Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x


Zdjęcie

Dasz bór - czyli wyprawy kulinarne


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
78 odpowiedzi w tym temacie

#61 nebari (Piotr)

nebari
  • Lokalizacja:
    Nowa Sarzyna

Napisano 12 listopad 2009 - 21:41

oj pyszności prezentujecie aż klawiaturę zmoczyłem :) to może ja teraz coś zaprezentuję:

BOGRACZ
składniki:
50 dag wołowiny bez kości (ja zastosowałem łopatkę bez kości),
po 30 dag selera, marchwi, pietruszki i pieczarek,
3 cebule,
4 łyżki oliwy (ja stosowałem na oko),
3 ogórki kiszone,
3 papryki: zielona, czerwona i żółta (ja miałem same czerwone),
1/2 szklanki ostrego keczupu,
mała puszka groszku,
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
sól, pieprz cayenne

i do dzieła:
seler, marchew i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w słupki
Dołączona grafika
odcedzamy groszek
Dołączona grafika
obieramy cebule i kroimy w kosteczkę
Dołączona grafika
obieramy pieczarki i kroimy w plasterki
Dołączona grafika
paprykę myjemy czyścimy z nasion i kroimy w kosteczkę
Dołączona grafika
ogórki kiszone w kosteczkę
Dołączona grafika
mięsko myjemy i kroimy w kosteczkę i razem z cebulą podsmażamy na połowie oliwy
Dołączona grafika
dodajemy resztę warzyw i dalej smażymy
Dołączona grafika
na reszcie oliwy podsmażamy pieczarki
Dołączona grafika
przekładamy do rondla, dodajemy ogórki i paprykę oraz groszek
Dołączona grafika
teraz keczup i koncentrat ja dolałem jeszcze ok 1 i 1/2 szklanki wody i dusimy aż warzywka zmiękną
Dołączona grafika
w międzyczasie mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem cayenne ( uwaga ostry) i dusimy ok. 15 - 20 minut
Dołączona grafika
podajemy z pieczywem, ziemniakami lub kaszą.
SMACZNEGO

przepis zaczerpnięty z gazety NAJ - "ZUPY 365 smakowitych przepisów na każdy dzień roku"

https://www.facebook...s.Piotr.Majder/

|BODY - CANON EOS 450D | CANON EOS 70D | Minolta A-2 |
|SZKŁO - SIGMA 70-300 APO DG Macro | SIGMA 18-50mm F2.8 EX DC MACRO |
|INNE - system Cokin -P, pierścienie pośrednie |


#62 Logiełka (Piotr)

Logiełka
  • Lokalizacja:
    Konstancin-Jeziorna

Napisano 12 listopad 2009 - 21:54

nebari, smacznie wygląda. Zastanawiam się czym tą klawiaturę zmoczyłeś :-D

Pozdrówka

#63 nebari (Piotr)

nebari
  • Lokalizacja:
    Nowa Sarzyna

Napisano 13 listopad 2009 - 07:53

Logiełka, no tak co nienapisane do domyślane hehehehe no oczywiście że ślinotoku dostałem :)

https://www.facebook...s.Piotr.Majder/

|BODY - CANON EOS 450D | CANON EOS 70D | Minolta A-2 |
|SZKŁO - SIGMA 70-300 APO DG Macro | SIGMA 18-50mm F2.8 EX DC MACRO |
|INNE - system Cokin -P, pierścienie pośrednie |


#64 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka
  • Lokalizacja:
    zachodniopomorskie

Napisano 13 listopad 2009 - 08:46

:shock: normalnie doznałam szoku. Panowie takie rzeczy, no no.

Jak się czyta i patrzy na wasze zdjęcia to tak jak pisze nebari, ślinotok murowany :mrgreen:

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

 Albert Schweitzer (1875 - 1965)

 

http://myroniuk.wix.com/wildlife


#65 nebari (Piotr)

nebari
  • Lokalizacja:
    Nowa Sarzyna

Napisano 13 listopad 2009 - 09:14

Qelka, a czemu tu się dziwić hihihi gdyby nie ten dyskonfort że przed każdym pstryknięciem trzeba łapki myć to pewnie było by więcej przepisów ale to strasznie męczące :)

https://www.facebook...s.Piotr.Majder/

|BODY - CANON EOS 450D | CANON EOS 70D | Minolta A-2 |
|SZKŁO - SIGMA 70-300 APO DG Macro | SIGMA 18-50mm F2.8 EX DC MACRO |
|INNE - system Cokin -P, pierścienie pośrednie |


#66 August

August
  • Lokalizacja:
    Warszawa

Napisano 13 listopad 2009 - 09:26

nebari, bardzo fajne, obiecuję przy okazji odtworzyć...ostatnio mam apetyt na wołowinkę...
ale jako że dzisiaj piątek to:

"ŁOSOŚ PIECZONY NAD WARZYWAMI".
Danie jest prostacko proste, ale jeszcze nie spotkałem nikogo, kto po spróbowaniu nie prosił o przepis i .....dokładkę :mrgreen:

1. Bierzemy rozsądną porcję łososia:
Dołączona grafika

2. Ot taki kawałek dla dwóch średnio wygłodzonych osób:
Dołączona grafika

I po sprawieniu posypujemy solą i kładziemy na ruszcie w piekarniku, jak widać skórką do góry. Potem przygotowujemy zestaw warzyw. Czyli ....bierzemy nożyczki i rozcinamy torebkę :wink: a warzywka posypujemy solą, pieprzem i przyprawami (jakie kto lubi), podlewamy nieco wodą i MOCNO białym wytrawnym winem i wysypujemy na blachę:

3.Warzywka na blasze:
Dołączona grafika

Całość układamy w piekarniku ot, tak:

4. Bez szybki
Dołączona grafika

I pieczemy za szybką jakieś 20 minut w temperaturze 180-190 stopni:

5. Za szybką:
Dołączona grafika

Potem wystarczy tylko wyłożyć danko na półmisek:

6. Wyłożony:
Dołączona grafika

W ten sposób mamy gotowe danie razem z surówką.
Szczerze polecam - to perełka z mojego "rybnego" repertuaru :mrgreen:

Qelka, Ty się nie dziw, Ty się do roboty (garów znaczy :mrgreen: ) weź ;-)
<p>Nikon FX i Olympus m4/3

#67 moby dick

moby dick
  • Lokalizacja:
    Zręcin k/Krosna

Napisano 13 listopad 2009 - 18:34

August, a ten łosoś to norweski, czy nasz bałtycki? Jeżeli norweski, to spróbuj z bałtyckim, na pewno poczujesz różnicę.
Canon 7D; C 400/5.6 L; Benro gh-2; Patrol GR

#68 Norbius

Norbius
  • Użytkownik
  • 2121 postów
  • Lokalizacja:
    Warszawa

Napisano 13 listopad 2009 - 18:51

Kurcze... zmęczyłem właśnie jakieś marne krokiety z supermarketu a tu takie frykasy :lol:

#69 Logiełka (Piotr)

Logiełka
  • Lokalizacja:
    Konstancin-Jeziorna

Napisano 20 grudzień 2009 - 20:45

Witam, po powrocie z czatowni proponuję chałeczkę z ciepłym kakao :-P

Składniki:
- 40 g drożdży
- 550 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 szkl mleka
- 1 duże jajko
- 2 łyżki masła
- 5 łyżek wody
- 4 łyżki cukru
- żółtko (do posmarowania)
- (kruszonka (50g cukru, 50g mąki, 50g masła) - zagnieść i wstawić do lodówki. Następnie zetrzeć na tarce i posypać chałeczkę. Resztę włożyć do zamrażarki na następny raz).

Dołączona grafika

Drożdże zalać ciepłym mlekiem dodać łyżeczkę cukru i rozmieszać dodając 3 łyżki mąki. Pozostawić by wyrosły. Do reszty mąki wlać zaczyn z drożdży, roztrzepane jajko, cukier, sól, wodę i roztopione masełko.
Ciasto zagnieść i pozostawić do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość).

Dołączona grafika

Ja z tej ilości ciasta robię dwie chałki składające się z sześciu warkoczy każda. Tak więc dzielę ciasto na pół, następnie każdą połówkę na sześć równych części. Można na 3, 4, 5 - zależy z ilu warkoczy chcemy zapleść naszą chałkę.

Dołączona grafika

Następnie powstałe kuleczki rozwałkowuję na warkocze i splatam (metody sptalania można znaleźć na youtube)

Dołączona grafika

Tak splecione chałki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiam na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie smaruję rozmąconym żółtkiem i posypuję kruszonką. I do pieca o tem. 180C na 20-30 minut

Dołączona grafika

Po upieczeniu z kakao smakuje przepysznie ;-)

Dołączona grafika

Smacznego :-D

Πter

#70 August

August
  • Lokalizacja:
    Warszawa

Napisano 20 grudzień 2009 - 20:48

Święta Święta....
U mnie czas bigosu i....pasztetów.

Jest w mojej rodzinie uświęcona tradycja robienia pasztetów. Tak naprawdę to tradycyjny jest pasztet z królika (lub z zająca jeśli wujek myśliwy właśnie coś trafi :wink:) ale zwyczaj robienia pasztetów jest. Odkąd pamiętam to babcia według przepisu swojej mamy robiła na święta pyszny pasztet. Przepis przejęła moja mama a ja jak tylko miałem dość siły aby kręcić maszynką do mięsa współuczestniczyłem w powstawaniu tego dzieła . Moje kulinarne zainteresowania popchnęły mnie jednak trochę dalej i nie ograniczam się już tylko do naszego tradycyjnego pasztetu, choć nadal go robię Bożego Narodzenia bez niego sobie nie wyobrażam. Rozwijam jednak sztukę pasztetnictwa w sobie i mam już na koncie kilka różnych z których jeden dzisiaj pokażę.

Pasztety robi mało osób bo to kupa roboty. Wybrać mięso, ugotować z warzywkami, oddzielić od kości, minimum dwa razy zmielić, doprawić, piec około 2 godziny, schłodzić a do tego jeszcze jakieś sosy.... :shock: Roboty na cały dzień. Są jednak i proste pasztety których zrobienie zajmuje mniej czasu. Oto jego początkowe stadium:

1.
Dołączona grafika
To pasztet z cielęciny z boczkiem wędzonym (u mnie niestety zamiast steków cielęcych jest szynka wieprzowa bo w okolicznych sklepach nie mogłem dostać porządnej cielęcinki :cry: )
Boczek wędzony (600g) kroimy w plasterki, cielęcinkę/wieprzowinkę (600g) takoż i lekko rozbijamy tłuczkiem po czym oprószamy solą.
Jedną cebulkę siekamy, podsmażamy na masełku z dodatkiem 1 łyżki posiekanej natki pietruszki. W formie do pieczenia umieszczamy na dnie połowę usmażonej cebulki z natką i przykrywamy plastrem mięsa. Plaster powinien przykryć całe dno, jeśli jest mniejszy trzeba dołożyć drugi. Na mięso nakładamy plastry boczku. Po dwóch warstwach przesypujemy posiekanymi listkami bazylii (pół łyżki). Układamy warstwa po warstwie jeszcze raz przesypując bazylią. Po ułożeniu trzeba mocno ubić warstwy żeby mięso sie posklejało. Mieszamy 100 ml miodu pitnego z 1 łyżką zwykłego miodu i polewamy mięso. Na wierzch kładziemy pozostałą cebulkę i 1 listek laurowy, formę przykrywamy folią aluminiową i do piekarnika. Piecze się w temperaturze 180-190 stopni przez 70-80 minut. Potem trzeba pasztet schłodzić i schować na noc w lodówce.
2. A z lodówki wyjmujemy cóś takiego..
Dołączona grafika

Do pasztetów niezbędne są dodatki. Jednym wystarczają warzywka : pomidory, korniszony lub co najlepsze marynowane śliwki.
Koneserzy (to ja :mrgreen: ) wolą sosy. Najlepszy jest sos z powideł śliwkowych z chrzanem (o nim innym razem), ci co mogą (mój żołądek już nie daje rady :cry:) dodają musztardę (to też sos). U mnie zawsze w lodówce czeka na takie okazje żórawina, którą można doprawić śmietanką i chrzanem.
3.
Dołączona grafika

w kolejnym odcinku pasztetowym - pasztet z indyka z orzechami :mrgreen:
<p>Nikon FX i Olympus m4/3

#71 August

August
  • Lokalizacja:
    Warszawa

Napisano 04 maj 2010 - 19:47

pasztetu nie będzie - dopóki coś nie wrzucicie od siebie, leniuszki...
Za to specjalnie dla Piterka:
Schab w sosie Cumberland
1. Składniki:
Dołączona grafika
1,8 kg schabu środkowego
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
kilka kropli Tabasco
Stado goździków

1/2 słoika galaretki z czerwonych porzeczek - UWAGA rzecz trudna do zdobycia, zamiast można dać galaretkę z borówek
1 pomarańcza
6 łyżek czerwonego wytrawnego wina
łyżka musztardy

puszka ananasów
3 łyżki masła

I teraz po kolei...
Schab myjemy, osuszamy i szpikujemy (jak na zdjęciu) słuszną ilością goździków. Po czym wrzucamy do rozgrzanego na 200*C piekarnika
2.
Dołączona grafika

Schab się piecze, a my mieszamy sos sojowy z miodem i tabasco
Po ok. 1,2 godziny schab wyjmujemy i glazurujemy przygotowanym sosem.
3. i pieczemy jeszcze 10 minut:
Dołączona grafika

4. Schab gotowy:
Dołączona grafika

Pomarańczkę sparzamy wrzątkiem, ocieramy skórkę:
5.
Dołączona grafika

Do rondelka przekładamy galaretkę, podgrzewamy dodajemy sok (wyciśnięty z pomarańczy), skórkę, wino i musztardę doprawiamy sola i pieprzem i króciutko zagotowujemy:
6.
Dołączona grafika

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy ananasy:
7.
Dołączona grafika

Schab kroimy w grube plastry i podajemy na plastrach ananasa - sos osobno.
Wygląda to tak:
8.
Dołączona grafika

9.
Dołączona grafika

Obłęd w ciapki - goździkowe :mrgreen:

PS1. Co bardziej spostrzegawczy wśród składników zauważą Keczup - nie idzie on do potrawy, po prostu mój synek zjada prawie wszystko - to tylko kwestia ilości keczupu....

PS2. Dzisiaj moja żonka przyniosła pierwszy pęczek SZPARAGÓW!!!!!! Od dzisiaj przez parę tygodni praktycznie nic innego u mnie w menu nie będzie...zapewne jakiś przepis Wam polecę, bo szparagi to przysmak nad przysmakami :mrgreen:
<p>Nikon FX i Olympus m4/3

#72 pol

pol
  • Lokalizacja:
    dolnośląskie

Napisano 04 maj 2010 - 20:25

August jesteś the best :thumbsup:

#73 TOMeS

TOMeS
  • Użytkownik
  • 1129 postów
  • Lokalizacja:
    Warszawa

Napisano 04 maj 2010 - 20:26

August, jest tak jak w reklamie jednego z banków ? DOJEŻDŻACIE :lol: ?

pozdrawiam,

TOMeS

 

Zapraszam na mój profil na FB:  http://www.facebook....ynskiFotografia  ;) 


#74 Piciu

Piciu
  • Użytkownik
  • 394 postów
  • Lokalizacja:
    Piła

Napisano 04 maj 2010 - 20:49

O dzizas! Ślina mi cieknie! My pieczemy wspaniały chleb, już równy rok nim się zajadamy. Zapodam przepis ze zdjęciami! Jak będzie małżonka wypiekała z aparatem będę czatował.

#75 robkiz

robkiz

Napisano 04 maj 2010 - 21:02

No tak już wiem jak będe sie maskowal w tym sezonie. Wyprobuje te Wasze przepisy a potem ubrany na zolto bede udawal stóg siana. :mrgreen:
Robert

#76 kucharzewski (Piotr Kucharzewski)

kucharzewski
  • Lokalizacja:
    Olsztyn

Napisano 04 maj 2010 - 21:42

:shock: dopiero teraz zobaczyłem ten wątek, bardzo dobre zdjęcia tu wstawiacie :mrgreen: aż mnie zainspirowały do otworzenia lodówki :-D

#77 Logiełka (Piotr)

Logiełka
  • Lokalizacja:
    Konstancin-Jeziorna

Napisano 04 maj 2010 - 21:42

August, no to chyba w sobotę na zdjęcia nie pojadę tylko zagoszczę w kuchni.

Dzięki mistrzuniu - Twój nikon smaczne foty robi ;-)

Pozdro

#78 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka
  • Lokalizacja:
    zachodniopomorskie

Napisano 06 maj 2010 - 07:04

o jezu, takie zdjęcia z rana - istna męczarnia :mrgreen:

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

 Albert Schweitzer (1875 - 1965)

 

http://myroniuk.wix.com/wildlife


#79 ostapowicz (Wojtek)

ostapowicz
  • Lokalizacja:
    zachodniopomorskie

Napisano 06 maj 2010 - 07:50

Kurcze to zaczyna być mój ulubiony wątek - jestem pod wrażeniem tego co tu pokazujecie i jak gotujecie.
Wojtek





Podobne tematy Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych