Kompakt z dobrym zoomem? - prosze o rady
Napisano 08 maja 2011 - 11:53
Mam świadomość ze lustrzanka jest bardziej przyszłościowa i daje większe możliwości, lecz zależny mi by nie nosić ze sobą kilku obiektywów, filtrow itp.
Niewykluczone ze lustro niedługo rowniez zakupie, moze za rok za dwa, gdy wejde w większa wprawę. Ale tak czy siak nie bede go pewnie brała na wielogodzinne wyprawy górskie.
Na nowy kompakt planuje przeznaczyć tak do 1400 zl.
Jeżeli bylibyście tak mili i pomogli w wyborze bylabym wdzieczna.
Mialam na oku kilka aparatow:
*canon sx 20
* fuji hs 10 ( niestety brak stabilizacji optycznej chyba go dyskwalifikuje)
* panasonic lumix fz 40
Pozdrawiam,Ania
Napisano 08 maja 2011 - 13:34
1. aparat jest duży i dość ciężki przy macro niezbyt wygodny, lepiej fociło mi się kieszonkowym Nikonem,
2. po nakręceniu Raynox'a dcr-250 do połowy zooma mam winietę, czyli nie cały zakres mogę wykorzystać,
3. na maksymalnym zoomie z Raynox'em będziesz miała bardzo duże powiększenia z bardzo małą głębią (ok. 0,2-1mm w zależności od zooma i rodzaju konwertera),
4. na plus uchylny wyświetlacz, bardzo przydatny przy makro,
5. raynox'a z przejściówką 52-> 43 dało radę nakręcić bezpośrednio na obiektyw mimo, że jakoby gwintu tam miało nie być (mocowanie uniwersalne, które jest w zestawie z Raynox'em jest nie najlepsze),
6. ISO użyteczne to 200. Od 400 silne szumy, jak chyba w przypadku wszystkich cyfrówek (Panasoniki mogą wypaść lepiej bo mają silniejszy algorytm odszumiania, więc to tylko złudzenie).
Podsumowując Canon SX10, SX20 SX30 będzie dobrym wyborem jako aparat uniwersalny, ale tylko do makro nie polecam. Lepiej wybrać coś z mniejszych cyfrówek (może Canon sx130 lub sx210) z nieco mniejszym zoomem lecz poręczniejsze i tańsze.
Dla porównania zrobiłem kilka zdjęć aparatem Panasonic DMC FS-30 z zoomem 8x i Raynox'em msn-202, 2x silniejszym niż dcr-250 i z mniejszymi szkłami. Porównanie wypadło na korzyść Panasonic'a - mniejsze aberracje i nie było problemu z winietą, a powiększenie było nieznacznie mniejsze.
Canon SX10 + Raynox DCR-250 + dyfuzor
(Jakub)
Napisano 08 maja 2011 - 13:42
Radzę Ci jeszcze luknij sobie na Fuji S4000 całkiem fajny kompakt.
Napisano 08 maja 2011 - 14:13
Tyko czy przy tak potężnym zoomie da się wykonać dobrej jakości zdjęcie? Miałeś możne bezpośrednio do czynienia z tym aparatem??
Jak to jest z tym cyfrowym stabilizatorem obrazu? Bo do tej pory byłam przekonana ze znacznie lepsze jest optyczne, a większość ( o ile nie wszystkie) kompakty Fuji ma cyfrowe..?
(Jakub)
Napisano 08 maja 2011 - 15:25
Do czynienia nie miałem ale słyszałem dużo na jego temat , najlepiej przejedź się do sklep "pomacaj" aparaty który Ci bardziej leży poproś gościa o włączenie itp.
Jeżeli chodzi o stabilizacje optyczną jest zdecydowanie lepsza . W tym modelu masz podwójną stablizację obrazu.

Napisano 09 maja 2011 - 05:56
W Euro niestety nie było możliwości włączenia sprzętu...

(Jakub)
Napisano 09 maja 2011 - 06:42

Napisano 10 maja 2011 - 19:57
Dlatego szukałbym wśród aparatów mających 24mm lub25 mm na szerszym końcu.
Dopiero potem spojrzałbym na krotność zooma, ale nie przesadzałbym z długością bo to oznacza jednak spadek jakości. Popatrz sobie na Panasonica Lumixa DMC-TZ20.
Małe toto (do każdej kieszeni się zmieści) a możliwości ma niesamowite.
Fujiki są jednak sporo większe, choć rzeczywiście kuszą zoomem. 30x robi wrażenie.
Ale jeśli rozmiar aparatu Cię nie przeraża to popatrz jeszcze na Nikona P100 - bardzo ciekawy aparat z uchylnym ekranem i równie długim zoomem...
Napisano 11 maja 2011 - 15:23
(Jakub)
Napisano 11 maja 2011 - 19:44
Moj panasonik powyzej 400 szumi a 1600 nie do zniesienia
Napisano 11 maja 2011 - 20:36
Tu się zgodzę, ale LadyBell chodziło o to, że ISO zaczyna się dopiero od 160 a mniejszego ustawić się nie da, a szkoda bo 160 to już wysoko jak na kompakt (w moim Canonie jest już spore ziarno). Czyżby mieli aż tak dobre matrycegeneralnie nie patrz na iso w kompaktach ponieważ prawie wszystkie szumią +400/800

Canon SX10 + Raynox DCR-250 + dyfuzor
(Jakub)
Napisano 11 maja 2011 - 22:57