Fotografia Przyrodnicza Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Galeria   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Znalazłem ptaka - co robić..?
Autor Wiadomość
valdi99 

Wysłany: 2007-01-17, 13:14   Znalazłem ptaka - co robić..?

FUNDACJA OCHRONY PTAKóW - AVIANGARDA

Bywacie dużo w terenie, więc może się przyda informacja o tym, jak zająć się drapieżnikiem wymagającym pomocy.

Po pierwsze - zadzwoń do nas.

Przez 7 dni w tygodniu jesteśmy pod nr kom: 501-087-147.

Pomożemy Ci, spróbujemy ustalić stan zdrowia i gatunek ptaka, podpowiemy co dalej robić. Jeśli akurat nie odbieramy telefonu - najpewniej pracujemy z ptakami w wolierach. Wyślij nam wtedy SMS lub zadzwoń za pół godziny, a w międzyczasie przeczytaj poniższe rady.

Jak poznać czy ptak potrzebuje pomocy?
Jeśli ptak jest młody - ma jeszcze kępki puchu i znalezisko miało miejsce w ciepłym okresie roku -najgorszym co możesz zrobić, jest zabranie go ze sobą!

Tzw. podloty ptaków drapieżnych, a sów w szczególności, często opuszczają gniazdo zanim nauczą się dobrze latać. Bywa zatem, że wylądują na ziemi, nisko na drzewie lub w krzewach. W ponad 90% wypadków, taka „porzucona” na łące, w parku czy lesie „sierotka”, wciąż znajduje się pod opieką rodziców, z ukrycia strzegących swego potomstwa. Jedyne co w tej sytuacji powinno się zrobić, to podsadzić malucha z ziemi gdzieś wyżej, poza zasięg kocich pazurów i psich czy lisich zębów.

Unikaj przy tym chwytania szponiastego pisklaka gołymi dłońmi. Nie dlatego, że na wskutek dotknięcia ręką rodzice go porzucą (to stary przesąd i bajka), ale dlatego, że potrafi on boleśnie udziobać lub zranić szponami. Lepiej użyj patyka albo gałęzi: ostrożnie „zagarnij” malucha podsuwając mu gałąź pod brzuch i lekko napieraj. Gdy ptak już wejdzie na podstawioną mu gałąź, unieś go trochę i zwróć uwagę, czy nie ma ran, wyrwanej garści piór lub nienaturalnie odstającego albo bezwładnie zwisającego skrzydła (wtedy zadzwoń do nas). Jeśli nic takiego nie widać, przejdź ostrożnie pod najbliższe drzewo, sięgnij gałęzią z ptakiem do rosnącego na bezpiecznej wysokości konaru i tak manewruj trzymaną w ręku gałęzią, żeby tym razem napierał na jego podbrzusze konar, na którym chcesz podlota bezpiecznie usadowić. Po udanej "przeprowadzce" oddal się, żeby dłużej nie niepokoić rodziców malucha.

Jeśli ptak jest dorosły - co poznasz po braku puchu w upierzeniu, a nie ucieka przed Tobą, albo ucieka, ale nie może się poderwać do lotu - potrzebuje pomocy.

Poszczególne gatunki mają różny tzw. dystans ucieczki - dystans, na jaki dopuszczają człowieka. Zazwyczaj jest to kilkadziesiąt do ponad 100m. Jeśli zatem możesz podejść otwarcie do dzikiego drapieżnika na parę kroków, a on nie wykazuje chęci ucieczki - z pewnością coś jest z nim nie tak i należy go schwytać, ale w sposób jak najmniej stresujący i bezpieczny dla ptaka.

Chwytanie szponiastego
Zbliżaj się powoli, pozostając nisko - klękając, kucając lub chociaż pochyl się, dzięki czemu ptak mniej będzie się Ciebie obawiać. Odczekaj chwile w bezruchu, po czym zarzucić na niego koszulę (bluzę, marynarkę, ręcznik, chustę etc.) lub inną, miękką tkaninę. Nakryj nią drapieżnika jednym, szybkim ruchem i ostrożnie unieś go w formie dość luźnego zawiniątka, kładąc obie dłonie po bokach jego tułowia (patrz foto powyżej) tak, by skrzydła przylegały do ciała. Zwróć także uwagę żeby ogon nie był załamany. Nie ściskaj ptaka zbyt mocno, zapewniając mu możliwość oddychania, a w okolicach głowy zluzuj tkaninę dla dopływu świeżego powietrza. Ptak powinien być okryty, mieć zasłonięte oczy i głowę, ale musi mieć czym oddychać.

Pierwsza pomoc
Absolutnie nie wolno dzikiego ptaka zamykać w żadnej klatce! W najlepszym wypadku błyskawicznie połamie w niej sobie wszystkie lotki oraz sterówki (w gorszym rozbije głowę, połamie skrzydła i nogi...) i jako nielot - będzie musiał pozostać w niewoli przez wiele miesięcy.

Jak najszybciej postaraj się o zamykane pudło kartonowe odpowiedniej wielkości, do którego przełożysz ptaka. Poproś - np. w pobliskim sklepie - o karton takiej wielkości, by zmieścił się w nim swobodnie dany ptak. Dla drapieżników średniej wielkości wystarczy pudło o wymiarach każdego z boków długości męskiego przedramienia (mierzone od czubka palców do łokcia). W podstawie boki długości ok. 50cm, wysokość może być trochę mniejsza. Ptak musi mieć możliwość obrócenia się w pudełku, ale nie tak dużym, by rozkładał w nim skrzydła.

Aby nasz pupil miał się czego przytrzymać szponami, dno kartonu wyściel kawałkiem wykładziny, maty lub starego dywanu, ewentualnie niezbyt miękkim ręcznikiem lub podobnym materiałem, który nie będzie się rolował ani ślizgał po dnie. Gazety albo siano - nie! Przekładając ptaka rób to w skórzanych rękawiczkach, unikając jego dzioba i szponów. Jeśli zrobisz to w zaciemnionym pomieszczeniu, ptak będzie znacznie spokojniejszy.

Zamknij karton i zabezpiecz przed otwarciem, pozostawiając wąziutką szparę dla dostępu powietrza, albo wykonaj w dwóch ściankach po 3 otwory grubości małego palca. Zanotuj na pokrywie datę i miejsce znalezienia drapieżnika oraz swoje dane kontaktowe, po czym odstaw go w umiarkowanie ciepłe (o temp. nie wyższej niż pokojowa) ciche, bezpieczne miejsce, gdzie ptak będzie miał zapewniony spokój. To bardzo ważne! W związku z utratą zdrowia i pojmaniem przez człowieka, spotkał go tak silny stres, że kolejnego może po prostu nie przeżyć...

Nie próbuj opatrywać ran ani też niczym poić i karmić ptaka, bo możesz mu tym zaszkodzić i zwiększasz tylko jego stres. Bez trudu powinien wytrzymać o głodzie 1, a nawet 2 dni, tj. zanim trafi pod fachową opiekę.

Transport

Jeśli nie możesz sam, ani nikt z Twych znajomych osobiście dostarczyć do nas ptaka, poproś o to taksówkarza, kierowcę autobusu albo kierownika pociągu jadącego w tym kierunku, uprzedzając o zawartości „przesyłki”. Wcześniej jednak koniecznie zadzwoń i ustal z nami szczegóły odbioru ptaka.

Zapamiętaj:
- dziki ptak potrzebujący pomocy musi znaleźć się JAK NAJSZYBCIEJ POD FACHOWĄ OPIEKĄ uprawnionej osoby;

- nie przetrzymuj ptaka dłużej niż jest to konieczne ani nie próbuj go samodzielnie leczyć! Im dłużej pozostawiasz go bez specjalistycznej opieki, tym bardziej cierpi i tym bardziej zwiększasz ryzyko jego śmierci;

- zgodnie z ustawą o ochronie przyrody, chwytanie czy przetrzymywanie dzikich ptaków bez specjalnego zezwolenia jest zabronione i karalne, z wyjątkiem sytuacji, kiedy czyni się to „w celu udzielenia im pomocy weterynaryjnej i przemieszczania do ośrodków rehabilitacji”. Jeśli zatem nie jesteś weterynarzem i nie chcesz zostać posądzonym o bezprawne przetrzymywanie - bezzwłocznie przekaż ptaka w uprawnione ręce.

Link do strony www AVIANGARDY: http://www.aviangarda.eko.org.pl
Link do artykułu na stronie: http://www.aviangarda.eko...id=60&Itemid=42

Ośrodek Rehab. Ptaków Fundacji AVIANGARDA http://www.aviangarda.eko.org.pl/
Powiadają, że nie uda Ci się zaprzyjaźnić z sokołem, jeśli sam nim nie jesteś -samotnikiem, przelotnie tylko goszczącym na tej ziemi...

Dunadan 
Honorowy użytkownik
1:4:9

Wysłany: 2007-01-17, 14:31   

Podoba mi się ten link ;-)
Czy to przypadkiem nie wy napisaliście artykuł do Ptaków Polski?
Temat przyklejam.

valdi99 

Wysłany: 2007-01-17, 14:42   

Owszem, my ;-) Przyklejenie to dobry pomysł, dzięki.

Powiadają, że nie uda Ci się zaprzyjaźnić z sokołem, jeśli sam nim nie jesteś -samotnikiem, przelotnie tylko goszczącym na tej ziemi...

Dunadan 
Honorowy użytkownik

Wysłany: 2007-01-17, 15:01   

Hehe, gratuluję, fajny tekst i chyba bardzo przydatny. Powinien się znaleźć jeszcze w kilku tego typu czasopismach...

michalv 

Wysłany: 2007-01-17, 21:44   

Skoro jesteście autorem tekstu valdi99, to może wkleicie go na forum. Obędzie się bez dodatkowego klikania w linki. To tylko propozycja.

Się nie przywitałem :oops:

Witam na forum valdi99, przeglądalem już kiedyś Waszą stronę. Jest bardzo ciekawa.

Dunadan 
Honorowy użytkownik

Wysłany: 2007-01-17, 21:58   

Jestem za - jakby się dało - zedytuj pierwszego posta Valdi, tak aby był sam tekst ( na koniec wstaw też link do waszej strony ;-) ) albo powiedz to ja zedytuję :-D

valdi99 

Wysłany: 2007-01-17, 23:39   

Zaraz, zaraz.. o które Ptaki Polski chodzi?! Czy te TUTAJ nr 4/2006? Dla nich pisałem art. o Aviangardzie, ale ze 2 nr-y temu, nie teraz i nr-u 4/2006 jeszcze nie mam. Jest tam coś podobnego??? Tak czy owak, może wkleić tu tekst, jaki dałem na stronach Avaingardy, a link pod tym.

valdi99 

Wysłany: 2007-01-18, 00:01   

michalv napisał/a:
Się nie przywitałem :oops:

Ani ja... A więc niniejszym witam wszystkich podobnych mi przyrodo-ptako-foto-popaprańców ;-) To prywatnie, a oficjalnie reprezentuję fundację Aviangarda.

Dunadan 
Honorowy użytkownik

Wysłany: 2007-01-18, 08:33   

Zrobione! ( mam nadzieję że jest OK? )
Valdi - nowego numeru jeszcze nie mam :-D ale mi chodziło o właśnie chyba drugi numer (albo trzeci nie chce mi się zaglądać :mrgreen: )
PS - witaj na forum! dobrze mieć jakiegoś ptasiego speca ;-)

valdi99 

Wysłany: 2007-01-18, 10:12   

Jest OK. Dzięki za pomoc. Ale w tekście jest "patrz foto powyżej" którego tu nie ma... Czy możesz je tu wkleić?

Dunadan 
Honorowy użytkownik

Wysłany: 2007-01-18, 18:09   

Ops, sory, jasne już się tym zajmuję.

valdi99 

Wysłany: 2007-01-18, 19:05   

Dzięki, jest piknie :-D

Dunadan 
Honorowy użytkownik

Wysłany: 2007-01-18, 19:35   

Czy to ty na fotce? ;-)

valdi99 

Wysłany: 2007-01-18, 19:39   

Dunadan napisał/a:
Czy to ty na fotce? ;-)

Ano ja - Waldemar Krasowski - niestety, nie mam w garniturze :oops:

ostapowicz 
NIKON

Wysłany: 2007-01-20, 17:41   

Cześć Waldek.

Miło, że znowu się spotykamy dobrze że będzie ktoś na forum kto jest specjalistą i wie jak zajmować się ptakami no i ma ogromne doświadczenie w fotografi przyrodniczej.

Odpowiedz do tematu