Czy posiada ktoś z Was wzór pisma odnośnie postawienie czatowni na terenie leśnym i możliwość fotografowania z niego przyrody?
Jeżeli tak to bardzo proszę o taki wzór. 

Prośba o wzór pisma odnośnie postawienie czatowni na terenie leśnym

Napisano 01 października 2013 - 20:17
Vanitas vanitatum et omnia vanitas.

(Sławek Wojtczak)

(Sławek Wojtczak)

Napisano 01 października 2013 - 21:47
Nie ma takiego wzoru. Idź do Nadleśnictwa, porozmawiaj i sam się spytaj, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś  No i tez w świetle obowiązujących nowych absurdalnych przepisów dotyczących fotografowania i obserwacji mogących powodować płoszenie, nadleśnictwo może sobie zażyczyc od Ciebie stosownego zezwolenia na coś takiego.
 No i tez w świetle obowiązujących nowych absurdalnych przepisów dotyczących fotografowania i obserwacji mogących powodować płoszenie, nadleśnictwo może sobie zażyczyc od Ciebie stosownego zezwolenia na coś takiego.

Napisano 01 października 2013 - 22:04
Niby od kogo takie pozwolenie jak nie od nadleśnictwa ?? Nie kumam  

(Michał Przystaś)

(Michał Przystaś)

Napisano 02 października 2013 - 05:44
https://www.facebook...ystasfotografia

Napisano 02 października 2013 - 06:14
Po pierwsze napisz o miejscu w jakim będziesz stawiał czatownie , po drugie mile widziana mapka . Zastrzeż że po fotografowaniu miejsce zostanie przywrócone do stanu poprzedniego i posprzątane . Adresuj do nadleśniczego nadleśnictwa X . Po za tym podczas spotkania pokaż parę swoich prac jako dowód twoich intencji . Z RDOŚ iem dał bym sobie spokój bo ugrzężniesz na długie tygodnie .
Użytkownik Leśne Oko edytował ten post 02 października 2013 - 06:14

(Michał Przystaś)

(Michał Przystaś)

Napisano 02 października 2013 - 16:39
Z RDOŚ iem dał bym sobie spokój bo ugrzężniesz na długie tygodnie .
Dokładnie, lepiej starać się omijać tę instytycję  Ale kerko pytał kto wydaje zeswolenie, którego może wymagać nadleśnictwo.
  Ale kerko pytał kto wydaje zeswolenie, którego może wymagać nadleśnictwo.
Użytkownik Argo edytował ten post 02 października 2013 - 16:40
https://www.facebook...ystasfotografia

Napisano 02 października 2013 - 20:00
Dzięki za info bo byłem cały czas przekonany, że to nadleśnictwo wydaje to zezwolenie żeby leśniczy się nie ciepnął ale w takim przypadku to ja może najpierw uderzę do leśniczego  

(Sławek Wojtczak)

(Sławek Wojtczak)

Napisano 02 października 2013 - 20:19
Dzięki za info bo byłem cały czas przekonany, że to nadleśnictwo wydaje to zezwolenie żeby leśniczy się nie ciepnął ale w takim przypadku to ja może najpierw uderzę do leśniczego
Leśniczy Ci sam zezwolenia nie da. Trzeba to uzgadniać z nadleśniczym, bo to on wydaje i podpisuje wszystkie zezwolenia, leśniczy może tylko Ci podpowiedzieć i przyjąć to do własnej wiadomości.

Napisano 02 października 2013 - 22:45
Leśniczy Ci sam zezwolenia nie da. Trzeba to uzgadniać z nadleśniczym, bo to on wydaje i podpisuje wszystkie zezwolenia, leśniczy może tylko Ci podpowiedzieć i przyjąć to do własnej wiadomości.
Dość długo łażę po tym lesie i z leśniczym, strażą leśną, a nawet myśliwymi nie miałem "odpukać" problemów więc zacznę od dołu żeby nie było że za wysoko poleciałem  

(Sławek Wojtczak)

(Sławek Wojtczak)

