Niemal pośrodku Pojezierza Mazurskiego leżą wielkie jeziora mazurskie, a wśród nich największe jezioro w Polsce Śniardwy.
Pod względem hydrograficznym Pojezierze Mazurskie należy do najciekawszych regionów naszego kraju. Liczne naturalne szlaki wodne, duże bogactwo jezior i ich zgrupowania, prastare obszary bagien i torfowisk nadają tutejszemu krajobrazowi charakterystyczny wygląd, różnych od pozostałych regionów w Polsce.
Rzeki:
Na szczególną uwagę zasługują 3 działy wodne: dorzecze Wisły z jej prawobrzeżnymi dopływami, dorzecze Pregoły odwadniają odwadniające przez Łynę i Węgorapę oraz rzeki przymorskie z Baudą i Pasłęką.
Jeziora:
Zespół jezior pochodzenia polodowcowego na Pojezierzu Mazurskim liczy ponad 2700 naturalnych zbiorników wodnych o powierzchni 1ha. Największe centralne zgrupowania jezior, tzn. Wielkie Jeziora Mazurskie, jest położone między Węgorzem, Giżyckiem, Dyszem, Piszem, Rucianem, Mikołajkami i Rynem. Drugim znacznie mniejszym zespołem jest zgrupowanie jezior w okolicy Iławy, Starego Dzierzgonia i Ostródy. Poza tym Pojezierze mazurskie jest usiane mnóstwem jezior różnej wielkości.
(Źródło: www.sciaga.pl)
Tym być może przydługim wstępem, chciałbym zapoczątkować wątek, ukazujący piękno regionu jakim jest Pojezierze Mazurskie. Urodziłem się, i wciąż mieszkam w Olsztynie. Tutaj też rozkwitła moja fotograficzna pasja, pierwszymi zaś modelami były okoliczne krajobrazy.. Do dziś są najbliższe memu sercu, chciałbym się nimi podzielić z szerszym gronem.
Stwórzmy razem fotograficzną panoramę krainy wielkich jezior, pokażmy jak urokliwa jest to kraina! Apeluje do wszystkich 'tutejszych' osób, oraz tych, które posiadają w swych fotograficznych zbiorach pamiątki z Warmi, Mazur, o podzielenie się nimi

Proponuję, by pod każdym zdjęciem umieszczać krótki opis co do miejsca wykonania fotografii, warunków, okoliczności.
No to zacznę

1.

Niestety zupełnie nie pamiętam gdzie zostało wykonane to zdjęcie.. z pewnością było to w promieniu kilkunastu kilometrów od Olsztyna, na plenerze szkolnego kółka fotograficznego. Aura była niesamowita, mimo tego, że było już trochę po wschodzie słońca. Nad jeziorem unosiła się delikatna mgiełka, Atmosfera spokojnego poranka wzbogacana była śpiewem ptaków, i lekkim szelestem drzew

2.

Tutaj potrafię podać już dokładną lokalizację. Zdjęcie zostało wykonane w pobliżu malutkiej wioski, Walentynowa, położonej w pobliżu wsi Światki. Zdjęcie pokazuje dosyć charakterystyczny fragment warmińskiego krajobrazu, jakim są uprawne pola, łąki. W Oddali widać budynek dawnego PGRu. Sfotografowałem tą scenę dosłownie na sekundy przed ulewą, chwile później porządnie się rozpadało, nie zdążyłem nawet zamknąć plecaka

3.

To z kolei całkiem świeże zdjęcie. Ma około miesiąca

Chętnie odpowiem na wszelkie pytania, zapraszam również do publikowania zdjęć związanych z Pojezierzem Mazurskim.
Pozdrawiam!