Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Zdjęcie

Grudzień 2008

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
554 odpowiedzi w tym temacie

#381 fotosc

fotosc

Napisano 21 grudnia 2008 - 16:29

175

Dołączona grafika

2008:12:20 10:49:05
200mm
Subject dist: 3,43m
1/1250 sec, f/3,2
Mode: Av
Metering: Evaluative
Exp comp: -1
ISO: 1250
AF mode: AI Servo AF

#382 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 21 grudnia 2008 - 17:12

fotosc, - nierozumiem dlaczego taki krotki czas ustawiles i przez to iso...
smialo mogles zjechac z czasem do 1/400 i iso dac w dol.
Fotka ok ale exifem bym sie niechwalil....
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#383 fotosc

fotosc

Napisano 21 grudnia 2008 - 17:21

fotosc, - nierozumiem dlaczego taki krotki czas ustawiles i przez to iso...
smialo mogles zjechac z czasem do 1/400 i iso dac w dol.
Fotka ok ale exifem bym sie niechwalil....

jak bym tak zrobil , to zadne zdjecie by mi nie wyszlo :) ta sojka nie pozuje , nie siedzi na galezi i nie czeka na pstryk , pogoda deszczowa zmusila mnie to podniesienia iso i zdobycia jakl najkrotszego czasu , by ja uchwycic w ruchu , z reszto kazdy ma swoje sposoby , ja lubie focic w nietypowych warunkach , inni wola czekac na ,,slonce :)

174 ostrosc jest na gzbiecie , , co do dolu , to przedmowca dobrze prawi , ale mimo wszystkiego i tak podziwiam Ciebie i jestes prawdziwym wzorem dla tych co mowia ,,daj mi lufe , a i ja zrobie takie fotki , lub madrala bo masz dlugi obiektyw , itp ,, tak ze jeszcze raz gratulujwe :)

#384 Mikouak

Mikouak

Napisano 21 grudnia 2008 - 17:26

kurdeniewiemco, przyjrzyj się może dokładnie tej fotce i powiedz, gdzie widzisz jakieś wady spowodowane wysokim iso? ;-) To nie fota z 40D, więc spokojna głowa.

fotosc, czadowa zmokła szuja. Ja niestety jestem z tych, co czekają na słońce... Powyżej iso800 nawet mi się nie chce wywoływać fotek :-|
7D; 10-20; 50/1,8; 55/1,4; 100/2,8; 400/5,6
...:: http://www.jakzobrazka.pl ::...

#385 fotosc

fotosc

Napisano 21 grudnia 2008 - 18:02

kurdeniewiemco, przyjrzyj się może dokładnie tej fotce i powiedz, gdzie widzisz jakieś wady spowodowane wysokim iso? ;-) To nie fota z 40D, więc spokojna głowa.

fotosc, czadowa zmokła szuja. Ja niestety jestem z tych, co czekają na słońce... Powyżej iso800 nawet mi się nie chce wywoływać fotek :-|

to jest z 40d :) choc zastanawialem sie nad zmiana body , ale tylko p[od tym wzgledem ze sojka byla za szybka . AF i tak szybko dzialalo ale przy dluzszym czasie seryjne zdjecia szly b. wolno ::( no i ja wcale nie neguje tych co czekaja nma slonce :)

#386 Mikouak

Mikouak

Napisano 21 grudnia 2008 - 19:03

:slap: to się udałem... Moje ostatnie próby focenia ptaków na wysokich iso przy pogodzie, jaka ostatnio nas katuje kończyły się żałośnie... nawet na iso1250, z tym że nawet o czasach rzędu 1/400 mogłem pomarzyć :-/

#387 damian2000 (Damian Bednarz)

damian2000

Napisano 21 grudnia 2008 - 19:11

ISO: 1250

:suprais: ja w 400D o ISO 800 mogę pomażyć tylko podczas pogody a co dopiero 1250 i jeszcze z efektem jak u mnie 400 albo nawet 200

#388 niemar

niemar

Napisano 21 grudnia 2008 - 19:14

No cóż, ja mam aparat jaki mam, bo na taki mnie tylko było stać. O ISO 1200 mogę zapomnieć, bo nie nadaje się do niczego. Jeśli komuś w tej fotce wysoka czułość w czymś przeszkadza, to zazdroszczę wzroku...