Napisano 03 października 2013 - 08:26
Oczywiście, że z leśniczym rozmawiać, bo to on jest gospodarzem na swoim terenie, ale jak coś decydować to raczej tylko nadleśniczy 

Napisano 03 października 2013 - 09:21
Jestem leśnikiem i też fotografuje . Całą sprawę zacznij od nadleśniczego bo leśniczy tylko pod jego dyktando jeżeli ni chce "bury" musi wykonywać polecenia . Znając stosunki wewnętrzne panujace w LP jeżeli przekonasz nadleśniczego to leśniczy rzadko ma coś przeciw . Na twoim miejscu dowiedziałbym się takze w jakich miejscach nie masz szans się ulokować bo jak powiesz że rozstawisz czatownie na siedlisku chronionym , rezerwacie itd od razu spotkasz się z murem . Po prostu dobrze się sprzedaj z tematem , używaj fachowych argumentów . Liczę powodzenia .

Napisano 03 października 2013 - 12:09
Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
Leśne Oko
Czyli o fotografowaniu na uroczysku mogę zapomnieć?

(Sławek Wojtczak)

(Sławek Wojtczak)

Napisano 03 października 2013 - 13:10
Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
Leśne Oko
Czyli o fotografowaniu na uroczysku mogę zapomnieć?
Może pytanie nie do mnie, ale raczej tak, jeśli te uroczysko to rezerwat lub jakiś obszar natura 2000

Napisano 03 października 2013 - 19:21
Uroczysko ? Tzn co , jak ten teren jest chroniony ? Zależy od zapisu jaki na to miejsce posiada Nadleśnictwo . Czasami sama nazwa jest jedynie miejscową .

(Piotr Ołowiński)

(Piotr Ołowiński)

Napisano 03 października 2013 - 19:55
Jestem leśnikiem i też fotografuje . Całą sprawę zacznij od nadleśniczego bo leśniczy tylko pod jego dyktando jeżeli ni chce "bury" musi wykonywać polecenia . Znając stosunki wewnętrzne panujace w LP jeżeli przekonasz nadleśniczego to leśniczy rzadko ma coś przeciw . Na twoim miejscu dowiedziałbym się takze w jakich miejscach nie masz szans się ulokować bo jak powiesz że rozstawisz czatownie na siedlisku chronionym , rezerwacie itd od razu spotkasz się z murem . Po prostu dobrze się sprzedaj z tematem , używaj fachowych argumentów . Liczę powodzenia .
Tu się mogę zgodzić.Korespondowałem ostatnio z miejscowym nadleśnictwem w sprawie używania przenośnych czatowni na terenie Lasów Państwowych,w obszarach niebędących terenami chronionymi prawnie.Otrzymałem odpowiedź od Zastępcy Nadleśniczego.Pouczył mnie on,bardzo rzeczowo i sympatycznie skądinąd,o przepisach i ustawach oraz poradził abym skontaktował się,powołując na nazwisko tego Pana,z Leśniczym zarządzającym terenem,na którym chciałbym fotografować z zasiadki.Mam zamiar skorzystać z tej podpowiedzi,mino że w najbliższym czasie nie znajdę okazji do dłuższego pobytu w lesie.Liczę,że nie będzie większych problemów i uda się dogadać,a może nawet uzyskać jakiś kwit.Na wszelki wypadek.

Napisano 04 października 2013 - 22:59
Może pytanie nie do mnie, ale raczej tak, jeśli te uroczysko to rezerwat lub jakiś obszar natura 2000
Miejscówka jest poza obszarem objętym "naturą 2000". Na granicy lasu a traw stoi stara spróchniała ambona - więc jak ktoś tam polowała to moim zdaniem nie było żadnej ochrony a jak jest na dzień dzisiejszy tego nie wiem.
Uroczysko ? Tzn co , jak ten teren jest chroniony ? Zależy od zapisu jaki na to miejsce posiada Nadleśnictwo . Czasami sama nazwa jest jedynie miejscową .
Czy teren jest chroniony tego nie wiem. Z brzegu uroczyska jest taras widokowy hmm a 300 m od niego chciałbym postawić czatownie typu szałas.
Użytkownik kulek855 edytował ten post 04 października 2013 - 23:00