko zobaczą je w swoim sąsiedztwie. Minie jeszcze chyba sporo czasu zanim takie zachowania zostaną wykorzenione. Najgorsze jest to, że także młode pokolenie przejmuje często takie wzorce postępowania i taki stosunek do dzikich zwierząt...
<strong class='bbc'><span style='font-size: 10px;'>Pentaxy dwa i kupa szkła ;)</span></strong><br />
<span style='font-size: 14px;'><strong class='bbc'><a class='bbc_url' href='[url="""]http://www.marekskruch.pl'>www.marekskruch.pl</a></strong></span>[/url]

#424 Fotoamator

Fotoamator
  • Użytkownik
  • 997 postów

Napisano 22 marca 2009 - 12:10

Maż rację Vulpes tak jest z pokolenia na pokolenie ile te psy mi zasiadek popsuły to głowa mała.

#425 niemar

niemar

Napisano 22 marca 2009 - 12:57

szycho, pięknie go pokazałeś. Miałem szczęście spotkać raniuszki ze dwa razy, ale zdjęcia tylko dokumentacyjne. Gratuluję.

Canon 5DIV, 6DII, 7DII, 50D, 40D, EF 17-40L, EF 400/5.6L, EF 70-200/4L, EF 24-70L, 85/1.8, YH324C.

#426 szycho (Tomasz Szyszko)

szycho

Napisano 22 marca 2009 - 13:04

Dzięki niemar. Mi się fotka średnio podoba ze względu na ciasny kadr. Ale nie ja wtedy o tym decydowałem:)

Spotkanie z żurawiami sprzed tygodnia:

365.
Dołączona grafika

366.
Dołączona grafika

#427 maciejowy (Maciej Smolarczyk)

maciejowy

Napisano 22 marca 2009 - 13:19

Dla Warszawiakow: dzis, w Lazienkach widzialem pare Nurogęsi, pozwalaly nawet sie nieco zblizyc, ale swiatlo dzisiaj marne, oj marne...
nikon d90 + nikkor 18-105 VR II + nikkor 70-300 VR II + sigma 150-500 APO DG HSM OS + 10 mm f/2.8 EX DC FISHEYE HSM
http://msmolarc.republika.pl

#428 Norbius

Norbius
  • Użytkownik
  • 2 121 postów

Napisano 22 marca 2009 - 13:24

Dla Warszawiakow: dzis, w Lazienkach widzialem pare Nurogęsi, pozwalaly nawet sie nieco zblizyc, ale swiatlo dzisiaj marne, oj marne...

Wczoraj do 12 było przyzwoite światełko ;-)
Ciekawe czy przelotem czy na stałe zagoszczą w Łazienkach. Ja ostatnio mam problem ze spotkaniem mandarynek....

#429 badyl

badyl
  • Małomówny
  • 30 postów

Napisano 22 marca 2009 - 14:21

367.
taka mała kuleczka
Dołączona grafika
Nikon D300 | N50/f1.4 | N300/F4 | TC-17E II

#430 Olowaw

Olowaw
  • Użytkownik
  • 52 postów

Napisano 22 marca 2009 - 14:48

Wczorajsza Łazienkowa sesja z Dzwońcem
368
Dołączona grafika

a po "zachodzie słońca" czołgając się przez "pół" Łazienek dorwałem Kwiczoł'a
369
Dołączona grafika
Olaf C 40D,C 30D + T 28-75 F2.8, C 70-200 F4 L, C 400 F5,6

#431 Lila2006

Lila2006
  • Użytkownik
  • 111 postów

Napisano 22 marca 2009 - 14:54

Wiem, że nie powinnam się wypowiadać na ten temat, bo raz, że to nie jest tematyką tego forum. Po za tym jestem tu za krótko i niczego porządnego jeszcze tu nie dokonałam.
Nie chcę nikogo urazić ani tym bardziej potępiać. Jak wszyscy tutaj kocham przyrodę, staram się ją chronić i jak najmniej w nią ingerować. Zgadzam się z Wami, że psy nie są i nie powinny być elementem leśnej fauny, zwłaszcza wygłodniałe i zdziczałe ich watahy. Ale z drugiej strony człowiek też nie jest naturalnym elementem lasu. A czym różni się pies zjadający sarnę dla zaspokojenia głodu od myśliwego, który zabija jelenia czy wilka dla powieszenia trofeum na ścianie? A psy pomagające myśliwym? Jak pies wypędza lisa z nory pod kule myśliwego to jest OK.?
Przepraszam, ale nie potrafię zrozumieć zabijania dla przyjemności i nie przekonuje mnie cała ta otoczka, która ma na celu przekonanie innych, że myśliwi są miłośnikami przyrody.
Czy chodzenie po lesie z aparatem dostarcza mniejszych emocji niż ze strzelbą? Jedno jest pewne, trudniej jest „ustrzelić” zwierzę aparatem i zdobyć zadowalającą fotkę, niż zastrzelić ją mając do dyspozycji broń palną.
Wiem, że myśliwi byli, są i zapewne będą, ale proszę bardzo nie dorabiajcie do tego ideologii, bo to tylko zabawa, rozrywka człowieka, która niestety kończy się śmiercią zwierzęcia.
Żeby nie było wątpliwości, jestem jak najbardziej przeciwko puszczaniu psów samopas i to zarówno na polach, czy w lesie, jak i w miastach, gdzie również są zagrożeniem. Najprostszym sposobem pozbycia się kłopotu jest ich eliminacja. Nie zgadzam się z tym, choć mogę zrozumieć. Jednak bardzo często zdarza się, że myśliwi nadużywają swoich uprawnień likwidując psy, które są z opiekunem na spacerze i nie stanowią zagrożenia dla zwierzyny „łownej” ( to słowo uświadamia mi, że nie tyle chodzi o ochronę biednych sarenek, co o konkurencję ;) ), choć rzeczywiście nie powinny biegać luzem.
Tak na marginesie, w mojej miejscowości nagminnie biega sam po lesie wyżeł leśniczego.

