Fotografia Przyrodnicza Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Galeria   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Polecam nową książkę Grzegorza i Tomasza Kłosowskich
Autor Wiadomość
Tomek_K 

Wysłany: 2009-04-02, 20:55   

2 dni, i dodam tylko że warto wydać te pieniądze.Fajnie się czyta,dużo porad no i zdjęcia rewelacyjne.

Marcin42300 

Wysłany: 2009-04-02, 21:36   

Ja też czekałam dwa dni, książka rewelacyjna

michalv 

Wysłany: 2009-04-02, 22:07   

Dostałem.
Pierwszy zachwyt nastąpil już po przekartkowaniu.
Drugi – po przeczytaniu fragmentów tekstu.
Króciutko o moich wrażeniach:
Książka jest bardzo pięknie wydana. Twarda solidna oprawa, dobrej jakości papier, staranny i czytelny układ tekstów i zdjęć na stronach to pierwsze co daje się odczuć. W książce bardzo szeroko potraktowano zagadnienie fotografii ptaków. Żeby to pokazać przedstawię Spis rozdziałow:

Fotografujemy ptaki
Ptaki na zdjęciach
Gdzie fotografować ptaki
Kiedy fotografować ptaki
Czym fotografować ptaki
Jak używać aparatu
Jak się zbliżyć do ptaków
Praca nad zdjęciem
Zgodnie z prawem i etyką
Kto może zostać fotografem ptaków
Zamiast podsumowania
Galeria

Książka napisana jest niezwykle jasnym , prostym, ale i barwnym językiem. Już po pierwszych zdaniach dowiadujemy się mnóstwa ciekawych informacji, podanych bardzo rzetelnie w logicznym układzie, czasami wręcz naukowo. Brak tu wodolejstwa, za to dużo ciekawej i praktycznej wiedzy. Daje się wyczuć, że autorzy to profesjonaliści w swojej dziedzinie, ale też pasjonaci tego co robią. Osoby znające program „Dzika Polska” od razu rozpoznają narratorski talent Tomasza Kłosowskiego.
Każdą stronę ozdabiają przepiękne zdjęcia ptaków. Każde opatrzone jest dokładnym opisem tematu zdjęcia, jak również opisem sprzętu i ustawieniami aparatu przy wykonywaniu ujęcia. Znamy więc jakim aparatem było robione zdjęcie, wiemy jakim obiektywem, jaka była przysłona, jaki czas, jakie ISO, czy był użyty konwerter.
Prawie na każdej stronie jest też krótkie opowiadanie związane z tematem rozdziału zatytułowane „Z doświadczeń autorów”. Opisane są tu niezwykłe spotkania autorów z konkretnymi gatunkami ptaków. Naprawdę opisy te robią wrażenie.
Tematyka książki jest bardzo szeroka. Dowiemy się o zwyczajach ptaków, ale nie o takich, które można znaleźć w atlasach, czy podręcznikach. Dowiemy się m. In. Jak zachowują się ptaki spłoszone, jaki jest minimalny dystans podejścia do danego gatunku i od czego zależy, przeczytamy o formach ptasiej ruchliwości i jaki wpływ ma ona na fotografowanie. Dowiemy się także, czego nie powinniśmy robić, żeby jak najmniej szkodzić ptakom. Naprawdę bezcenne informacje.
W książce przeczytamy o rodzajach zdjęć ptaków, a także o cechach poprawnego zdjęcia ptakow. Wprowadzone tu są pojęcia niespotkane, nowatorskie (przynajmniej dla mnie). Czy wiecie, że fotografię ptaków powinna cechować jednoznaczność, rozmaitość, podtekst czy też pełność? Dla mnie to nowość, o której przeczytałem z otwartymi ustami. W dalszej części przeczytamy też o kadrowaniu, tle, tonach i półtonach, kompozycjach kolorystycznych, oświetleniu no i dla mnie najważniejsze – dlaczego brak błysku w oku ptaka tak bardzo przeszkadza. :mrgreen:
Kolejny rozdział traktuje o miejscach gdzie możemy spotkać ptaki. Oczywiście caly czas w kontekście fotografowania i najlepszych metod skracania dystansu. Kolejny rozdział to zachowania ptaków i fotografia o różnych porach dnia, różnych porach roku i przy różnej pogodzie. Kolejna porcja arcyciekawych informacji! Następny rozdział to garść informacji o sprzęcie – jeszcze nie przeczytałem. :oops:
Kolejne rozdziały to przyłady konkretnych sytuacji w fotografowaniu ptaków z dokładnym opisem jak dobrać sprzęt i jak się w takiej sytuacji zachować, jak się ukrywać, czyli informacje o czatowniach, ukryciach, maskowaniach, także o nęceniu i wabieniu. Oczywiście cały czas mamy opisy sytuacji „Z doświadczeń autorów” i mnóstwo pięknych zdjęć. Naprawdę bezcenne informacje.
W dalszej części w dużym skrócie opisano retusz, formatowanie i archiwizowanie zdjęć, a także podjęto próbę rozstrzygnięcia odwiecznego dylematu: Poprawiać, nie poprawiać.
Ważne zasady poznamy z rozdziału Zgodnie z prawem i etyką. W ostatnim rozdziale autorzy próbują odpowiedzieć na pytanie „Kto może zostać fotografem ptaków?” Wiecie, ze fotograf ptaków powinien być „pracowitym leniem”, albo „pedantycznym niechlujem”? Sprzeczności? A jednak nie. A dlaczego, dowiecie się po przeczytaniu.
Czy da się z tego żyć? Tego też się dowiemy z książki. Napiszę, jak przeczytam. :lol:
I na koniec Galeria – piękne zdjęcia, każde z dokładnym opisem tematu zdjęcia, cech danej fotografii, wyjaśnieniem dlaczego zdjęcie jest wartościowe, okoliczności wykonania zdjęcia, metody zbliżenia się do ptaków, gdzie i kiedy wykonano zdjęcie, po co i dla kogo. Fantastyczna i bezcenna wiedza.
Bardzo się cieszę, że książka trafiła do mojej biblioteczki. Mam nadzieję, ze znajdę czas na przeczytanie i zastosowanie zawartych w niej informacji. To będzie jedna z tych książek, do których wraca się bardzo często.

Wielkie dzięki dla autorów, ze podzielili się z nami swoją wiedzą i doświadczeniem i dla Ciebie Jarku, ze poleciłeś nam tę książkę.

Ktoś dotarł do końca?

niemar 

Wysłany: 2009-04-02, 22:39   

michalv, piękny opis, może następna książka będzie Twojego autorstwa? Dzięki za relację, naprawdę 100x lepszą niż komentarz na stronie wydawcy. Już zacieram ręce ;-)

No i najważniejsze, przyznaję zapomniałem, Jarek - dzięki !!!

szycho 
Tomasz Szyszko

Wysłany: 2009-04-03, 08:00   

michalv napisał/a:
...Ktoś dotarł do końca?

Ja wręcz zacząłem ją czytać od końca:)

Co do twojej recenzji, to nic dodać nic ująć ;-)

kacperek29 

Wysłany: 2009-04-03, 12:20   

Też już zamówiłem. Pewnie będę czekał dłużej bo ja w merlinie zamawiałem.

McMorris 

Wysłany: 2009-04-03, 15:48   

W dzisiejszej "Rzeczpospolitej" jest wywiad z autorami :arrow: Rzeczpospolita

August 

Wysłany: 2009-04-03, 21:18   

ja już mam - rewelacja.... :czyta: :czyta:

Norbius 
Redtalib commando

Wysłany: 2009-04-03, 21:19   

Tak zachwalacie, że...nie pozostaje nic innego jak kupić.

Kordek 

Wysłany: 2009-04-03, 21:28   

Za michalv, książka super. Dostałem w 2 dni.

jchyra 

Wysłany: 2009-04-04, 09:23   

Szykuje się bestseler :-)
A ponieważ telefon i e-mail urywają się od pytań czy można kupić książkę z autografem informujemy, że egzemplarze z autografem wystawiłem na stronie autorskiej klosowscy.pl i na Allegro pod tym samym nickiem.

Polecam

jchyra 

Wysłany: 2009-04-09, 13:16   

W imieniu autorów przekazuję podziękowania za życzliwe słowa

ale dodam również pytanie - Co można by poprawić w kolejnych wydaniach? Fajnie, że się podoba, ale na pewno macie również krytyczne uwagi.

Oferta z autografami wyczerpała się błyskawicznie. Dzisiaj pędzę po nową paczkę i podpisy, aukcja Allegro już jest.

Również w tym temacie, niebawem ruszy nowe wydanie serwisu foto-ptaki.pl Polecam

No i tradycyjnie zapraszam na klosowscy.pl Przeglądając statystyki widzę, że nie jedna osoba trafia tam właśnie prosto stąd :-)

niemar 

Wysłany: 2009-04-09, 16:52   

Dziś spotkałem w księgarni bydgoskiej na ul. Gdańskiej za 59 zł.

pestkos 
_Tomek_

Wysłany: 2009-04-09, 20:10   

Mam ,dostałem,czytam i polecam. Wielkie słowa uznania dla autorów tej ksiazki.

jchyra 

Wysłany: 2009-04-10, 11:00   

niemar napisał/a:
Dziś spotkałem w księgarni bydgoskiej na ul. Gdańskiej za 59 zł.

Bo 59zł to jest cena oficjalna, wydrukowana na okładce książki. Jednak większość księgarń internetowych sprzedaje książkę ze zniżką 10% czyli 53zł. Oczywiście do tej kwoty należy doliczyć koszt przesyłki, to dlatego jeśli ktoś nie chce mieć książki z autografem nie bardzo opłaca się kupować w internecie. No chyba, że do najbliższej dobrej księgarni trzeba jechać 50 kilometrów :-)

Odpowiedz do tematu