Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Zdjęcie

Format RAW

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
37 odpowiedzi w tym temacie

#1 kdarek115

kdarek115
  • Użytkownik
  • 141 postów

Napisano 19 maja 2007 - 21:07

Mam takie pytanie co do owego formatu RAW. Czy moglibyście mi coś przybliżyć na temat tego formatu? czym się on różni od tradycyjnego jpg, jakie ma zalety? Nigdy nie robiłem zdjęć w tym formacie bo niestety wraz z aparatem nie miałem dołączonego odpowiedniego oprogramowania do RAW. I czy tak wogóle to na codzień używacie tego formatu?
nareszcie C 50D + T 17-50 + S 120-400

#2 kacpero

kacpero
  • Użytkownik
  • 725 postów

Napisano 19 maja 2007 - 21:28

Na początek:
http://pl.wikipedia.org/wiki/RAW

#3 michalv (Michał Vogelgesang)

michalv

Napisano 19 maja 2007 - 22:25

Ja używam tylko i wyłącznie Rawów. Raw daje moim zdaniem dużo większe możliwości obróbki przy mniejszej utracie jakości niż obróbka w jpg.

Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka

#4 Dunadan

Dunadan

Napisano 20 maja 2007 - 20:28

RAW, RAW i tylko RAW. Przekonałem się na własnej skórze...

:ninja:

#5 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 20 maja 2007 - 20:55

Ja kiedys uzywalem glownie jpg. Ale teraz to tylko na "imieninach u cioci". Reszta w RAW-ie. Jakos nie przemawia do mnie ze duzo czasu zajmuje wywolanie,obrobka, czy tez duzy rozmiar na karcie. Dla mnie glownie liczy sie jakosc. Szkoda tylko wolnego zapisu po zrobieniu zdjecia (u mnie to okolo 8-10 s, ale to chyba wina sprzetu ;-) ). Wiec jesli sie slabo przyloze to niewazne czy to bedze jpg czy RAW, tak czy siak zdjecie wyladuje w koszu. A tak bede mnial mniejsze straty przy obrobce, niz jakbym mnial obrabiac jpg.
I jeszcze jedno: mniejsza ilosc jaka wlezie na karte zmusza mnie do lepszego przylozenia sie , a nie pstrykac jak popadnie...
http://chemik12.blogspot.com/
http://krahel.cba.pl/

Canon 40D + C 50/1.8 ,C 400/5.6, T 17-50/2,8

#6 morav

morav

Napisano 20 maja 2007 - 21:09

Przyłączam się do tego co napisali koledzy :-)

#7 Paweł

Paweł

Napisano 21 maja 2007 - 11:16

Dobrze naświetlony jpg nie jest zły. Nie przesadzajmy z jedynym słusznym RAW. Większośc fotek robię jako RAW+jpg, RAW ląduje w archiwum, a jpg idzie do szybkiej obróbki (albo wogóle go nie ruszam). Jotpegi z minolty sa bardzo dobre, zwłaszcza typu M i L (L -ok 6 mb) i stwierdzam że często jakośc jest jak najbardziej OK np do stronki czy wydruku.

największym minusem jpg jest kompresja następująca po każdym otwarciu pliku i zrobieniu jakiejś poprawki (np. nagle stwierdzamy, że coś można by jeszcze zminić) - no ale po "wywołaniu" fotki z RAW do jpg problem jest ten sam, chyba, że mamy Tiff.

W sony 828 zapis Rawa ( i TIFa) jest strasznie długi i dlatego rzadko je używam, mimo, że sony dośc mocno kompresuje fotki (jakosc fine - dla 8 mpix nieco ponad 3 mb). Do tego np. Rawshoter essentials nie rozpoznaje rawa sony, może jest jakiś plugin? A oryginalny konwerter sony jest taki sobie. Widzę, że Sauer tez używa sonego - ciekawy jestem, czy robi rawy?

#8 ostapowicz (Wojtek)

ostapowicz

Napisano 21 maja 2007 - 11:47

Raw jest spory rozmiarowo bo nie kompresowany ale podobnie jak inni przekonałem się na własnej skórze jak można wywołać zdjęcie w RAW-ie i jakie uzyskuje się efekty, robię fotki w RAW no właściwe NEF.
Do wywoływania używam nikona capture 4, (próbowałem nikona NX ale się poddałem).
Co prawda ostatnio mam pewne problemy ale nie mogę wyczuć do końca matrycy w monitorze.
Wojtek

#9 BlueDun

BlueDun

Napisano 19 lutego 2008 - 18:00

podobno to jeden z lepszych darmowych programów do wołania RAW

RawShooter Essentials 2005 1.1.3 :
http://download.chip...oad_155514.html

:link:

#10 Magnum43

Magnum43

Napisano 19 lutego 2008 - 18:38

podobno to jeden z lepszych darmowych programów do wołania RAW

Właśnie ściągnąłem tylko dlaczego nic nie rozumiem instrukcji ?
発表!価格比較の人気ランキング :shock: ???
;-) żartuję juz biorę się za lekturę i pierwsze próby z tym programem

#11 Erato

Erato
  • Użytkownik
  • 117 postów

Napisano 19 lutego 2008 - 19:07

Oczywiscie macie racje co do formatu RAW. A czym- jakim programem je obrabiacie?. Zamierzam sie na RAW przestawić , co niektórzy mnie strasznie skrytykowali za to:(, że zółtodziób jestem po co RAW itp.
Niestety mam starego PS 7.0 i RAW-ów nie otwiera a program Canona (darmowy) jakoś mi nie leży.
:oops: nie zauważyłyłam linka 2 posty wyżej przepraszam.
EOS 30D+...:)

#12 Magnum43

Magnum43

Napisano 19 lutego 2008 - 19:15

jeden z lepszych darmowych programów do wołania RAW

Wprawdzie jest tam jasna i przejrzysta instrukcja .....ale mimo wszystko liczę na mały tutorial ze strony kolegów którzy uzywają tego programu. :mrgreen:

#13 marcinn29

marcinn29

Napisano 19 lutego 2008 - 19:34

Ja wywołuje przez Capture One - kupująć np. kartę San Disc Extrim, kod aktywacyjny dostaje się gratis. Kartę można kupić -1GB za 60pln a program normalnie kosztuję ok. 150pln. Moim zdaniem się opłaca i efekty są dobre.

#14 BlueDun

BlueDun

Napisano 19 lutego 2008 - 20:00

marcinn29,
znalazłem to ,podobno z jakiś testów :

"RawShooter Essentials 2005 1.1.3 ~~ 86 pkt. ~~ Aż trudno uwierzyć - dobrze, szybko i za darmo.
Capture One Pro 3.7 ~~ 91 pkt. ~~ Świetny. Wszystko co potrzebne by wywołać RAW-a.
Capture One LE 3.7 ~~ 87 pkt. ~~ Duże możliwości w dobrej cenie.

#15 kacpero

kacpero
  • Użytkownik
  • 725 postów

Napisano 19 lutego 2008 - 20:44

Używałem RawShooter Essentials i mogę powiedzieć że jak na darmowy program był całkiem niezły ale trzeba go opanować. Największa wada na dzień dzisiejszy to:
-brak aktualizacji programu przez co nie otwiera RAWów z puszek nowszych od ostatniej aktualizacji czyli np. D200, D80, D300, E-410,E510,E-3, canony nie wiem ale raczej 40D też nie pójdzie.
Mogę dodać jeszcze, że kolory z RSE też nie zachwycają i powstaje dziwny mgiełkowaty obraz, przynajmniej przy wywoływaniu NEF-ów. tej mgiełki pozbywałem się później w innych programach na plikach JPG

Później używałem trochę darmowego RawTherapee,
Tu do ściągnięcia. Jest program dość prosty i co najważniejsze aktualizowany o nowe puszki. Dla początkujących w formacie RAW polecam właśnie ten program.
Później warto kupić program płatny bo efekty są o wiele lepsze od darmowych.
Teraz mam Capture NX, nie jestem do końca zadowolony ale na razie powalczę z nim jeszcze.

#16 michalv (Michał Vogelgesang)

michalv

Napisano 19 lutego 2008 - 21:33

Ja używam Capture One. W dziale Technika zamieściłem Prosty Tutek do obsługi tego programu.

Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka

#17 Erato

Erato
  • Użytkownik
  • 117 postów

Napisano 19 lutego 2008 - 21:41

Mam płytę od San diska i ja właśnie otwieram a tam jest RescuePro i coś mi sie wydaje, ze to nie to o czym piszecie. :-/
EOS 30D+...:)

#18 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 19 lutego 2008 - 21:58

Jak dobrze pamiętam, to extreme III miało na kartoniku kod (w środku opakowania) do Capture One. Program należy ściągnąć z strony producenta. Więcej informacji znajdziesz w google. Niestety dla mnie nie czyta rawow z mego kompakta. Z tego co pamiętam promocja ta ma trwać do 31.03.2008 r.
http://chemik12.blogspot.com/
http://krahel.cba.pl/

Canon 40D + C 50/1.8 ,C 400/5.6, T 17-50/2,8

#19 BlueDun

BlueDun

Napisano 19 lutego 2008 - 22:29

ja mam gdzieś opakowania po kartach , chemik, jak to wygladało ?
cholera zawsze albo wyrzucam , albo gdzieś wtrynię , jakbym znalazł może by sie komuś przydały ?

#20 marcinn29

marcinn29

Napisano 20 lutego 2008 - 09:18

Jak dobrze pamiętam, to extreme III miało na kartoniku kod (w środku opakowania) do Capture One

i to na dwa stanowiska!