PS. A tak na marginesie -fotosc - to z Canona?

#389 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 21 grudnia 2008 - 19:32

a mnie bardziej interesuje szkło , fotosc 200 2.8 ?

171 bardzo fajne

#390 Marcin D.

Marcin D.

Napisano 21 grudnia 2008 - 19:40

:suprais: ja w 400D o ISO 800 mogę pomażyć tylko podczas pogody a co dopiero 1250 i jeszcze z efektem jak u mnie 400 albo nawet 200

Przesiadłem się z 400d na 40d i widzę wyraźną różnicę, że 40d ma o wiele mniejszy poziom szumów! Jestem w ogóle bardzo zadowolony z tego body ;-)
http://onephoto.net/...ser=52696&gal=1 Kilka moich zdjęć;-) Zapraszam!
Marcin Dyduch

#391 fotosc

fotosc

Napisano 21 grudnia 2008 - 19:51

napisalem wyzej ze 40d , a to jest canon , a szklo 200mmf/2.8 L USM , lubie stalki momo tego ze zoomu nie ma to jednak nie ma to jak stalka :)

176
TEsame parametry

Dołączona grafika

opady juz u mnie minely , jutro slonce i wolne , wiec znow jakies fotki zrobie :)

#392 patryk pstryk22

patryk pstryk22
  • Użytkownik
  • 180 postów

Napisano 21 grudnia 2008 - 21:17

mój pierwszy (sfotografowany)łoś, zdjęcie marne ale łoś jest
177
Dołączona grafika

#393 marcinm

marcinm
  • Użytkownik
  • 851 postów

Napisano 23 grudnia 2008 - 14:10

No i w końcu mam swojego pierwszego myszaka :mrgreen: z pierwszej postawionej budy.
Jako pierwsza zjawiła sie sroka,lecz czasy były poniżej 1/60 wiec ze zdjeć nici.Po jakieś dobrej półgodzinie zaczeły odzywac sie myszaki ale w polu widzenia pusto,wiec wsłuchiwałem sie w ich piski coś pieknego.W ten coś mi migło-patrze stoi na ziemi brązowa sylwetka.Aparatu nie ruszam tylko obserwuje a on bude. Nagle podrywa sie a wjego miejsce ląduje nastepny teraz juz robie fote choćby dokumentacyjną z dzisiejszego wypadu.Pstrykam 3 razy i myszak odlatuje.
178
Dołączona grafika
I znowu cisza :-( gdy ponownie zaczynaja sie piski nadzieja powraca,ale szybko mija bo obok budy galopuje pan na konniu.A na sam koniec z daleka widze jak sie zbliża do mnie pani z pieskiem.Podchodzi pod bude i łapie za patola.Ja sie wynurzam z miną wsciekła jak wilk a ona ojej jak sie wystraszyłam heheh.Mówie do niej by patyka nie ruszała a ona odpowiada:ale moja kinia(pies)lubi takie grube patyczki o widzi pan juz go wyciaga.Kinia wyciagneła patyczka a pani w białej kurteczce sie odwruciła i poszła.
Troszke sie rozpisałem ale to moja pierwsza zasiadko to se pozwoliłem na małe co nieco :-D
Olympus E-510 Sigma 135-400mm Fotografia to zabawa

#394 pkokocinski7

pkokocinski7
  • Użytkownik
  • 694 postów

Napisano 23 grudnia 2008 - 14:24

Ja właśnie wróciłem z swojej pierwszej zasiadki teoretycznie na jelenie! Ale tylko teoretycznie! Bude ustawiłem dzień wcześniej:
179.
Dołączona grafika

Wiec nie pozostalo nic tylko czekać, jednak jelenie się nie pojawiły.przynajmniej nie tam gdzie się spodziewalem, ale za to były sarny:
180.
Dołączona grafika
A na koniec widziałem jeszcze dzięcioła czarnego ale jakoś nie było sposobności do pstryknięcia!
Przygotowywania do sezonu letniego w pełni: maskowanie jest, statyw też, tylko czatownie w budowie!

