Opis:
- Tułów o płaskiej stronie brzusznej. ubarwienie ciała - żółtobrunatne do ciemnobrunatnego - zależne od odmiany oraz warunków środowiskowych.
- Otwór gębowy końcowy z grubymi wargami i czterema wąsikami; dwa małe, na górnej wardze, i dwa większe, w kącikach pyska, wysuwalne górne szczęki.
- Płetwa grzbietowa pojedyncza, długa, początek przypada w najwyższym punkcie grzbietu przed nasadą płetwy brzusznej, koniec sięga nasady płetwy odbytowej, płetwa ogonowa nieco zaokrąglona, słabo wcięta, krótka płetwa odbytowa.
- Odżywia się bezkręgowcami bentosowymi, w hodowli dokarmiany sztucznie. W czasie żeru wydaje odgłosy przypominające mlaskanie. Bardzo ostrożny i płochliwy. Może żyć ponad 20 lat.
- Rekordowa notowana waga osobnika to 48,36 kg (w 1998 roku).
Odmiany:
- Sazan - odmiana dzika, ciało pokryte grubą, głęboko osadzoną łuską, tworzącą jednolitą pokrywę, bywa mylony z amurem
- Lustrzeń, karp królewski (dawniej karp galicyjski) - odmiana wyhodowana w Polsce, silnie wygrzbiecone ciało oraz rząd dużych łusek wzdłuż linii bocznej i w okolicach głowy
- Karp pełnołuski
- Karp bezłuski (golec)
- Karp koi -ozdobna odmiana w wielu wariantach z efektownym ubarwieniem; białe, zwykle z plamami pomarańczowymi, czerwonymi lub czarnymi. Często hodowane w ozdobnych zbiornikach przydomowych (stawach, sadzawkach i oczkach ogrodowych).Pochodzi z Japonii, ryba ma zwykle 30-40 cm długości, może dochodzić do 75 cm. Poszczególne odmiany hodowlane (ponad 100) różnią się zarówno ubarwieniem, jak i ułuszczeniem. Przebywa przy dnie, gdzie ryje podłoże i wygrzebuje rośliny. Żywi się głównie roślinami i glonami, a także drobnymi zwierzętami wodnymi. Jak wszystkie odmiany hodowlane, koi jest wrażliwa na zimną wodę.
Informacje za Wikipedią

A poniżej fotka karpia. Sorrki za jakość, ale to jedno z pierwszych wykonanych przeze mnie zdjęć - Wiedeń 2003 r.
01.