Mam cichą nadzieję, że nie zbanujecie mnie za to co napisałam, a jeśli już to będę mogła nadal tu zaglądać i podziwiać Wasze zdjęcia. Bardzo by mi tego brakowało, gdybym nie mogła tu bywać chociaż jako gość.

No to się nagadałam, więc ponieważ to forum fotograficzne to wstawię fotkę z wczorajszego poszukiwania wiosny. Jakość jest jaka jest. Cały czas uczę się tej swojej nowej lustrzanki.
Dołączona grafika

#432 ostapowicz (Wojtek)

ostapowicz

Napisano 22 marca 2009 - 15:34

Lila2006, temat myśliwych i łowiectwa na tym forum był poruszany wielokrotnie jest w śród nas kilku myśliwych i myślę, że stawianie wszystkich pod mur nie jest dobrym rozwiązaniem, a na pewno nie sprawiedliwym.
Łowiectwo istniało i istnieć będzie, a wręcz musi, bo gdyby zaprzestać polowań po pewnym czasie nie było by zwierzyny, nie było by lasu bo został by zjedzony przez jelenie i sarny, których liczba by rosła do pewnego momentu, aż skończy się jedzenie, a potem śmierć głodowa. Rolnicy dostawali by białej gorączki bo szkody były by kolosalne w uprawach, co przełoży się na ceny produktów rolnych i tak można w nieskończoność mnożyć.
Kwestia psów to nie wina tych zwierzaków bo też muszą coś jeść wśród nich są karmiące suki, które mają do wykarmienia po kilka miotów w roku bo ludzie nie sterylizują psów nie można się dziwić matce, że chce wykarmić swoje dzieci.
Psioczymy na myśliwych, psy a w gruncie rzeczy to sami nie jesteśmy lepsi stawiamy karmniki po to aby fotografować ptaki czy ktoś z nas wie co się dzieje jak nas nie ma przy takim karmniku staje się on stołówką dla kotów, które mają tak szerokie menu, że tylko palce lizać, do karmników zlatują się ptaki z całej okolicy jest to świetny sposób na to aby rozprzestrzeniały się wśród nich rożne choroby, ale tego nie widzimy karminy biedne ptaszki wmawiając sobie że jesteśmy dobrymi ludźmi bo pomagamy im przeżyć zimę, a przy okazji robimy kilka zdjęć, czy to nie jest cyniczne.
Proponuje zakończyć temat łowiectwa w tym dziale i nie poruszać go w innych od tego są fora łowieckie tam można sobie podyskutować.
Wojtek

#433 widz

widz

Napisano 22 marca 2009 - 15:36

pierwsze od dwóch i pół miesiąca wyjście w teren z aparatem(wrócił z serwisu).piękna pogoda.ale zwierzętaj zwyczajnie mnie olewają :-)
371.
Dołączona grafika

#434 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Napisano 22 marca 2009 - 16:13

szycho, raniuszek fajny, że ruchliwe to wiadomo. Ale dla samej obserwacji ich zabaw warto im się przypatrywać.
Olowaw, dzoniec śliczny.
Pozdrawiam

#435 Norbius

Norbius
  • Użytkownik
  • 2 121 postów

Napisano 22 marca 2009 - 16:45

Olowaw, gdzie dorwałeś tego dzwońca? Występuje w konkretnym rejonie Łazienek?

372
Dołączona grafika

373
Dołączona grafika

374
Dołączona grafika

#436 fotosc

fotosc

Napisano 22 marca 2009 - 16:58

372 i 373 z ostroscia nie trafiles :(
374 swietnie :)
368 szkoda ogona i perspektywy , tlo rowniez slabo sie prezentuje :(
389 swietne :)

a to moje kotlety , przed chwila zrobione :)

375
Dołączona grafika

376
Dołączona grafika

jescze to dopracuje , bo to tylko proby :)

#437 pestkos

pestkos
  • Użytkownik
  • 226 postów

Napisano 22 marca 2009 - 17:41

poprzeczke śrubujecie w bezkrwawych wysoko...

niemar opowiesc jak z filmu szpiegowskiego-wiecej takich na forum
Norbius super seria kowale bardzo mi sie podobaja
Olowow szkoda tego ogona na 368 kolorki piekne
fotosc taa kotlety yhym :lol: 376 mi sie podoba

...i jak cos tu po was wklejac?

377.

Dołączona grafika

378.

Dołączona grafika

379.

Dołączona grafika

NIKON + SIGMA + BENRO

#438 niemar

niemar

Napisano 22 marca 2009 - 17:42

369 Do tematycznych się nie nadawało ???

Canon 5DIV, 6DII, 7DII, 50D, 40D, EF 17-40L, EF 400/5.6L, EF 70-200/4L, EF 24-70L, 85/1.8, YH324C.

#439 Ataman

Ataman
  • Użytkownik
  • 592 postów

Napisano 22 marca 2009 - 18:34

Wczoraj bawiłem się w testowanie (niestety wynik testu negatywny) możliwości sfocenia sroki bez przepałów.. :-D

380
Dołączona grafika

381
Dołączona grafika

382
Dołączona grafika

#440 fotosc

fotosc

Napisano 22 marca 2009 - 19:15

szkoda ze takiej sroki u mnie nie ma , 380 i 382 nie jest az tak zle :)

383 :mrgreen:
na basenik zawital kardynal

Dołączona grafika

384
Dołączona grafika