#395 pazdzioch

pazdzioch

Napisano 23 grudnia 2008 - 17:19

181
Dołączona grafika
A ja przedstawiam moje kombinacje z sopelkami.
180 Albo mi się wydaje, albo na ambonie po lewej ktoś stoi.
Pkokociński7- ta buda jest owinięta jakimś płutnem?

#396 Mikouak

Mikouak

Napisano 23 grudnia 2008 - 17:30

marcinm, gratki niezłych początków, ale widzę, że okolicę masz taką, jak ja... Trzeba było babę tym kijem... grzecznie poprosić, żeby sobie poszła.

pkokocinski7, fajne miejsce. Wygląda na to, że masz szansę na naprawdę dobre foty. Powodzenia.

pazdzioch, chyba jednak wolałbym kolor :-> Masz oko, chyba rzeczywiście ktoś tam stoi...

#397 niemar

niemar

Napisano 23 grudnia 2008 - 17:41

marcinm gratuluję!

Mi udało się namówić żonkę, żeby dzisiaj rano pozwoliła mi na mały wypad. Wszystko przygotowane (nie dostałem porcji rosołowych, więc w ramach wigilii dostały lepsze jedzonko ;-) ). Wstałem i o 6:30 byłem już w drodze. Niestety czatownia troszeczkę się rozpadła, przednia ściana wpadła do środka, ale 20 min reperacji i stało jak dawniej. Więc wyrzucam mięsko, zaczynam wieszać siatkę i koc (bo taką mam tylną ścianę) i słyszę kruka. No ale nic, koc trzeba powiesić do końca... Wieszam i w między czasie spoglądam przez wizjer, a tu bestia zżera mi przynętę. Myślałem, że to ten kruk, a tu już dawno myszak na śniadanku. Plan był taki, żeby zrobić mu ładne zdjęcie na patyku, ale jak już siedzi przy stole strzelam 20 zdjęć i nagle bez zająknięcia odlatuje... W jego miejsce zdaje się lądować drugi, większy, w towarzystwie kruków i srok. Ale ten porywa całą porcję ( i tu rada dla czatujących - wykładajcie 'kilka' kawałków, bo mi ww ten sposób odleciała cała przynęta). Porywający się do lotu "większy myszołów" żegna mnie białym ogonem by wylądować bardzo daleko od budy. Już wiem, że miałem okazję spotkać bielika. Klikam sporo fotek na najdłuższym końcu (ekw. 600mm), ale za nic nie mogę uzyskać ostrości. Dopiero po chwili spostrzegam, że mam przed obiektywem gałązki. Ale jest już za późno. Słyszę jeszcze przez chwilę myszołowa płaczącego za straconym posiłkiem... Fotki niestety tylko dokumentacyjne. CDN...

#398 fotosc

fotosc

Napisano 23 grudnia 2008 - 17:51

niemar, przywiazuj padline , lub dlugi pret i przebic wbijajac go w ziemie :) ja tez sie tak nadzialem :)

#399 pkokocinski7

pkokocinski7
  • Użytkownik
  • 694 postów

Napisano 23 grudnia 2008 - 17:52

pazdzioch, No coś w stylu płótna, tyle że nie przepuszcza wody, nie nasiąka, nie śmierdzi i trzymie wysoką temperaturę w środku( włóknina termonieprzepuszczalna-stosowana do okrywania kopcy z burakami chroniąc od mrozu) Tylko że w oryginale jest biała i potrzebny był maly make-up!

A apropos tego "czegoś" na ambonie- stoi tam stara wyrwana z podłogi deska czyt.-ta ambona jest w stanie rozkładu!

Mikouak, No też tak myśle,ale normalnie przechadzają się tam chmary po 100 jeleni , tylko że wczoraj było polowanie zbiorowe i... spotkalem je wracająć do domu jakieś 10 km dalej!

niemar, Gratuluję takiego spotkania, tylko pozazdrościć!
Przygotowywania do sezonu letniego w pełni: maskowanie jest, statyw też, tylko czatownie w budowie!

#400 fotosc

fotosc

Napisano 23 grudnia 2008 - 18:38

182

nie za jasno ?

Dołączona grafika