Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

LUTY2009

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
617 odpowiedzi w tym temacie

#541 szycho (Tomasz Szyszko)

szycho

Napisano 25 lutego 2009 - 10:15

Zwłaszcza na 336 i 337 większa GO by się przydała. 5,6 przy 1/1250... można było dać spokojnie f8 lub nawet większą żeby wszystkie mazury były ostre.

#542 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 25 lutego 2009 - 11:14

Wszystkie zdjęcia pochodzą z pierwszej mojej sesji tym szkłem. Nastawiona byłam na patykowe modele, pogoda kiepska nieznam szkła ani puszki. Chcąc mieć względnie niewysokie iso i czas w okolicy 1000 przysłona została na poziomie 5.6.

Jak się ma ładne słoneczko na białym śniegu to i można sobie przysłone podbijać. Będzie pogoda będzie inna przysłona :-P Teraz lepiej zaznajomiłam się ze swoim sprzętem i wiem na ile go stać i jak nim manewrować w takiej byle jakiej pogodzie. Ja wiem , że można zrobić dobre zdjęcie ptaka i przy czasie 1/30 ze szkła 400 ale ja się nie maskuję. Stoję pod karmnikiem i to powoduje, że ptaki wpadają dosłownie na moment. Nie siedzą i nie czekają aż dostosuję sobie czasy i przysłony. u mnie to taka wolna amerykanka. ;-) Nie przygotowywałam się do tego sezonu bo nie miałam wcześniej z czym. Teraz jest czas na naukę sprzętu a to co tu pokazuję to efekty uboczne moich zmagań. Mam nadzieję, że w przyszłym sezonie będę mogła chwalić się takimi kadrami jak choćby fotosc.

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#543 Dunadan

Dunadan

Napisano 25 lutego 2009 - 11:28

Jak dla mnie te trzy ostatnie fotki są bardzo OK pod względem GO :niewiem: Ale faktycznie, jak były czasy rzędy 1/1000 sekundy to faktycznie można było dać i f:8 bez najmniejszego problemu...

:ninja:

#544 krzych

krzych

Napisano 25 lutego 2009 - 12:31

Qelka, Twój trzygłowy wróbel wyszedł znakomicie. Nie wiem czy dużo by pomogło przymknięcie do f8, tak też jest świetnie!

#545 toron27

toron27

Napisano 25 lutego 2009 - 13:27

A ja to sobie mogę jedynie sikorki na oknie porobić i kawki trochę dalej bo innych ptaków u nas niet. No jeszcze gołębie nad gołębnikami :-|

#546 Kuba1997

Kuba1997
  • Użytkownik
  • 199 postów

Napisano 25 lutego 2009 - 15:17

toron27, czemu u Was taka bieda??

#547 jacek p.

jacek p.
  • Użytkownik
  • 627 postów

Napisano 25 lutego 2009 - 21:04

coś dzisiaj mało bezkrwawo łowicie ...no to ja :-D

339.

Dołączona grafika

340.

Dołączona grafika
Pozdrawiam Jacek P.

#548 Monika

Monika

Napisano 25 lutego 2009 - 21:10

jacek p., a dlaczego tu, a nie w tematycznych?

#549 Tomek_K

Tomek_K
  • Użytkownik
  • 3 087 postów

Napisano 25 lutego 2009 - 21:11

341.
A to łazienkowy wróbel.Coraz mniej tych "dostojników", chodząc po parku doliczyłem się słownie 12szt.
Dołączona grafika
342.
I sarenka - również łazienkowa.
Dołączona grafika
343.
Dołączona grafika

#550 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 25 lutego 2009 - 21:20

Jacku gruby dziób bardzo fajny .

Tikoś napisał

I sarenka - również łazienkowa.

to i taki duży zwierz tam chodzi ? I jeszcze może tez jak ptaki można podejść na wyciągnięcie ręki ? :shock:

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

#551 niemar

niemar

Napisano 25 lutego 2009 - 21:21

Tikoś, ma w Exifie 115mm

#552 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Napisano 25 lutego 2009 - 21:22

jacek p., grubodziub super, wygląda jak jakiś Goliat noszący głowę ponad chmurami.
Tikoś, wróbelki widuję przy wejściu od ul. Podchorążych, a sarenki w Łazienkach to jeszcze nie widziałem. Fajne fotki.
Pozdrawiam

#553 jacek p.

jacek p.
  • Użytkownik
  • 627 postów

Napisano 25 lutego 2009 - 21:26

Monika napisał

jacek p., a dlaczego tu, a nie w tematycznych?

jakoś tak wydało mi się pustawo w tym dziale :-D

...przy okazji obejrzałem Twoją stronę przyrodniczą - bardzo mi się podoba i strona i fakt,
że nie jesteś osamotniona w swoich zainteresowaniach...aha - zazdroszczę mundurków maskujących :cry:
Pozdrawiam Jacek P.

#554 Tomek_K

Tomek_K
  • Użytkownik
  • 3 087 postów

Napisano 25 lutego 2009 - 21:47

Qelka napisał

to i taki duży zwierz tam chodzi ? I jeszcze może tez jak ptaki można podejść na wyciągnięcie ręki ?

Jak ma dobry nastrój i mało ludzi się kręci to potrafi marchewkę z ręki zjeść :-D .

344.
Dołączona grafika

345.A wszystkiemu bacznie przyglądała się modra
Dołączona grafika

#555 Norbius

Norbius
  • Użytkownik
  • 2 121 postów

Napisano 25 lutego 2009 - 22:01

Tą sarenkę widziałem tylko raz przeszło rok temu. Kręci się chyba w samym narożniku przy Agrykolii (jest tam paśnik).

Odnośnie ptaków to jest kilka punktów gdzie wystarczy ustawić się z aparatem i czekać na strzały do sikorek, wróbli, kowalików, mazurków a czasami da się trafić sójkę (ostatnio polowałem na 4szt na jednym drzewie), dzięcioła.... o kaczkach nie wspominając :hihi:

#556 jacek p.

jacek p.
  • Użytkownik
  • 627 postów

Napisano 25 lutego 2009 - 22:01

Tikoś napisał

Jak ma dobry nastrój i mało ludzi się kręci to potrafi marchewkę z ręki zjeść :-D .

...to podobnie jak mój pies...gdy ma dobry humor to też potrafi z ręki jeść .........palce :mrgreen: ...
Pozdrawiam Jacek P.

#557 morav

morav

Napisano 25 lutego 2009 - 22:29

Magnum43 napisał

Ciekawostka ....... dzisiaj na 6 osób które spotkaliśmy w Puszczy Niepolomickiej aż 3 czytają i ogladają Fotoprzyrode.pl :)

I to jest dobra wiadomość, czyli wypełniamy jakieś miejsce w sieci.
Chociaż Wy ostatnio coś mało aktywni jesteście tutaj :paluszek: , dopiszcie się do listy plenerowej.

#558 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 26 lutego 2009 - 21:10

dzisiaj miałam ogromną przyjemność być na pierwszym mini-mini plenerze ;-) dziękuję pięknie za możliwość przeżycia tego widowiska, wzbogacenia doświadczenia i możliwości podglądu ciasnego ale własnego m1 ;-)

346.moje, moje

Dołączona grafika

347. mięcha nie dali to chociaż zniosę jajo

Dołączona grafika

348. parchuś

Dołączona grafika

#559 ostapowicz (Wojtek)

ostapowicz

Napisano 26 lutego 2009 - 21:15

Qelka, no nie jakie kiepskie foty, naprawdę proszę nie pokazuj nam takich knotów - zabrać !!! jej ten aparat bo jeszcze trochę to trzeba będzie zamieszkać w lesie żeby ją dogonić w fotach.
Wojtek

#560 Mikouak

Mikouak

Napisano 26 lutego 2009 - 21:18

Co za baba... ja nie mogę... :-P
Przynajmniej rudego do tematycznych byś dała. Drapaki wg. uznania, ale 347... normalnie :smiech:
7D; 10-20; 50/1,8; 55/1,4; 100/2,8; 400/5,6
...:: http://www.jakzobrazka.pl ::...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych