Jeden świąteczny, śnieżny dzień zgrał się ze słońcem.
486

487

488

Napisano 06 stycznia 2015 - 18:57
Jeden świąteczny, śnieżny dzień zgrał się ze słońcem.
486

487

488

Napisano 07 stycznia 2015 - 20:41
Roby, dziękuję za dobre słowo:) Jeżeli chodzi o tory na zdjęciu nr.491, to faktycznie niewiele mają one wspólnego z przyrodą. To pozostałość po kolei carskiej, regularne kursy odbywają się jeszcze raz w roku podczas dożynek prezydenckich w Spale; wtedy można zobaczyć zabytkową lokomotywę z równie starymi wagonami i przy odrobinie szczęścia (o miejsce nie jest łatwo:) ) przejechać się tak, jak za dawnych czasów przez obszary, na których kiedyś Puszcza Pilicka niemalże graniczyła z potężnymi borami sosnowymi. Na dzień dzisiejszy można podziwiać jedynie pozostałości po tych jakże pięknych tworach natury. Cały obszar został objęty ochroną i utworzono tam Spalski Park Krajobrazowy, na terenie którego znajduje się kilka rezerwatów. Samych torów niedługo już nie będzie, zostaną wymienione na nowe wraz z podkładami, które z racji wieku stały się siedliskiem przeróżnych mchów i porostów. Wracając do zdjęcia, oczywiście mogę go usunąć, jeżeli w rażący sposób narusza ono regulamin forum.
Napisano 07 stycznia 2015 - 21:05
Wracając do zdjęcia, oczywiście mogę go usunąć, jeżeli w rażący sposób narusza ono regulamin forum.
Po poście z takimi ciekawym informacjami to już nie możesz ![]()
Pisząc o nieprzyrodniczym charakterze zdjęć, często z mojej strony jest to postulat na przyszłość, by umieszczać tego typu zdjecia z dziale "Pozostałe". Tam jest sporo wątków o różnej nieprzyrodniczej tematyce, a jak nie ma odpowiedniego, to można założyć nowy
Dopiero gdy ktoś pomimo zwracania mu uwagi zaczyna nadużywać wstawianie tego typu zdjęć do wątków "przyrodniczych", "zaczynia się dziać" ![]()
Napisano 07 stycznia 2015 - 22:20
Dzięki:). Te okolice mają o wiele więcej do pokazania i z czasem postaram się uwiecznić to na zdjęciach. Pod warunkiem,że będą nadawały się do oglądania
.
Użytkownik Grzesio edytował ten post 07 stycznia 2015 - 22:21
Napisano 08 stycznia 2015 - 21:49
Technik, thx, jeszcze sporo przede mną, jeżeli chodzi o warsztat, staram się; względem swoich wczesnych produkcji widzę postęp, ale trzeba iść do przodu. Bardzo przyjemny ten Twój poranek, światło słoneczne zawsze wywołyje pozytywne emocje, a zdjęciu dodaje wiele uroku.
Tymczasem wspomnienie minionej jesieni i lata:
495
496
Zdjęcie zrobione w rezerwacie przyrody "Gać Spalska". Podzielony na część górną i dolną (podział jest nieoficialny, a tworzy go droga alsfaltowa ) biegnie wzdłuż rzeczki Gać (stąd nazwa). Bardzo malownicze miejsce, postaram się go bardziej szczegółowo opisać w dziale z rezerwatami, muszę jednak uzupełnić materiał fotograficzny
497
Napisano 08 stycznia 2015 - 22:14
Gać wygląda zachęcająco. Z resztą wszystkie te dzikie leśne rzeczki robią wrażenie.
Napisano 09 stycznia 2015 - 11:56
Technik miałeś super warunki. U mnie niestety pogoda nie dopisuje.
Grzesio ale masz miejscówki. Bardzo lubię takie klimaty-zwłaszcza te strumyki leśne. Podoba mi się 496. Jeszcze tylko trochę mgiełki i klimat gotowy.
Napisano 11 stycznia 2015 - 16:26
Technik miałeś super warunki. U mnie niestety pogoda nie dopisuje.
Teraz wszyscy mają sprawiedliwie. Szaro-buro, wieje i pada. A jeszcze w środę było -11°C nad ranem
498

499

500
Napisano 11 stycznia 2015 - 20:31
@Technik, świetny set, masz szczęście do pogody, czy może bardziej do słońca, 499 najlepsze moim zdaniem. U mnie porażka pogodowa, szaro - bure niebo można by jeszcze przykryć koronami drzew, ale nie przy silnie wiejącym wietrze i gradobiciu. ![]()
Napisano 14 stycznia 2015 - 06:25
Grzesio dwa pierwsze jakoś tak troche rozmyte.
Użytkownik carrie edytował ten post 14 stycznia 2015 - 06:26
Pentax K200D, Kit 18-55mm + manualna szklarnia
Napisano 14 stycznia 2015 - 12:21
Grzesio zdjęcia 501, 502
Pentax K200D, Kit 18-55mm + manualna szklarnia
Napisano 14 stycznia 2015 - 22:13
Grzesio zdjęcia 501, 502
Mogłem trochę przegiąć z cieniami ![]()
Napisano 15 stycznia 2015 - 09:45
| Temat | Podsumowanie | Ostatni post | |
|---|---|---|---|
Siódmaczek leśny - Trientalis europea |