Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x


Zdjęcie

Dasz bór - czyli wyprawy kulinarne


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
78 odpowiedzi w tym temacie

#1 August

August
  • Lokalizacja:
    Warszawa

Napisano 16 wrzesień 2009 - 12:09

Dobra, się przyznam....i tak dość długo to tutaj trwało. Fotografia i przyroda to jedno z moich hobby przy którym bardzo dobrze mi się odpoczywa. Ale nie zawsze jest czas i pogoda by się z aparatem gdzieś wypuścić. Wtedy zwykle ruszam na łowy z ...koszykiem na zakupy, by trochę później zrelaksowac się - jak to się mówi - przy garach.
Uwielbiam sobie popichcić, sprawia mi to wielką radość i świetnie odstresowuje. Jak mam "rodzinną imprezę" to potrafię cały dzień w kuchni spędzić by z czymś oryginalnym wystąpić.

To tyle wstępu, mam nadzieję, że znajdę tutaj pokrewne dusze, moze ktoś jeszcze czymś się pochwali.

Temat otwieram w bezkrwawych, bo tylko tutaj można więcej zdjęć wrzucić a przepis warto pokazać od początku do końca...

Na początek:

Pierś indyka w potrawce winogronowej

1. trochę składników:
Dołączona grafika

dla 4 osób:
70 dag piersi indyka, 2 cebulki, marchewka, 1/2 szklanki białego wytrawnego wina (u mnie poszło Chardonnay), łyżka przecieru pomidorowego, 2 szklanki bulionu, po 15 dag jasnych i ciemnych winogron, 3 łyżki płatków migdałowych, papryczka chili, cukier, 1/2 szklanki śmietany kremówki, łyżka zasmażki (jasnej) sól, pieprz

Pierś inyka solimy, pieprzymy odsmażamy na rumiano na oleju, podlewamy wodą i pieczemy w piekarniku w 180*C. Przepis podaje 15 minut - moje doświadczenie mówi - tyle minut ile waży mięso.

Marcheweczkę i cebulkę
2. ciach-ciach-ciach:
Dołączona grafika

siekamy w kosteczkę, podsmażamy na oleju, dodajemy przecier smażymy 1-2 minuty (mocny ogień) dajemy bulion i przyprawy i dusimy 45 minut. Przecedzamy - warzywka niestety - do kosza :cry:

Winogronka - kroimy na połóweczki wydziubujemy BARDZO cierpliwie pesteczki i
3. smażymy z cukrem:'
Dołączona grafika

Papryczkę kroimy w paseczki i dorzucamy do winogron (uważajcie - ja dałem 1/3 i było mocno ostre!) dodajemy przecedzony sos, śmietanę i zasmażkę i:

4. zagotowujemy:
Dołączona grafika

Upiecznego indyka kroimy w plasterki, zalewamy sosem i posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi. Podajemy - z czymkolwiek - może być z makaronem

5.
Dołączona grafika

smakowite powiadam Wam, smakowite :mrgreen:
<p>Nikon FX i Olympus m4/3

#2 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik
  • Lokalizacja:
    Białystok

Napisano 16 wrzesień 2009 - 13:03

Wygląda smakowicie. Trzeba będzie wypróbować przepis w najbliższym czasie.Dzięki. :-P
http://chemik12.blogspot.com/
http://krahel.cba.pl/


Canon 40D + C 50/1.8 ,C 400/5.6, T 17-50/2,8

#3 nebari (Piotr)

nebari
  • Lokalizacja:
    Nowa Sarzyna

Napisano 16 wrzesień 2009 - 13:09

hmm tak się zastanawiam czy te warzywka popsuły by smak całości gdyby je dodał no może nie w całości ale połowę, skoro to potrawka nie eksperymentowałeś w tym kierunku ??

https://www.facebook...s.Piotr.Majder/

|BODY - CANON EOS 450D | CANON EOS 70D | Minolta A-2 |
|SZKŁO - SIGMA 70-300 APO DG Macro | SIGMA 18-50mm F2.8 EX DC MACRO |
|INNE - system Cokin -P, pierścienie pośrednie |


#4 niemar

niemar
  • Lokalizacja:
    Kujawsko-Pomorskie

Napisano 16 wrzesień 2009 - 18:38

Bardzo ładne fotografie zrobiłeś, wygląda smakowicie. Zasmażka gotowa?

PS. Dlaczego Bezkrwawe łowy, a nie wolny temat? Czy tam nie pasowało by lepiej?

Canon 5DIV, 6DII, 7DII, 50D, 40D, EF 17-40L, EF 400/5.6L, EF 70-200/4L, EF 24-70L, 85/1.8, YH324C.


#5 August

August
  • Lokalizacja:
    Warszawa

Napisano 17 wrzesień 2009 - 06:28

widzę, że kilku entuzjastów się znajdzie.... :chef:
nebari, pewnie by można zostawić te warzywka, ale jako że to ma być sos to ja bym je najpierw zmiksował i przecedził przez sito...
niemar, wolałbym by to było w "Wolnych tematach" ale tam można dawać tylko po 3 zdjęcia jednorazowo...a mam takie przepisy że i 10 fotek trzeba wrzucić.
Zostawiam to do decyzji Moderatorów, jerśli uznają że powinno być gdzie indziej jestem za przeniesieniem...
<p>Nikon FX i Olympus m4/3

#6 robkiz

robkiz

Napisano 17 wrzesień 2009 - 08:49

...
PS. Dlaczego Bezkrwawe łowy, a nie wolny temat? Czy tam nie pasowało by lepiej?


Tym bardziej ze indyk został bezdyskusyjnie zamordowany.
Teraz tylko jeszcze dobra zona która przygotuje takie cudo podczas gdy my będziemy szczękać zębami w czatowni ;)
Robert

#7 miszak

miszak

Napisano 17 wrzesień 2009 - 09:35

Bardzo dobry i smaczny wątek. Czekamy na następne przepisy. Jedno pytanie - zasmażka - czy to chodzi o jakąs gotową kupiona w torebce itp.?

 


#8 August

August
  • Lokalizacja:
    Warszawa

Napisano 17 wrzesień 2009 - 09:51

zasmażka robiona ręcznie - masełko (niektórzy wolą smalec ze skwarkami) na patelnię, rozpuszczamy dodajemy mąkę zagotowujemy i do gara....

No to kolejny pzrepis by się Wam nie nudziło...
I znowu będą migdałki....

Jak zwykle najpierw składniki:

150 g dość tłustego boczku
2 polędwiczki wieprzowe (około 60 dag)
Cebula
80 g płatków migdałów
Cytryna
200 ml śmietanki kremówki
3 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
Sół, pieprz

1. Boczuś i cebulkę kroimy w kosteczki i smażymy w głebokiej, dużej patelni
Dołączona grafika

2. Polędwiczki kroimy w talarki o grubości ok. 0,5- 1 cm i podsmażamy na rumiano na patelni z boczkiem
Dołączona grafika

3. Śmietanę mieszamy w szklaneczce z czerwoną papryką, wciskamy też sok z cytryny:
Dołączona grafika

4. i zalewamy nią mięsko:
Dołączona grafika
przyprawiamy solą i pieprzem.

5. Dusimy do miękkości:
Dołączona grafika
Dajcie mały ogień i często mieszajcie, lubi się przypalać...

6. Wtym samym czasie na drugiej patelni:
Dołączona grafika
prazymy płatki migdałowe - tylko niech Was ręka boska broni odejść od patelni - parę chwil bez mieszania i zrobią się Wam carne gorzkie węgielki....

7. Uprażonymi migdałami i świeżą natką pietruszki posypujemy danie, chwilę razem podgrzewamy i :
Dołączona grafika

8. podajemy zalewającym się ślinką od zapachów gościom :mrgreen:
Dołączona grafika

danie jest rewelacyjne, przepis zaczerpnięty od Pascala...
<p>Nikon FX i Olympus m4/3

#9 nebari (Piotr)

nebari
  • Lokalizacja:
    Nowa Sarzyna

Napisano 17 wrzesień 2009 - 10:02

no toś chopie pojechał jak to czytałem to klawiaturę zalałem takiego ślinotoku dostałem ale już widzę, że na weekend będzie nowe danie do upichcenia:)

https://www.facebook...s.Piotr.Majder/

|BODY - CANON EOS 450D | CANON EOS 70D | Minolta A-2 |
|SZKŁO - SIGMA 70-300 APO DG Macro | SIGMA 18-50mm F2.8 EX DC MACRO |
|INNE - system Cokin -P, pierścienie pośrednie |


#10 niemar

niemar
  • Lokalizacja:
    Kujawsko-Pomorskie

Napisano 17 wrzesień 2009 - 13:17

Nie no, może powinieneś restaurację prowadzić? Bo jak się patrzy, to ślinię nową klawiaturę ;)

Canon 5DIV, 6DII, 7DII, 50D, 40D, EF 17-40L, EF 400/5.6L, EF 70-200/4L, EF 24-70L, 85/1.8, YH324C.


#11 Roby

Roby
  • Lokalizacja:
    Warszawa

Napisano 17 wrzesień 2009 - 14:42

August, taa... a zdjęcia z Bieszczad lezą... :-)

#12 Monastor

Monastor
  • Lokalizacja:
    Szczecin/Poznań

Napisano 17 wrzesień 2009 - 15:21

August, ciekawe przepisy, na pewno kiedyś spróbuję.

PS
Nie jestem myśliwym, ale czy nie mówi się czasem "Darz bór" ?

#13 Marcin D.

Marcin D.
  • Lokalizacja:
    Żywiec

Napisano 17 wrzesień 2009 - 18:24

PS
Nie jestem myśliwym, ale czy nie mówi się czasem "Darz bór" ?


Monastor, Darz bór jest właśnie poprawnie.
http://onephoto.net/...ser=52696&gal=1 Kilka moich zdjęć;-) Zapraszam!
Marcin Dyduch

#14 August

August
  • Lokalizacja:
    Warszawa

Napisano 18 wrzesień 2009 - 07:36

a zdjęcia z Bieszczad lezą...

leżą, leżą...ale juz w imageshacku więc ...zaczynaja się pojawiać gdzie trzeba..

ale czy nie mówi się czasem "Darz bór"


Darz, darz...ale to nie jest wątek myśliwski, chociaż trofea pokazuję...ale daję słowo że ze sklepu...
Dobra to pytanie pomocnicze- co ma byc następne - rybka czy zupka? :lol:
<p>Nikon FX i Olympus m4/3

#15 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik
  • Lokalizacja:
    Białystok

Napisano 18 wrzesień 2009 - 07:44

Dobra to pytanie pomocnicze- co ma byc następne - rybka czy zupka? :lol:

Skoro dziś piątek, to niech będzie rybka :-P
http://chemik12.blogspot.com/
http://krahel.cba.pl/


Canon 40D + C 50/1.8 ,C 400/5.6, T 17-50/2,8

#16 marcinm

marcinm
  • Użytkownik
  • 851 postów
  • Lokalizacja:
    Gorzów Wlkp.

Napisano 18 wrzesień 2009 - 08:06

jestem tez za rybką :-D
Olympus E-510 Sigma 135-400mm Fotografia to zabawa

#17 Monastor

Monastor
  • Lokalizacja:
    Szczecin/Poznań

Napisano 18 wrzesień 2009 - 12:04

Rybka, rybka ;)
Dobra na piątek.

No, uciekam zobaczyć co tam w tematycznych.
Darz sklep! ;)

#18 August

August
  • Lokalizacja:
    Warszawa

Napisano 18 wrzesień 2009 - 12:33

No to panowie - obiecana rybka której przygotowanie zajmuje ....20 minut :shock:

Fettucine z sosem łososiowym.
Składniki :
- 4 dymki bez szczypiorku (ewentualnie 1-2 zwykłe cebulki)
- 300 g szparagów konserwowych ze słoiczka (lepsze są te dłuższe)
- 350 g plastrów wędzonego łososia
- 280 ml tłustej śmietanki (minimum 30%, jeszcze lepiej 36%)
- można dodać, ale niekoniecznie łyżeczkę kaparów ze słoiczka
- cytryna pokrojona w ćwiartki
- 250 gram makaronu fettucine lub tagliatelle (szerokie wstążki)
- natka pietruszki

Gotowanie:
- cebulkę siekamy i podsmażamy na 2 łyżkach oliwy z oliwek
Dołączona grafika

- łososia kroimy w drobne plasterki
Dołączona grafika

- do cebulki dodajemy łososia, śmietankę (kapary - nieobowiązkowo) i najlepiej świeżo zmielony pieprz i podgrzewamy przez 5 minut bardzo często mieszając
Dołączona grafika

- po tym czasie dodajemy pokrojone na 2-3 cm odcinki szparagi i natkę pietruszki i podgrzewamy przez kolejne 2 - 3 minuty
Dołączona grafika

- makaron gotujemy w osolonej wodzie (mojemu wystarcza 6 minut), odsączamy i dodajemy do sosu, po czym delikatnie mieszamy
Dołączona grafika

Podajemy gorące z dodatkiem ćwiartki cytryny i najlepiej z białym winem, chociaż z browarkiem też wchodzi. Szczerze polecam, zwłaszcza panom, zaserwowanie takiego dania swojej wybrance da wam taaaaaaakiego plusa
:mrgreen:
<p>Nikon FX i Olympus m4/3

#19 nebari (Piotr)

nebari
  • Lokalizacja:
    Nowa Sarzyna

Napisano 18 wrzesień 2009 - 13:03

łoooojejjj to musi być pyszota :farmer: szkoda tylko że po pracy pędze zaraz nad San badać teren ze znajomym, bo jakbym to wcześniej zobaczył to byłby obiadek mniam mniam

https://www.facebook...s.Piotr.Majder/

|BODY - CANON EOS 450D | CANON EOS 70D | Minolta A-2 |
|SZKŁO - SIGMA 70-300 APO DG Macro | SIGMA 18-50mm F2.8 EX DC MACRO |
|INNE - system Cokin -P, pierścienie pośrednie |


#20 August

August
  • Lokalizacja:
    Warszawa

Napisano 18 wrzesień 2009 - 13:32

nebari, zachęcam - pracy prawie nic a efekty rewelacyjne. no i ŻONY wniEbowzięte, chętniej na plener wypuszczą... :lol:
<p>Nikon FX i Olympus m4/3





Podobne tematy Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych