Dasz bór - czyli wyprawy kulinarne
#1
Napisano 16 wrzesień 2009 - 12:09
Uwielbiam sobie popichcić, sprawia mi to wielką radość i świetnie odstresowuje. Jak mam "rodzinną imprezę" to potrafię cały dzień w kuchni spędzić by z czymś oryginalnym wystąpić.
To tyle wstępu, mam nadzieję, że znajdę tutaj pokrewne dusze, moze ktoś jeszcze czymś się pochwali.
Temat otwieram w bezkrwawych, bo tylko tutaj można więcej zdjęć wrzucić a przepis warto pokazać od początku do końca...
Na początek:
Pierś indyka w potrawce winogronowej
1. trochę składników:
dla 4 osób:
70 dag piersi indyka, 2 cebulki, marchewka, 1/2 szklanki białego wytrawnego wina (u mnie poszło Chardonnay), łyżka przecieru pomidorowego, 2 szklanki bulionu, po 15 dag jasnych i ciemnych winogron, 3 łyżki płatków migdałowych, papryczka chili, cukier, 1/2 szklanki śmietany kremówki, łyżka zasmażki (jasnej) sól, pieprz
Pierś inyka solimy, pieprzymy odsmażamy na rumiano na oleju, podlewamy wodą i pieczemy w piekarniku w 180*C. Przepis podaje 15 minut - moje doświadczenie mówi - tyle minut ile waży mięso.
Marcheweczkę i cebulkę
2. ciach-ciach-ciach:
siekamy w kosteczkę, podsmażamy na oleju, dodajemy przecier smażymy 1-2 minuty (mocny ogień) dajemy bulion i przyprawy i dusimy 45 minut. Przecedzamy - warzywka niestety - do kosza
Winogronka - kroimy na połóweczki wydziubujemy BARDZO cierpliwie pesteczki i
3. smażymy z cukrem:'
Papryczkę kroimy w paseczki i dorzucamy do winogron (uważajcie - ja dałem 1/3 i było mocno ostre!) dodajemy przecedzony sos, śmietanę i zasmażkę i:
4. zagotowujemy:
Upiecznego indyka kroimy w plasterki, zalewamy sosem i posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi. Podajemy - z czymkolwiek - może być z makaronem
5.
smakowite powiadam Wam, smakowite
#2 (Krzysztof Krahel)
Napisano 16 wrzesień 2009 - 13:03
#3 (Piotr)
Napisano 16 wrzesień 2009 - 13:09
https://www.facebook...s.Piotr.Majder/
|BODY - CANON EOS 450D | CANON EOS 70D | Minolta A-2 |
|SZKŁO - SIGMA 70-300 APO DG Macro | SIGMA 18-50mm F2.8 EX DC MACRO |
|INNE - system Cokin -P, pierścienie pośrednie |
#4
Napisano 16 wrzesień 2009 - 18:38
PS. Dlaczego Bezkrwawe łowy, a nie wolny temat? Czy tam nie pasowało by lepiej?
Canon 5DIV, 6DII, 7DII, 50D, 40D, EF 17-40L, EF 400/5.6L, EF 70-200/4L, EF 24-70L, 85/1.8, YH324C.
#5
Napisano 17 wrzesień 2009 - 06:28
nebari, pewnie by można zostawić te warzywka, ale jako że to ma być sos to ja bym je najpierw zmiksował i przecedził przez sito...
niemar, wolałbym by to było w "Wolnych tematach" ale tam można dawać tylko po 3 zdjęcia jednorazowo...a mam takie przepisy że i 10 fotek trzeba wrzucić.
Zostawiam to do decyzji Moderatorów, jerśli uznają że powinno być gdzie indziej jestem za przeniesieniem...
#6
Napisano 17 wrzesień 2009 - 08:49
...
PS. Dlaczego Bezkrwawe łowy, a nie wolny temat? Czy tam nie pasowało by lepiej?
Tym bardziej ze indyk został bezdyskusyjnie zamordowany.
Teraz tylko jeszcze dobra zona która przygotuje takie cudo podczas gdy my będziemy szczękać zębami w czatowni
#7
Napisano 17 wrzesień 2009 - 09:35
#8
Napisano 17 wrzesień 2009 - 09:51
No to kolejny pzrepis by się Wam nie nudziło...
I znowu będą migdałki....
Jak zwykle najpierw składniki:
150 g dość tłustego boczku
2 polędwiczki wieprzowe (około 60 dag)
Cebula
80 g płatków migdałów
Cytryna
200 ml śmietanki kremówki
3 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
Sół, pieprz
1. Boczuś i cebulkę kroimy w kosteczki i smażymy w głebokiej, dużej patelni
2. Polędwiczki kroimy w talarki o grubości ok. 0,5- 1 cm i podsmażamy na rumiano na patelni z boczkiem
3. Śmietanę mieszamy w szklaneczce z czerwoną papryką, wciskamy też sok z cytryny:
4. i zalewamy nią mięsko:
przyprawiamy solą i pieprzem.
5. Dusimy do miękkości:
Dajcie mały ogień i często mieszajcie, lubi się przypalać...
6. Wtym samym czasie na drugiej patelni:
prazymy płatki migdałowe - tylko niech Was ręka boska broni odejść od patelni - parę chwil bez mieszania i zrobią się Wam carne gorzkie węgielki....
7. Uprażonymi migdałami i świeżą natką pietruszki posypujemy danie, chwilę razem podgrzewamy i :
8. podajemy zalewającym się ślinką od zapachów gościom
danie jest rewelacyjne, przepis zaczerpnięty od Pascala...
#9 (Piotr)
Napisano 17 wrzesień 2009 - 10:02
https://www.facebook...s.Piotr.Majder/
|BODY - CANON EOS 450D | CANON EOS 70D | Minolta A-2 |
|SZKŁO - SIGMA 70-300 APO DG Macro | SIGMA 18-50mm F2.8 EX DC MACRO |
|INNE - system Cokin -P, pierścienie pośrednie |
#10
Napisano 17 wrzesień 2009 - 13:17
Canon 5DIV, 6DII, 7DII, 50D, 40D, EF 17-40L, EF 400/5.6L, EF 70-200/4L, EF 24-70L, 85/1.8, YH324C.
#11
Napisano 17 wrzesień 2009 - 14:42
#12
Napisano 17 wrzesień 2009 - 15:21
PS
Nie jestem myśliwym, ale czy nie mówi się czasem "Darz bór" ?
#13
Napisano 17 wrzesień 2009 - 18:24
PS
Nie jestem myśliwym, ale czy nie mówi się czasem "Darz bór" ?
Monastor, Darz bór jest właśnie poprawnie.
Marcin Dyduch
#14
Napisano 18 wrzesień 2009 - 07:36
leżą, leżą...ale juz w imageshacku więc ...zaczynaja się pojawiać gdzie trzeba..a zdjęcia z Bieszczad lezą...
ale czy nie mówi się czasem "Darz bór"
Darz, darz...ale to nie jest wątek myśliwski, chociaż trofea pokazuję...ale daję słowo że ze sklepu...
Dobra to pytanie pomocnicze- co ma byc następne - rybka czy zupka?
#15 (Krzysztof Krahel)
Napisano 18 wrzesień 2009 - 07:44
Skoro dziś piątek, to niech będzie rybkaDobra to pytanie pomocnicze- co ma byc następne - rybka czy zupka?
#16
Napisano 18 wrzesień 2009 - 08:06
#17
Napisano 18 wrzesień 2009 - 12:04
Dobra na piątek.
No, uciekam zobaczyć co tam w tematycznych.
Darz sklep!
#18
Napisano 18 wrzesień 2009 - 12:33
Fettucine z sosem łososiowym.
Składniki :
- 4 dymki bez szczypiorku (ewentualnie 1-2 zwykłe cebulki)
- 300 g szparagów konserwowych ze słoiczka (lepsze są te dłuższe)
- 350 g plastrów wędzonego łososia
- 280 ml tłustej śmietanki (minimum 30%, jeszcze lepiej 36%)
- można dodać, ale niekoniecznie łyżeczkę kaparów ze słoiczka
- cytryna pokrojona w ćwiartki
- 250 gram makaronu fettucine lub tagliatelle (szerokie wstążki)
- natka pietruszki
Gotowanie:
- cebulkę siekamy i podsmażamy na 2 łyżkach oliwy z oliwek
- łososia kroimy w drobne plasterki
- do cebulki dodajemy łososia, śmietankę (kapary - nieobowiązkowo) i najlepiej świeżo zmielony pieprz i podgrzewamy przez 5 minut bardzo często mieszając
- po tym czasie dodajemy pokrojone na 2-3 cm odcinki szparagi i natkę pietruszki i podgrzewamy przez kolejne 2 - 3 minuty
- makaron gotujemy w osolonej wodzie (mojemu wystarcza 6 minut), odsączamy i dodajemy do sosu, po czym delikatnie mieszamy
Podajemy gorące z dodatkiem ćwiartki cytryny i najlepiej z białym winem, chociaż z browarkiem też wchodzi. Szczerze polecam, zwłaszcza panom, zaserwowanie takiego dania swojej wybrance da wam taaaaaaakiego plusa
#19 (Piotr)
Napisano 18 wrzesień 2009 - 13:03
https://www.facebook...s.Piotr.Majder/
|BODY - CANON EOS 450D | CANON EOS 70D | Minolta A-2 |
|SZKŁO - SIGMA 70-300 APO DG Macro | SIGMA 18-50mm F2.8 EX DC MACRO |
|INNE - system Cokin -P, pierścienie pośrednie |
#20
Napisano 18 wrzesień 2009 - 13:32
Podobne tematy
Temat | Podsumowanie | Ostatni post | |
---|---|---|---|
Przyrodnicze wyprawy w tropiki – wykłady online |
|
|
|
Precz z knotami!!! Czyli jak podnieśc poziom zdjeć na Forum. |
|
|
|
Łączeń baldaszkowy - Butomus umbellatus |
|
|
|
Przyroda jest kobietą, czyli fotografki w dziczy |
|
|
|
Selerowate (Apiaceae), dawniej baldaszkowate (Umbelliferae) |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych