Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x


Zdjęcie

Dasz bór - czyli wyprawy kulinarne


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
78 odpowiedzi w tym temacie

#41 Marcin D.

Marcin D.
  • Lokalizacja:
    Żywiec

Napisano 23 październik 2009 - 18:13

chemik, mmm wygląda pysznie! Muszę tego spróbować! :-D
http://onephoto.net/...ser=52696&gal=1 Kilka moich zdjęć;-) Zapraszam!
Marcin Dyduch

#42 kot

kot
  • Małomówny
  • 8 postów

Napisano 23 październik 2009 - 18:34

chemik a drożdże to duża kostka 100g??

#43 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik
  • Lokalizacja:
    Białystok

Napisano 23 październik 2009 - 18:43

chemik a drożdże to duża kostka 100g??

Dokładnie. Czyli dodaję 20-25 g drożdży. Nie wiem jak wychodzi z suszonych, bo i takie można spotkać w sprzedaży.
Jeszcze jedna uwaga: lepiej nie trzymać zbyt długo ciasta podczas rośnięcia, bo później nabiera takiego kwaskowatego posmaku ;-)

Panowie jestem pod wrażeniem, a jeszcze pod większym jest moja żona.
A tak na marginesie uwielbiam pizze.

Pizza to najłatwiejsze ciasto drożdżowe jakie robiłem. Zdecydowanie więcej trzeba włożyć w wykonanie np. babki piaskowej (tu trzeba się trzymać ściśle określonych ilości składników i np. dodawanie maki by skrócić czas wyrabiania ciasta tylko przynosi kiepskie skutki...)
http://chemik12.blogspot.com/
http://krahel.cba.pl/


Canon 40D + C 50/1.8 ,C 400/5.6, T 17-50/2,8

#44 moby dick

moby dick
  • Lokalizacja:
    Zręcin k/Krosna

Napisano 23 październik 2009 - 18:50

Zrobiłem się przez Was głodny :evil: :mrgreen:
Wielki szacun Panowie, na pewno spróbuję tych potraw, zwłaszcza krewetek i pizzy.
Canon 7D; C 400/5.6 L; Benro gh-2; Patrol GR

#45 Norbius

Norbius
  • Użytkownik
  • 2121 postów
  • Lokalizacja:
    Warszawa

Napisano 23 październik 2009 - 18:52

KREWETKI KRÓLEWSKIE W SOSIE Z BRANDY.


Popatrzyłem na swoje krewetki w akwarium i....eeee...szkoda zachodu - za małe :mrgreen:

#46 August

August
  • Lokalizacja:
    Warszawa

Napisano 23 październik 2009 - 20:03

chemik, bravo....jest super, czekam na kolejne wpisy i przepisy...
Norbius, :mrgreen: a szybko Ci urosną? Bo mam butelczynę brandy jakby co :lol:
<p>Nikon FX i Olympus m4/3

#47 toron27

toron27

Napisano 23 październik 2009 - 20:23

panowie dla mnie wszystko co ma więcej niż cztery kończyny jako pokarm nie istnieje, przynajmniej leżąc na stole, samo mięsko owszem ale jak widzę te odnóża, oczka czułki i inne ogonki, to od razu ... ee szkoda gadać :-)

#48 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik
  • Lokalizacja:
    Białystok

Napisano 24 październik 2009 - 06:30

August, przepisy to ja mogę właściwie podawać bez końca ;-) Jest tylko mały problem - nie zawsze mam aparat pod ręką ;-)
http://chemik12.blogspot.com/
http://krahel.cba.pl/


Canon 40D + C 50/1.8 ,C 400/5.6, T 17-50/2,8

#49 Logiełka (Piotr)

Logiełka
  • Lokalizacja:
    Konstancin-Jeziorna

Napisano 10 listopad 2009 - 21:53

Witam,
Jutro święto więć żonka mówi do mnie "zjadło by się coś słodkiego do kawki". Zaczynam działać - jagodzianki - ale z braku jagód drożdżówki z serem i rodzynkami.
Składniki:
CIASTO:
● 4 dag kruszonych drożdży
● 5 łyżek cukru
● 3/4 szklanki mleka
● 4 szklanki maki
● 3 jajka
●1/2 kostki stopionego masła
● sól
NADZIENIE:
● biały ser
● rodzynki
● żółtko i cukier puder do smaku
Dołączona grafika

Z drożdży, niewielkiej ilości ciepłego mleka i łyżeczki cukru robimy zaczyn. Czekamy, aż podwoi swoją objętość.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Do przesianej mąki dodajemy wyrośnięty zaczyn i pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto i czekamy ok.20 minut aż wyrośnie (podwoi swoją objętość).

Dołączona grafika

W między czasie ucieramy ser z cukrem pudrem, żółtkiem na jednolitą masę. Na koniec dodajemy rodzynki namoczone w rumie lub mleku.
Tak wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na desce (nie mam stolnicy) i wykrawamy z niego szklanką kółeczka. Na jedno z kółek układamy masę i zlepiamy drugim kółeczkiem.
Dołączona grafika

Drożdżóweczki, rogaliki, warkoczyki i inne fikuśne kształty układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Czekamy 20 minut żeby wyrosły.

Dołączona grafika

Blachę z drożdżówkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 20 minut.

Dołączona grafika
W między czasie jak drożdżówki się rumienią robimy sobie drinka, bierzemy gitarkę i układamy pioseneczkę na następny plenerek :->

Dołączona grafika

Upieczone i wystudzone drożdżóweczki podajemy swojej ukochanej małżowince mówiąc:
"Jeśli Ci smakują drożdżóweczki te
To mi pewnie kupisz kiedyś 7D !"

Dołączona grafika

Efekt można pewnie będzie kiedyś zobaczyć w stopce.

Smacznego :-P

#50 Roby

Roby
  • Lokalizacja:
    Warszawa

Napisano 10 listopad 2009 - 22:12

Logiełka, wyglądają bardzo apetycznie, no i jeżeli dostaniesz za nie 7D to pewno smakują jeszcze bardziej ;-)

#51 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik
  • Lokalizacja:
    Białystok

Napisano 11 listopad 2009 - 01:59

A ja się zastanawiałem co mam dziś dobrego przygotować. I nawet wszystkie składniki mam :mrgreen: Trzeba koniecznie wypróbować :-P
http://chemik12.blogspot.com/
http://krahel.cba.pl/


Canon 40D + C 50/1.8 ,C 400/5.6, T 17-50/2,8

#52 August

August
  • Lokalizacja:
    Warszawa

Napisano 11 listopad 2009 - 19:02

Efekt można pewnie będzie kiedyś zobaczyć w stopce.

czego Waszmości życzę...ale najpierw pewnie w ....pasie :mrgreen:
Super przepisik, to ja też coś szybkiego i prostego podam:

Zapiekanka pyszna z makaronem i kiełbaską...:
1. Składniki z daleka:
Dołączona grafika

2. Składniki z bliska:
Dołączona grafika

3. Składniki na papierze :mrgreen:
- 50 dag makaronu świderki
- 50 dag kiełbasy, koniecznie jałowcowej :!:
- słoik marynowanych pieczarek
- puszka kukurydzy.
Makaron ugotować na półtwardo. Kiełbasę pokroić na połówki plasterków i podsmażyć na patelni. Pieczarki pokroić na 2-3 części. Kukurydzę osączyć.

4. Składniki wymieszać:
Dołączona grafika

Naczynie żaroodporne posmarować masełkiem i włożyć mieszankę.
W połowie szklanki mleka rozmącić jajko, posolić, popi.....yć i dodać szczyptę startej gałki muszkatałowej.

5. Polać składniki i :
Dołączona grafika
I zapiekać 20 minut w 200*C

Puszeczkę koncentratu pomidorowego wymieszać w szklance z trzema łyżkami keczupu i połową szklanki wody. Posolić po.....sypać pieprzem.
Zapiekankę wyjąć z piekarnika

6. Polać sosem:
Dołączona grafika

i posypać startym serem (ile kto lubi).

7. Zapiekać jeszcze 10 minut w 200*C:
Dołączona grafika

8 Podawać gorące:
Dołączona grafika


Bardzo świetnie się z tym grzane winko komponuje :mrgreen:
Pozdrowionka
<p>Nikon FX i Olympus m4/3

#53 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik
  • Lokalizacja:
    Białystok

Napisano 11 listopad 2009 - 19:09

Panowie spokojnie. Bo zaraz strasznie utyje, jak zacznę po koleii testować przepisy. Bułeczki świetne. Co do zapiekanki, to pewnie pod koniec tyg zrobię, bo dziś robiłem na obiad "kartacze" (pyzy z mięsem, takie wielkie)...
http://chemik12.blogspot.com/
http://krahel.cba.pl/


Canon 40D + C 50/1.8 ,C 400/5.6, T 17-50/2,8

#54 Logiełka (Piotr)

Logiełka
  • Lokalizacja:
    Konstancin-Jeziorna

Napisano 11 listopad 2009 - 19:12

Nie wierzcie Chemikowi - nawet jak utyje to i tak będzie O.K. Za mną mógłby się jeszcze z trzema takimi jak on schować ;-)
Krzychu i czekamy na kartacze - uwielbiam.

#55 August

August
  • Lokalizacja:
    Warszawa

Napisano 11 listopad 2009 - 19:15

Krzychu i czekamy na kartacze - uwielbiam.

ja też, ja też....a najbardziej z soczewicą i polane skwareczkami i do tego pół litra mleczka prosto z...lodówki....
Ech - idę na kolację :lol:
<p>Nikon FX i Olympus m4/3

#56 robkiz

robkiz

Napisano 11 listopad 2009 - 19:18

Panoowie nie chce nic mówić ale jak tak dalej pójdzie to pojawi się wątek "wzmacnianie czatowni" oraz "podłoga w mojej czatowni pękła co robić?" :mrgreen:
Robert

#57 Ataman

Ataman
  • Użytkownik
  • 592 postów
  • Lokalizacja:
    Poznań

Napisano 11 listopad 2009 - 19:52

Łe, Logiełka... jak to miało być na dziś to się nie popisałeś. Ciasto pewnie i OK, ale kształt i nadzienie nie na dziś!. Powinien być zamiast sera biały mak, no i rogal.. rogal! Świętomarciński. Mniam, mniam, jak mi dziś Świętomarcińskie rogale smakowały (po całym dniu łazikowania po polach, niestety nie w celach fotograficznych)

#58 Logiełka (Piotr)

Logiełka
  • Lokalizacja:
    Konstancin-Jeziorna

Napisano 11 listopad 2009 - 20:00

Ataman, niestety rogale macie tylko w Poznaniu. Ja dzwoniłem wczoraj do siebie do firmy do poznania żeby mi spakowali ze dwa i przesłali DHL-em.
Ale jednego rogalika sobie zrobiłem i to jest właśnie rogalik ŚwiętoLogiełkowy :-P

Pozdrawiam.

#59 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik
  • Lokalizacja:
    Białystok

Napisano 11 listopad 2009 - 20:06

Logiełka, jakbym się tyle nie ruszał co teraz to pewnie moje słowa brałbyś poważnie.

Krzychu i czekamy na kartacze - uwielbiam.

ja też, ja też....

Przepis mogę podać, ale musicie wybaczyć że będzie tym razem bez zdjęć. Nie często je robię i nie wiem kiedy teraz będę...

"Kartacze"
- ziemniaki (nie podaję ilości, bo robię na wyczucie...raz wychodzi mi więcej, raz mniej :mrgreen: )
- mąka ziemniaczana
- 1 jajko (nie jest konieczne, ale kartacze tak łatwo się nie rozpadają)
- mięso mielone
- cebula
- sól, pieprz, zioła (według uznania)

Ciasto:
Obieramy ziemniaki. Dzielimy na 2 części: pierwsza zostanie ugotowana, druga zostanie starkowana. Ziemniaki ugotowane należy jeszcze na ciepło zmielić za pomocą maszynki...(w sumie chodzi o ich zhomogenizowanie. Od biedy można tłuczkiem do ziemniaków :mrgreen: )
Ziemniaki starkowane: należy wycisnąć sok (odrzucając go) - np. przenosząc po części starkowane ziemniaki na tkaninę, po przez wygniatanie pozbywamy się soku - a uzyskana masa posłuży nam do zrobienia ciasta...Dobrze jest wyciskać sok do miseczki. Na dnie osiada krochmal, który należy po zlaniu cieczy dodać do ciasta.
Do surowych ziemniaków dodajemy ziemniaki ugotowane w ilości trochę mniejszej niż ilość ziemniaków surowych. Wbijamy 1 jajko, dodajemy około 2 łyżki mąki ziemniaczanej i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę...

Farsz:
Do mięsa mielonego dodajemy posiekanej cebuli, sól, pieprz, zioła do smaku...Wyrabiamy na jednorodną masę...

I to właściwie tyle: z ciasta przygotowujemy kule, które są nadziewane farszem. Ja robię dość duże, tak około 8-10 cm średnicy...Kartacze gotujemy w osolonej wodzie przez około 25 min licząc od wypłynięcia (wrzucamy je do gotującej się wody). Podawać polane zasmażką (zeszklona cebulka i podsmażony boczek)

Smacznego...
http://chemik12.blogspot.com/
http://krahel.cba.pl/


Canon 40D + C 50/1.8 ,C 400/5.6, T 17-50/2,8

#60 Logiełka (Piotr)

Logiełka
  • Lokalizacja:
    Konstancin-Jeziorna

Napisano 11 listopad 2009 - 20:15

chemik, dzięki - może w sobotę zrobię Madzi i wezmę na niedzielę do teściowej.
;-)





Podobne tematy Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych