Fotografia Przyrodnicza Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Galeria   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 
 Ogłoszenie 

Wiosna, mości Państwo

Poprzedni temat «» Następny temat
Wabik na sarny "hand made"
Autor Wiadomość
unkas 
Poluję, bo lubię....

Wysłany: 2008-06-17, 20:00   Wabik na sarny "hand made"

Pomyślałem, że informacja i krótka instrukcja może sie komuś przydać. Jak zrobić wabik na sarny mając pod reką nóż a wabienie między kciukami nie wychodzi?

1. Potrzebujemy kawałka kijka, który rozcinamy na pół

2. Żłobimy wcięcie w obu połówkach (nie za duże od razu, będziemy je regulować juz z trawką, aby uzyskać odpowiedni ton). Szukamy także źdźbła trawy - tym razem sztywniejszego niż do wabienia na kciukach. Jego szerokość bedzie różna w zależności od tego czy chcemy wabić piskiem koźlaka czy mikotem.

3. Wcięcie wygląda mniej więcej tak (może być także w kształcie "V") - bez trawki

4. Tu gotowy "uzbrojony" w źdźbło wabik - dla porównania skali nóż - ostrze 10 cm

5. Tu mój podręczny "wabik", który zawsze lezy w plecaku - z listewki i gumki - czasem sie przydaje, żeby w terenie nie robić.

6. A to efekt dzisiejszego wabienia na "przestrach koźlaka" wabikiem ze zdjęcia (nie zawsze będzie to koza... :mrgreen: ).

Niestety wiatr nie sprzyjał...
Ktoś może zapytac - a po co to skoro wabik mozna kupić. Można, ale po pierwsze nie zawsze jest pod ręką, po drugie tem ma miękkie naturalne brzmienie (jesli dobrze wykonany), po trzecie fotołowy to zabawa... Dla większości z nas. Dodam, że rujka w tym roku chyba ze dwa tygodnie wcześniej bedzie - to juz naprawde niedługo więc do dzieła ;-)

survivorman 
Mikołaj

Wysłany: 2008-06-17, 20:10   

super sprawa ... w najblizszym tygodniu postaram sie cos takiego zrobic :mrgreen:

ŁukaszMarkowski 

Wysłany: 2008-06-24, 15:41   

niezly pomysl jak tylko wyzdrowieje zrobie cos takiego i zobacze jak sie sprawdza :)

Vulpes 

Wysłany: 2008-06-24, 19:07   

Unkas, napisz może jeszcze jak wabić, z jaką częstotliwością, o jakiej porze dnia itd.

Znalazłem instrukcję:
http://www.kolo-lowieckie-zubr.com.pl/wab.html

unkas 
Poluję, bo lubię....

Wysłany: 2008-06-24, 21:35   

Vulpes, instrukcje Pawła z tej strony są jak najbardziej ok. Dodam, że wabik tu przedstawiony jest bardzo prosty, od osłuchania sie z dźwiękami zależy powodzenie w "strojeniu" tego "patyczka". Generalnie zasada jest taka, że źdźbło szerokości kijka przerwane na pół da nam głos wydawany przez koźlaka, szersze - kozę. Wabić nim można z powodzeniem na "pisk koźlaka" i "mikot". Inne odgłosy sa trudne do uzyskania, ale to tylko zależy od samozaparcia w nauce. Inna sprawa, że własnie te dwa "dźwięki" sa najskuteczniejsze.
Pory dnai - w przypadku pisku koźlaka nie ma znaczenia, jesli wabimy poprawnie i koza jest w zasięgu to powinna przyjść - uwaga - stara się podchodzić mozliwie pod wiatr więc czesto wyjdzie "na plecy".
"Mikot" - jesli ruja w pełni to kozły reagują na taki wab w ciągu całego dnia. Trzeba pamiętac, że po mikotaniu kozioł idzie bardzo gwałtownie i naprawde pojawia sie jak spod ziemi.

Vulpes 

Wysłany: 2008-06-25, 06:31   

Głosy saren są mi dość dobrze znane - w końcu mieszkam pośród pól i lasów ;-) Wczoraj wieczorem poszedłem na krótki spacer z instrumentym wykonanym według wzoru podanego przez Ciebie i co jakiś czas wydawałem dźwięki za jego pomocą. Sarny (w tym ładny rogacz) słyszały mnie z daleka i nie uciekały! Dopiero wówczas gdy mnie spostrzegły ukrywały się w pobliskim lesie. Widać było u nich wyraźnie zaciekawienie, więc sądzę, że chyba wydawane przeze mnie dźwięki traktowały jako głosy swoich pobratymców ;-) Zobacze co będzie gdy zasiadę sobie gdzieś na skraju łąki w czasie rui....

morav 
Jacek Wieczorek

Wysłany: 2008-06-25, 08:26   

unkas, ja mam pytanie, jaki wabik poleciłbyś wyłącznie na kozła?
Dla kogoś słabo obeznanego za sztuka wabienia, może być kupny.

sebaok 

Wysłany: 2008-06-25, 08:35   

Ja bym polecił buttolo, w sam raz dla osób nie mających kompletnego pojęcia o wabieniu i braku słuchu muzycznego. Wystarczy tylko odpowiednio nacisnąć.

unkas 
Poluję, bo lubię....

Wysłany: 2008-06-25, 08:45   

morav, ten podany przez sebaok jest dobry dla początkujących, ale nim także trzeba nauczyć się wabić. Wg. mnie najlepszym wabikiem dostępnym na naszym rynku jest wabik "Hubertusa" w oprawie leszczynowej - ma niesamowicie naturalne brzmienie. W zeszłym roku taki zgubiłem... dostepny jest na stronie Pawła www.wabiki.pl . Może to kryptoreklama, ale osobiście naprawdę go polecam.

morav 
Jacek Wieczorek

Wysłany: 2008-06-25, 10:35   

Dzięki.
Jakieś podstawy wabienia to sobie przyswoję.

adamotl 

Wysłany: 2008-07-20, 15:14   

Bardzo ciekawe i pomysłowe. Z pewnością spróbuje wykonać taki wabik bo przecież ruja w mojej okolicy już sie rozpoczęła, widziałem już nawet rogacza (jednotykowca) uciekającego przed swoim starszym silniejszym (regularnym szóstakiem) kolegą :-) szkoda że nie miałem przy sobie aparatu.

Hunt 

Wysłany: 2008-07-26, 16:08   

Heh, mała ciekawostka, bylem dziś z koleżanka na łapaniu łabędzie, co prawda sarny nie przyszły, ale samiec łabędzia bardzo żywo reagował na dźwięk tej piszczałki, przypłyną od razu... ;-)

Eryk 

Wysłany: 2008-08-09, 20:30   

Dziś próbowałem zrobić i zapomniałem ze to ma być mały otwór a jak zrobiłem ze patyk miał 10 cm a otwór taki wielki aż szkoda gadać :mrgreen: :lol:

biki 

Wysłany: 2008-08-14, 18:52   

unkas, dzisiaj zrobiłem podobny sam wabik. Efekt dwie sarny :mrgreen: niestety aparatu nie miałem :-| :-|

Kuba1997 
Kuba Czubiński

Wysłany: 2008-12-03, 15:29   

zrobiłem na poczekaniu, teraz, w 10 min. : dwie gumki, kredka, kawałek folii z opakowania od ciasteczek ;-) . Działa super!!

Odpowiedz do tematu